Dag 1. Hemorten – Chianciano Terme
Vi flyger till Italien. Vår buss tar oss till Chianciano Terme. Väl där checkar vi in på Hotel Villa Ricci där vi bor under hela vår vistelse. Gemensam middag avslutar dagen.

Dag 2. Siena och vandring San Quirico d’Orcia – Bagno Vignoni
Efter frukost är det dags för resans första utflykt. Den går till Siena, en medeltida stad där vi får en guidad tur längs smala kullerstensgator till den imponerande katedralen och det berömda solfjädersformade torget il Campo. På eftermiddagen gör vi vår första vandring på pilgrimsleden Via Francigena där vi utgår från staden San Quirico d’Orcia och vandrar till Bagno Vignoni som är känt för sina termalkällor. För ovanlighetens skull är det inte ett livligt torg som utgör stadens hjärta utan en stor vattenbassäng eftersom staden var en känd kurort under medeltiden. Efter vandringen återvänder vi till hotellet där vi under kvällen äter gemensam middag.  Vandringstid cirka 5 timmar, höjdskillnad 250 meter.

Dag 3. Vandring Pienza – Montepulciano
Frukost. Vi ger oss idag ut och vandrar tillsammans med en lokalguide. Vi börjar dagen i Pienza som bland annat är känd för sin pecorinoost som går att provsmaka i många av butikerna i den gamla stadskärnan. Vi fortsätter sedan längs pilgrimsvägen genom den vackra Orciadalen innan vi når Montepulciano. Här slår alla vinkännares hjärtan förmodligen lite fortare eftersom det är här det berömda Vino Nobile di Montepulciano framställs. Självklart gör vi en vinprovning innan vi återvänder till hotellet och äter gemensam middag. Vandringstid cirka 3 timmar, höjdskillnad 200 meter.

Dag 4. Cykeltur runt Chianciano Terme
När vi intagit vår frukost är det idag dags för en lättare cykelutflykt. Vi cyklar genom vingårdar och längs små sjöar och besöker även Chianciano Termes medeltida centrum. Under vår tur stannar vi till på en olivgård för att prova den utsökta toskanska oljan. Efter vår halvdagstur har vi sedan eftermiddagen till att njuta på egen hand, kanske på hotellets wellnessavdelning till vilken vi har fri tillgång. Det finns även möjlighet att, på egen bekostnad, göra ett besök på stadens stora termalbad med en lång tradition av spabehandlingar. Denna dag intas middag på egen hand. Vi rekommenderar den lilla trevliga restaurangen Il Buco där kan man äta gott till förmånliga priser. Det är inte bara vi som gillar detta ställe, på fönstren visas att även Michelinguiden har rekommenderat restaurangen under många år.

Dag 5. Vandring Sant’Antimo och Montalcino
Efter frukost beger vi oss med buss till det imponerande klostret Sant’Antimo från 1100-talet. Sedan fortsätter vi till fots längs en väg med häpnadsväckande utsikt över hela Orciadalen och den utslocknade vulkanen Monte Amiata. När vi kommer tillbaka till klostret tar vi en liten paus innan vi fortsätter till Montalcino där provar ett av de högst ansedda vinerna i regionen, Brunello di Montalcino. Kvällen avslutas med gemensam middag. Vandringstid cirka 3 timmar, höjdskillnad 250 meter.

Dag 6. Vandring San Gimignano
Frukost. Vår sista vandring tar oss återigen ut på pilgrimsleden Via Francigena. En lättsam tur tar oss till kullarna som omger San Gimignano, berömt för sina många höga torn. Här kan vi strosa genom medeltida kvarter och kanske prova glass från glassbaren Gelateria Dondoli som sägs vara en av Italiens bästa. På kvällen avnjuter vi en sista gemensam middag. Vandringstid cirka 2 timmar, höjdskillnad 100 meter.

Dag 7. Chianciano Terme – Hemorten
Vi inleder dagen med frukost och sedan avresa mot flygplatsen för hemfärd.

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 6 övernattningar i dubbelrum · 6 frukostar · 5 middagar · utflykter enligt program · cykelhyra · vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 795:- · vandringsstavar 120:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Albanien

Test trip

Dalmatien

Vandring Sardinien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se