Dag 1. Hemorten – Pogradec
Vi flyger till Skopje i Nordmakedonien och fortsätter därifrån till sjöstaden Pogradec i Albanien. Här checkar vi in på Enkelana Hotel som är vackert beläget vid sjön Ohrid. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellets restaurang.

Dag 2. Pogradec – Berat – Vlorë
Efter frukost och utcheckning åker vi mot Vlorë. På vägen dit stannar vi till i Berat, som är upptaget på Unescos världsarvslista och domineras av den medeltida fästningen Kalasa. Innanför dess murar ligger den äldsta delen av staden, Kala. Här finns många historiska monument från olika kulturer bevarade, däribland moskéer och kyrkor från olika epoker samt åtta mycket gamla stenbroar. De små husen som tätt intill varandra klättrar uppför bergssidan mot fästningen har gett staden smeknamnet ”staden med tusen fönster”. Vi gör en guidad rundtur i den historiska staden och äter sedan lunch. Därefter fortsätter vi till kuststaden Vlorë och checkar in på trevliga Bologna Hotel där vi ska bo i fyra nätter. Middag på hotellet ingår under hela vistelsen.

Dag 3. Vandring i LLogara nationalpark
Idag åker vi till nationalparken Llogara för en vandring i dess spektakulära bergspass. Här vandrar vi i samma spår som områdets herdar, och från toppen av berget får vi en magnifik utsikt över Albaniens riviera. Efter en gemensam lunch återvänder vi till Vlorë och gör en kort stadsrundtur där vi bland annat ser det sjutton meter höga självständighetsmonumentet, det medeltida slottet och Muradiemoskén som byggdes av den berömde ottomanske arkitekten Mimar Sinan på 1500-talet. Längd 8,2 km, vandringstid cirka 4–6 timmar, höjdskillnad 1 021 meter.

Dag 4. Båttur Karaburunhalvön
Denna morgon kliver vi på en båt som tar oss till Karaburunhalvön. På den högsta punkten i södra Albanien, där Adriatiska och Joniska havet möts, ligger Karaburun, omgivet av Albaniens enda marina nationalpark. Själva halvön är också ett naturreservat, men det hamnar här i skuggan av den fascinerande marina floran och faunan. Här finns gigantiska grottor och enorma ytor av sjögräs med ett rikt djurliv. Vi besöker karstgrottan Haxhi Aliu som är den största i området, och därefter äter vi lunch och får tid att njuta av halvöns vackra natur vid den orörda stranden.  

Dag 5. Vandring Kudhës – Qeparo
Efter frukost åker vi genom olivlundarna till staden Kudhës. Här börjar vi vår vandring på branta små vägar som tar oss till den gamla byn Qeparo. Denna lilla juvel var nästintill övergiven på 90-talet, men på senare tid har folk börjat flytta tillbaka. Här äter vi en lätt lunch innan vi fortsätter vår vandring mot kusten. Vår buss tar oss sedan till Porto Palermo, där vi finner ett av Albaniens bäst bevarade gamla slott. Palermobukten fungerade också som U-båtsbas under kommunistregimens dagar. Längd 9,4 km, vandringstid cirka 3 timmar, höjdskillnad 204 meter.

Dag 6. Vandring Zvërnec
Via en 270 meter lång bro i lagunen Narta når vi målet för dagens vandring, ön Zvërnec. Denna lilla ö på bara nio hektar är helt täckt av vacker tallskog och bjuder på en magisk naturupplevelse. Den är även känd för sin välbevarade bysantiska klosterkyrka från 1200-talet, Sankta Maria. Efter en härlig vandring på den natursköna ön äter vi lunch och återvänder sedan till Vlorë och vårt hotell. Längd cirka 9,7 km, vandringstid cirka 3–4 timmar, höjdskillnad 136 meter.

Dag 7. Vlorë – Ohrid – Skopje
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och åker till den vackra staden Ohrid vid sjön med samma namn i Nordmakedonien. Staden har ett mycket rikt kulturarv, och anses vara landets historiska och kulturella centrum. Inte mindre än 365 kyrkor och kloster är belägna i och omkring Ohrid, och här finns även ett av Europas äldsta universitet. Efter lunch på en lokal restaurang gör vi en guidad rundtur i stadens äldre kärna. Vi fortsätter sedan till Skopje där vi checkar in på Ibis Skopje City Center Hotel. På kvällen rundar vi av resan med en gemensam middag på en lokal restaurang. 

Dag 8. Skopje – Hemorten
Efter frukost och utcheckning och åker vi till flygplatsen för hemresa. 

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 6 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 375:-
Resevaluta: Albanska lek

Andra liknande resor:

Natursköna Albanien

Vandring Apulien

Cykel Apulien

Södra Italien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se