Dag 1. Hemorten – Chiavari
Vi flyger till Italien. Här väntar vår transferbuss som tar oss till vårt hotell i orten Chiavari, belägen ungefär fyra mil öster om Genua. Vi bor sju nätter på Hotel Stella del Mare där vi blir serverade frukost och middag samtliga dagar. På avresorna under 2020 bor vi i Moneglia, ytterligare ett par mil sydost om Genua, på Piccolo Hotel

Dag 2. Vandring till Punta Manara, matlagning och lunch i Sestri Levante
Vi inleder dagen med en kort tågresa söderut till den lilla staden Sestri Levante. Efter en promenad genom stadens charmiga centrum börjar vi vår vandring mot Punta Manara, en udde som skjuter ut i Tigulliobukten. På stigar bland olivlundar, medelhavsmacchia, stenekar och strandtallar kommer vi fram till en utsiktsplats med fantastiska vyer över havet och omgivningarna. När vi återvänt till Sestri Levante är det dags för matlagning. Vi får lära oss hur man gör den typiska liguriska pestosåsen, som innehåller basilika, olivolja, pinjenötter och pecorinoost. Sedan intar vi vår lunch, givetvis bestående av pasta med pesto tillsammans med ett glas lokalt vitt vin. På eftermiddagen tar vi tåget tillbaka till Chiavari.

Dag 3. Båttur och vandring till Portofino
Idag ska vi utforska den regionala naturparken Portofino, belägen cirka två mil norr om Chiavari. Vi åker med egen buss till det pittoreska kustsamhället Camogli. Där stiger vi på en båt som tar oss till den lilla fiskebyn San Fruttuoso, dominerad av det medeltida klostret med samma namn. Målet för dagens vandring är den berömda turistorten Portofino, och dit når vi på stigar genom typisk medelhavsvegetation, ofta med havet i blickfånget. Våra ansträngningar ger lön för mödan, när vi möts av Portofinos unika blandning av pastellfärgad idyll och exklusivt jetsetliv. Efter en promenad genom den lilla staden gör vi en vacker båtfärd till Santa Margherita Ligure, varifrån vi återvänder med tåg till Chiavari.

Dag 4. Cinque Terre
Nationalparken Cinque Terre är ett av Italiens mest berömda resmål. De fem pittoreska byarna klättrar uppför de gröna sluttningarna, och har med sin skönhet under lång tid lockat såväl inhemska som utländska turister. Vi når det Unescolistade området med buss och tåg och startar vår vandring i Vernazza, en av de fem byarna. Genom ett hänförande landskap, präglat av terrassodlingar och klippor som stupar ner i det azurblå havet, når vi den mittersta byn Corniglia. Från denna högt belägna by åker vi sedan den vackra tågsträckan till nästa by, Manarola, där medeltida hus trängs vid smala gränder. Efter en välbehövlig paus i den mysiga byn återvänder vi till Chiavari med tåg och buss.

Dag 5. Chiavari
Dagen är fri för egna aktiviteter. I Chiavaris centrum finns affärer, restauranger och kaféer. Passa på att prova den liguriska specialiteten farinata, en tjock ugnsbakad pannkaka gjord på kikärtsmjöl. Med tåg tar man sig enkelt till närliggande städer, till exempel tar det bara lite mer än en halv timme till storstaden Genua.

Dag 6. Vandring från Santuario di Montallegro till Chiavari
Efter en kort tågresa når vi staden Rapallo, cirka en mil norr om Chiavari. Här hämtar vi först våra picknicklådor med lokala specialiteter innan vi tar kabinbanan upp till Santuario di Montallegro som ligger på cirka 600 meters höjd. Vid denna vackra Maria-helgedom från 1500-talet börjar vår vandring nedåt mot Chiavari. Vår väg följer bergskammen mellan Tigulliobukten och Fontanabuonadalen, den går genom skogar av stenek och kastanj och förbi ängar, gamla stenmurar och vin- och olivodlingar. Hela tiden njuter vi av otroliga vyer över havet och mot bergen.

Dag 7. Vandring från Levanto till Monterosso, Cinque Terre
Vi åker med egen buss till Levanto där vi inleder vår vandring mot Monterosso, den nordligaste av Cinque Terres fem byar. Vi vandrar genom skogar och medelhavsmacchia och når så småningom utsiktsplatsen Punta Mesco på 300 meters höjd. Här erbjuds vi ett hisnande vackert panorama över havet och Cinque Terres fem byar. Vid en riktigt klar dag är det till och med möjligt att urskilja den toskanska arkipelagens öar samt Korsika. Sista delen av vår vandring går nedför till Monterosso, Cinque Terres största by och den enda med strand. Härifrån tar vi tåget till Levanto, där vår buss väntar för återfärd till Chiavari.

Dag 8. Chiavari – Hemorten
Frukost. Vi checkar ut och åker sedan till flygplatsen för hemfärd.

Vi vandrar cirka tre timmar per dag med en höjdskillnad på cirka 70–600 höjdmeter. Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Vänligen observera att färdmedel mellan städer och byar (tåg eller buss) varierar beroende på vilken av orterna vi bor på. Den vackra tågfärden till Manarola dag 4 är dock alltid en del av programmet.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en lunch · en picknicklåda · 7 middagar · vandringar och utflykter enligt program · lokala vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 395:- · vandringsstavar 120:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresorna 9/10 och 21/10 bor vi på Hotel Giulio Cesare i Rapallo. På avresa 8/5 och 15/5 bor vi på Hotel Stella del Mare i Chiavari.

Andra liknande resor:

Piemonte

Franska rivieran

Alassio

Italienska rivieran

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se