Dag 1. Hemorten – Portoroz
Vi flyger till Venedig där vi blir upphämtade av vår buss som tar oss till Hotel Histrion i Portoroz, Slovenien, där vi checkar in för sju nätter. Frukost och middag ingår samtliga dagar på hotellet.

Dag 2. Italien: Rilke-spåret och slottet Duino
Vi börjar dagen med att ta bussen ut till Sistiana-bukten där det berömda Rilke-spåret börjar. Spåret som vi kommer att vandra löper längs med buktens högt belägna kustremsa, varifrån man har en fantastisk vy ut över havet. Under vandringen kommer vi också att passera flera sevärdheter. Vi kommer bland annat att stanna till vid det imponerande 1400-tals slottet Duino, samt berget Hermada, där man fortfarande kan se spår av de diken som grävdes ut under första världskriget. När det börjar bli dags att avrunda dagen ger vi oss av mot en så kallad ”Osmiza”, ett privat hem som erbjuder provsmakning av egenhändigt odlade produkter. Omgivna av den vackra miljön och intagande vyer kommer vi bland annat att få smaka på lokalt vin, korvar och ost. Den sammanlagda vandringstiden idag kommer att landa på cirka tre timmar och beräknas vara medelsvår.

Dag 3. Slovenien: Skocjangrottorna
Vi tar bussen till de världsarvslistade Skocjangrottorna. Grottorna som är ett av Karst-platåns mest uppseendeväckande fenomen anses dessutom vara några av de mest spektakulära i världen. Parken ligger i ett så kallat utomhusmuseum på kalkstensberget, och ovan jord kan du ta dig tid till att fritt ströva omkring och förundras över det speciella vittringsfenomenet, ”karst”, som förekommer i kalksten vid medelhavet. De naturligt utformade valven i grottorna är ett särskilt karakteristiskt exempel på fenomenet. Området i sig är dessutom känt för att ha gett upphov till unika arkeologiska fynd och för ett de banbrytande expeditioner som gjorts i de underjordiska karst-gångarna. Dagens vandring är av det lättare slaget, och vandringstiden är sammanlagt cirka tre och en halv timma. Framåt eftermiddagen återvänder vi till hotellet.

Dag 4. Kroatien: Konstnärsbyn Grožnjan och vingård
Idag reser vi med buss till och den gamla konstnärsbyn Grožnjan, som ligger i Istrien i Kroatien. Den charmiga staden sjuder av liv och rörelse, och näst intill varje hus har ett eget galleri och inte minst en egen unik historia att berätta. Efter en kort rundtur i staden vandrar vi vidare genom det pittoreska landskapet som böljar genom olivlundar, vingårdar och fruktodlingar, i riktning mot staden Oprtalj. Vi avrundar dagen med ett besök hos en lokal vinproducent, där vi njuter av att provsmaka lokala högkvalitativa viner. Dagens vandring är av det medelsvåra slaget och kommer att ta runt fyra timmar. Framåt eftermiddagen återvänder vi till hotellet.

Dag 5. Portoroz
Idag har vi dagen fri till att utforska Portoroz med omgivningar på egen hand, och kanske passa på att koppla av med sol och bad vid stadens långa sandstrand.

Dag 6. Slovenien: Berget Slavnik och fiskebyn Piran
Idag ska vi vandra upp för berget Slavnik. Vi påbörjar vår vandring i byn Podgorje, och på vägen upp kommer vi bland annat att passera gröna, frodiga skogar och böljande ängar som under våren förvandlas till en enda stor matta av blommande blommor. Krokusar, gentianor, narcisser och irisar är bara några av de arter som entusiastiska naturälskare har chansen att få se. Precis innan vi når bergstoppen, öppnar en fantastisk vy över det blå Adriatiska havet upp sig. Och under klara dagar kan man se så långt som bort till Dolomiterna. Innan det är dags för nedstigning, äter vi vår picknicklunch i en mysig bergshydda. Väl åter i Podgorje har vi lite tid till att se oss omkring i den typiska lilla slovenska byn, innan vi på vägen tillbaka till Portoroz stannar till i fiskebyn Piran. Med dess blandning av venetiansk och italiensk arkitektur är det en av de absolut charmigaste fiskebyarna på den slovenska rivieran. Den sammanlagda vandringstiden den här dagen landar på cirka tre timmar. Gemensam middag på hotellet.

Dag 7. Italien: Rosandradalen och hamnstaden Trieste
Vi reser med buss till Karst-platån och börjar dagen med en vandring som går genom den vackra nationalparken Rosandradalen. Genom att följa det före detta järnvägsspåret som löper längs med floden sätter vi riktning mot italienska Trieste. Längs vägen kommer vi att ha gott om tillfällen till att beundra det karakteristiska karst-landskapet, och vi kommer bland annat att passera en före detta bosättning där ruinerna av gamla vattenkvarnar vittnar om svunna tider. Väl framme i Trieste ser vi oss omkring i den historiska hamnstaden och gör ett besök hos stans äldsta bageri och café, där vi avnjuter kaffe och kaka. Framåt eftermiddagen återvänder vi till hotellet i Portoroz. Dagens sammanlagda vandringstid beräknas vara omkring fyra timmar. Middag på hotellet.

Dag 8. Portoroz – Hemorten
Resan har nått sitt slut och vi checkar ut från vårt hotell i Portoroz. Vår transferbuss tar oss till flygplatsen i Venedig där vi tar flyget hem.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · ett lunchpaket · 7 middagar · alla utflykter · lokala vandringsguider · reseledare
Tillägg: Enkelrum 1 195:-
Resevaluta: Euro och kroatiska kuna

Andra liknande resor:

Kroatien

Lido di Jesolo

Rom Venedig Florens

Kryssning Medelhavet

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se