Dag 1. Hemorten – Procchio
Vi flyger till Italien. Vår reseledare tar oss till vår buss för vidare färd norrut till Piombino och färjan till Elba. Överfarten tar ca en timme. Vi checkar in på trestjärniga Hotel Valle Verde i Procchio. Hotellstandarden på Elba är överlag något lägre än på fastlandet men vårt hotell håller god mellanklass. Rummens storlek och standard kan variera. Hotellet ligger på promenadavstånd från stranden. Frukost och middag ingår varje dag. Vi har fem vandringsdagar då vi vandrar tillsammans med en lokal vandringsguide och vår reseledare i områden runt om på ön som vi når via bussfärder. Middag på kvällen.

Dag 2. Viticcio, Scaglieri och Procchio
Vi möter vår lokala vandringsguide och börjar dagens vandring i fiskebyn Viticcio. Därifrån vandrar vi söderut längs kusten mot Scaglieri vars bukt är känd för sin vackra sandstrand. Vandringen avslutas i Procchio, där vi kan njuta av resten av eftermiddagen på stranden eller vid hotellets pool.

Dag 3. Le Conche och Rio Marina
Dagens vandringstur går igenom det gamla gruvområdet där vi bland annat besöker Le Conche, en liten sjö som av mineralbrytningen blivit rödfärgad. Vi följer den gamla transportvägen från gruvan. På denna ö sägs det att hälften av alla existerande mineraltyper i världen går att finna. När vi sedan når Rio Marina kan vi i hamnen se det åttkantiga tornet och gamla lastningsstationer som användes när mineralet skulle skeppas från ön. Därefter återvänder vi till vårt hotell.

Dag 4. San Martino och Portoferraio
Idag följer vi och vår lokala guide vandringsleden som Napoleon lät bygga för att nå sitt sommarresidens. Genom klassisk Medelhavsterräng når vi San Martino, där vi har möjlighet att, mot en extra kostnad, besöka den berömde fältherrens sommarbostad, idag museum. På eftermiddagen utforskar vi Portoferraio, öns huvudstad. Vid Porta a Mare går vi in i gamla stan och upp till Piazza della Repubblica. På många ställen i den pittoreska stadskärnan påminns vi om Napoleons vistelse här, och den som är intresserad av hans residens i Portoferraio, Palazzina dei Mulini, kan besöka det mot extra kostnad. Dagen avslutas med en vinprovning innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 5. Procchio
Den gröna ön Elba är Italiens tredje största ö och berömd för sin omväxlande landskapsbild. Här finns lummiga skogar, kullar och berg, imponerande klippor och avskilda stränder vid kristallklart vatten. Idag har vi hela dagen fri för egna upptäcktsfärder på en av Medelhavets vackraste öar.

Dag 6. Capoliveri och Punta Calamita
Idag beger vi oss till den eleganta medeltidsstaden Capoliveri på sydöstra sidan av ön. Därifrån vandrar vi tillsammans med vår lokalguide genom typisk medelhavsmacchia till Punta Calamita, en av öns södra spetsar. Vi återvänder sedan till Capoliveri där vi tar en fikapaus innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 7. Marciana Marina – Sant’Andrea – Zanca
Veckans sista vandring startar i den medeltida staden Marciana Marina. Där kan vi inhandla lokala delikatesser för en picknicklunch senare under dagen (ingår inte i resans pris). Tillsammans med vår lokalguide vandrar vi sedan västerut längs kusten med storslagen utsikt över havet. När vi kommer fram till byn Sant’Andrea finns möjlighet till bad i den charmiga viken. Efter det stärkande badet fortsätter vi uppåt mot den lilla byn Zanca, där vi avslutar vår vandring. Vi återvänder sedan till hotellet och avnjuter där resans sista middag.

Dag 8. Procchio – Hemorten
Frukost och sedan avresa mot flygplatsen för hemfärd.

Våra vandringar på Elba är medelsvåra. Vi vandrar cirka tre till fem timmar per dag med en höjdskillnad på cirka 200–300 höjdmeter. Det är viktigt att man har normal grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. Alla vandringar görs gemensamt och dagsetapperna går inte att dela upp.      

För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · lokala vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 225:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Toscana mat & vin

Chianti med vinfest

Toscanakusten

Korsika

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se