Dag 1. Hemorten – Portorož
Vi flyger till Venedig där vi blir upphämtade av vår buss som tar oss till Hotel Histrion i Portorož, Slovenien, där vi checkar in för sju nätter. Frukost och middag ingår samtliga dagar på hotellet.

Dag 2. Italien: Rilkespåret och slottet Duino
Vi börjar dagen med att ta bussen ut till Sistianabukten där det berömda Rilkespåret börjar, uppkallat efter diktaren Rainer Maria Rilke. Spåret som vi kommer att vandra löper längs med buktens högt belägna kustremsa, varifrån man har en fantastisk vy ut över havet. Under vandringen passerar vi flera sevärdheter. Vi stannar bland annat till vid det imponerande 1400-talsslottet Duino där Rilke tillbringade en tid samt berget Hermada, där man fortfarande kan se spår av skyttegravar från första världskriget. När det börjar bli dags att avrunda dagen ger vi oss av mot en så kallad ”osmiza”, ett privat hem som erbjuder provsmakning av egenhändigt framställda produkter. Omgivna av den vackra miljön och intagande vyer får vi bland annat smaka på lokalt vin, korvar och ost. Den sammanlagda vandringstiden idag landar på cirka tre timmar och vandringen beräknas vara medelsvår.

Dag 3. Slovenien: Škocjangrottorna
Vi tar bussen till de världsarvslistade Škocjangrottorna. Grottorna som är en av Karstplatåns mest uppseendeväckande naturföreteelser anses dessutom vara några av de mest spektakulära i världen. Parken ligger i ett så kallat utomhusmuseum på kalkstensberget, och ovan jord kan du ta dig tid att fritt ströva omkring och förundras över det speciella vittringsfenomenet ”karst”, som förekommer i kalksten bland annat vid Medelhavet. De naturligt utformade valven i grottorna är ett särskilt karakteristiskt exempel på fenomenet. Området i sig är dessutom känt för unika arkeologiska fynd och för de banbrytande expeditioner som gjorts i de underjordiska karstgångarna. Dagens vandring är av det lättare slaget, och vandringstiden är sammanlagt cirka tre och en halv timmar. Framåt eftermiddagen återvänder vi till hotellet.

Dag 4. Kroatien: Konstnärsbyn Grožnjan och vingård
Idag reser vi med buss till den gamla konstnärsbyn Grožnjan, som ligger i Istrien i Kroatien. Den charmiga staden sjuder av liv och rörelse, och näst intill varje hus har ett eget galleri och inte minst en egen unik historia att berätta. Efter en kort rundtur i staden vandrar vi vidare genom det böljande landskapet bland olivlundar, vingårdar och fruktodlingar, i riktning mot staden Oprtalj. Vi avrundar dagen med ett besök hos en lokal vinproducent, där vi njuter av en provsmakning av lokala kvalitetsviner. Dagens vandring är av det medelsvåra slaget och tar runt fyra timmar. Framåt eftermiddagen återvänder vi till hotellet.

Dag 5. Portorož
Idag har vi dagen fri att utforska Portorož med omgivningar på egen hand och kanske passa på att koppla av med sol och bad vid stadens långa sandstrand.

Dag 6. Slovenien: Berget Slavnik och fiskebyn Piran
Idag ska vi vandra uppför berget Slavnik. Vi påbörjar vår vandring i byn Podgorje, och på vägen upp passerar vi bland annat gröna, frodiga skogar och böljande ängar som under våren förvandlas till en enda stor matta av blommande blommor. Krokusar, gentianor, narcisser och irisar är bara några av de arter som entusiastiska naturälskare har chansen att få se. Precis innan vi når bergstoppen öppnar sig en fantastisk vy över det blå Adriatiska havet. Under klara dagar kan man se så långt som bort till Dolomiterna. Innan det är dags för nedstigning äter vi vår picknicklunch i en mysig bergshydda. När vi kommit tillbaka till Podgorje har vi lite tid att se oss omkring i den typiska lilla slovenska byn. På vägen tillbaka till Portorož stannar vi till i den charmiga staden Piran, berömd för sin vackra arkitektur i venetiansk stil. Den sammanlagda vandringstiden den här dagen landar på cirka tre timmar.

Dag 7. Italien: Rosandradalen och hamnstaden Trieste
Vi reser med buss till Karstplatån och börjar dagen med en vandring som går genom det vackra naturreservatet Rosandradalen. Genom att följa det före detta järnvägsspåret som löper längs med floden Rosandra sätter vi riktning mot italienska Trieste. Längs vägen har vi gott om tillfällen att beundra det karakteristiska karstlandskapet, och vi passerar bland annat en före detta bosättning där ruinerna av gamla vattenkvarnar vittnar om svunna tider. Väl framme i Trieste ser vi oss omkring i den historiska hamnstaden och gör ett besök hos stans äldsta bageri och kafé, där vi avnjuter kaffe och kaka. Framåt eftermiddagen återvänder vi till hotellet i Portorož. Dagens sammanlagda vandringstid beräknas vara omkring fyra timmar.

Dag 8. Portorož – Hemorten
Resan har nått sitt slut och vi checkar ut från vårt hotell i Portorož. Vår transferbuss tar oss till flygplatsen i Venedig där vi tar flyget hem.

För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · ett lunchpaket · 7 middagar · utflykter enligt program · lokala vandringsguider · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 195:-
Resevaluta: Euro och kroatiska kuna

Genomsnittligt omdöme

4.1 / 5

Baserat på 14 recensioner

Läs omdömen här!

Andra liknande resor:

Pittoreska Portorož

Vandring tre länder

Kroatien

Lido di Jesolo

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se