Dag 1. Hemorten – Epernay
Vi flyger till Bryssel där vi blir upphämtade av vår buss för vidare resa till Frankrike. Vi checkar in på hotell Ibis Centre Ville som ligger mitt i Épernay, på gångavstånd från de stora champagnehusen. På kvällen avnjuter vi en gemensam välkomstmiddag på en lokal restaurang.

Dag 2. Épernay
Efter frukost ger vi oss ut på en guidad stadsrundtur genom Épernay, som är en av de viktigaste städerna i Champagneregionen. Här ligger champagnehus som Pol Roger, Perrier-Jouët och Mercier på rad längs den berömda Avenue de Champagne, som finns med på Unescos världsarvslista. Staden utnämndes dessutom till årets vinort av Munskänkarna 2018.
Efter rundturen har vi fri tid för lunch på egen hand, innan vi sammanstrålar igen för en champagneprovning och rundvandring på Moët & Chandon som bland annat tillverkar den berömda Dom Pérignon-champagnen. Rundvandringen bjuder på mycket historia och är en perfekt introduktion till Champagnedistriktet.

Dag 3. Épernay – Magentaleden
Från hotellet tar vi oss till fots till stadshuset på Georges Forêt-torget i det lilla samhället Magenta, som ligger på andra sidan floden Marne mittemot Épernay. Vi vandrar längs floden i ett område med en del tillverknings- och träindustri och korsar sedan dalen i riktning mot Marnekanalen. När vi vandrar längs kanalen har vi fin utsikt över vinodlingarna på Reimsbergens sluttningar. Förbi fält och grönsaksträdgårdar kommer vi tillbaka till Magenta, där vi kan stanna till vid kyrkan Sainte-Marie som byggdes i slutet av 1800-talet i romansk-bysantinsk stil. Från Magenta korsar vi floden och återvänder till Épernay.

Dag 4. Épernay – Avizeleden & champagneprovning
Vi åker med buss till parken Vix utanför den lilla byn Avize, där dagens vandring tar sin början precis ovanför den stora champagneflaskan vid skogsbrynet. Härifrån bjuds man på panoramavyer över områdets vidsträckta fält och vingårdar. Parken med sina gamla träd var tidigare privat egendom men är nu öppen för allmänheten. Från parken följer vi leden mot den lilla byn Cramant, känd för sin champagnetillverkning. Härifrån vandrar vi tillbaka till Avize på en smal väg som kantas av vingårdar. Under dagen gör vi också en champagneprovning i området.

Dag 5. Reims
Idag beger vi oss till Champagneregionens huvudstad Reims för en guidad tur och champagneprovning. Reims har en stolt historia som går tillbaka till gallernas tid. Staden bjuder utöver champagnehus på mycket vacker arkitektur, inte minst den fantastiska gotiska katedralen Notre-Dame, som tidigare var kröningskyrka för de franska kungarna. Katedralen återfinns på Unescos världsarvslista tillsammans med Palais du Tau, Taupalatset som var residens för Reims ärkebiskop, och Saint-Remibasilikan som byggdes runt år 1000. Efter vår guidade tur finns det tid att shoppa och äta lunch på egen hand, innan vi träffas igen på eftermiddagen och besöker vinhuset Champagne G. H. Mumm. Här får vi en rundvisning i vinkällaren och avslutar med en provsmakning av deras utsökta champagne.

Dag 6. Épernay – Mardeuilleden
Från hotellet promenerar vi till stadshustorget i den charmiga grannbyn Mardeuil. Vi går genom byn och passerar bland annat det lokala champagnekooperativet. När vi har passerat det sista huset i byn ser vi vingårdarna breda ut sig så långt ögat kan nå. Vi vandrar uppför en kulle och tar igen oss lite medan vi njuter av landskapet och utsikten mot sluttningarna ovanför grannbyn Cumières. Vägen tillbaka mot Mardeuil bjuder på en pittoresk vy över byn där den vilar mitt bland alla böljande vinodlingar.

Dag 7. Épernay – Tarnaudsleden & champagneprovning
Resans sista vandring blir också den längsta. Vi tar bussen till Plivot och naturområdet Gué du Pré Salé som tillsammans med Jardin Humide utgör våtmarksområden med intressant flora och fauna. Stigen vi följer har legat vid floden Les Tarnauds i 300 år och det är många fötter som vandrat denna natursköna led. Vi följer floden förbi våtmarker, privata små sjöar, tvätthus och romantiska broar. Härifrån vandrar vi genom fälten, långt ifrån trafikens brus tillbaka till Épernay. Under dagen gör vi också en champagneprovning i området.

Dag 8. Hemresa
Vi avnjuter en sista frukost i Épernay innan vi åker till flygplatsen i Bryssel och vidare hem. 

Våra vandringar i Champagne är medelsvåra. Det är viktigt att man har normal grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. Alla vandringar görs gemensamt och dagsetapperna går inte att dela upp.  

För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en middag · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 295:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Champagne

Champagne

Paris

Franska höjdpunkter

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se