Dag 1. Hemorten – Portorož
Vi flyger till Venedig och blir upphämtade av vår buss som tar oss till Hotel Riviera i Portorož, Slovenien, där vi checkar in för sju nätter. Frukost och middag ingår samtliga dagar på hotellet.

Dag 2. Italien: Napoleonvägen och slottet Miramare
Vi börjar dagen med att ta bussen till Opicina som ligger ovanför Trieste. Här inleder vi resans första vandring som går längs den led som kallas Strada Napoleonica, Napoleons väg. Namnet kommer av att det enligt lokal tradition var Napoleons trupper som anlade den, vilket dock inte överensstämmer med verkligheten. Vi vandrar högt ovanför Triestebukten och kan njuta av fantastiska vyer över havet och omgivningarna. Mot slutet av leden går vi mellan höga kalkstensklippor som blivit en favoritplats för friklättrare. Från det lilla samhället Prosecco fortsätter vi till slottet Miramare som ärkehertigen av Österrike Ferdinand Maximilian lät uppföra på 1850-talet på en klippudde. Vi besöker slottet och den vackra trädgården innan vi återvänder till Portorož med buss. Längd 7 km, vandringstid cirka 4 timmar, höjdskillnad 60 meter.

Dag 3. Slovenien: Škocjangrottorna och Lipicastuteriet
Vi tar bussen till de världsarvslistade Škocjangrottorna. Grottorna som är en av Karstplatåns mest uppseendeväckande naturföreteelser anses dessutom vara några av de mest spektakulära i världen. Parken ligger i ett så kallat utomhusmuseum på kalkstensberget, och ovan jord kan du ta dig tid att fritt ströva omkring och förundras över det speciella vittringsfenomenet ”karst”, som förekommer i kalksten bland annat vid Medelhavet. De naturligt utformade valven i grottorna är ett särskilt karakteristiskt exempel på fenomenet. Området i sig är dessutom känt för unika arkeologiska fynd och för de banbrytande expeditioner som gjorts i de underjordiska karstgångarna. Efter besöket vid grottorna åker vi vidare för ett besök på det berömda lipizzanerstuteriet Lipica som har en över fyrahundraårig historia. Framåt sen eftermiddag kommer vi tillbaka till Portorož . Längd 1,5 km, vandringstid 1,5 timmar, höjdskillnad 150 meter.

Dag 4. Kroatien: Konstnärsbyn Grožnjan, Motuvun och vingård
Idag reser vi med buss till den gamla konstnärsbyn Grožnjan, som ligger i Istrien i Kroatien. Den charmiga staden sjuder av liv och rörelse, och näst intill varje hus har ett eget galleri och inte minst en egen unik historia att berätta. Efter en kort rundtur i staden vandrar vi vidare genom det böljande landskapet bland olivlundar, vingårdar och fruktodlingar, i riktning mot den lilla staden Motuvun. Väl framme gör vi en gemensam promenad genom den pittoreska medeltida stadskärnan. Vi avrundar dagen med ett besök hos en lokal vinproducent, där vi gör en provsmakning av lokala kvalitetsviner. Längd 15 km, vandringstid cirka 4 timmar, höjdskillnad 282 meter.

Dag 5. Portorož
Idag har vi dagen fri att utforska Portorož med omgivningar på egen hand och kanske passa på att koppla av med sol och bad vid stadens långa sandstrand.

Dag 6. Slovenien: Socerb och Piran
Dagens vandring börjar i den lilla byn Osp. Härifrån går vi en stig uppåt genom ett vackert landskap med skog och klippor där man kan se många bergsklättrare. Efter cirka två timmars vandring når vi toppen av berget och den medeltida fästningen i Socerb, som har ett strategiskt läge upp på en karstklippa med utsikt åt alla håll. Idag återstår endast ruiner av fästningen. Efter att ha beundrat vyn över Adriatiska havet tar vi oss med buss vidare till den charmiga staden Piran, belägen på en udde. Under femhundra år lydde Piran under Republiken Venedig, vilket återspeglas i dess arkitektur. Katedralens klocktorn är en mindre kopia av Venedigs klocktorn, kampanilen, vid Markusplatsen. I stadens historiska centrum finns kullerstensgränder kantade av pastellfärgade hus och en fin liten hamn. Längd 6 km, vandringstid cirka 2 timmar, höjdskillnad 380 meter.

Dag 7. Italien: Rosandradalen och hamnstaden Trieste
Vi reser med buss till Karstplatån och börjar dagen med en vandring som går genom det vackra naturreservatet Rosandradalen. Genom att följa det före detta järnvägsspåret som löper längs med floden Rosandra sätter vi riktning mot italienska Trieste. Längs vägen har vi gott om tillfällen att beundra det karakteristiska karstlandskapet, och vi passerar bland annat en före detta bosättning där ruinerna av gamla vattenkvarnar vittnar om svunna tider. Väl framme i Trieste ser vi oss omkring i den historiska hamnstaden och gör ett besök på stans äldsta bageri och kafé, där vi avnjuter kaffe och kaka. Framåt eftermiddagen återvänder vi till hotellet i Portorož. Längd 15 km, vandringstid 4 timmar, höjdskillnad 400 meter.

Dag 8. Portorož – Hemorten
Efter frukost och utcheckning åker vi till flygplatsen i Venedig där vi tar flyget hem.

För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · ett lunchpaket · 7 middagar · utflykter enligt program · vandringledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 875:-
Resevaluta: Euro och kroatiska kuna

Andra liknande resor:

Pittoreska Portorož

Kroatien

Lido di Jesolo

Lido di Jesolo

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se