Dag 1. Hemorten – Paderno del Grappa
Vi flyger till Venedig och tar oss sedan vidare till den lilla orten Paderno del Grappa och vårt fyrstjärniga Wine Hotel San Giacomo, där vi ska bo i fyra nätter. Frukost och middag ingår samtliga dagar.

Dag 2. Vandring Proseccokullarna med vinprovning
Dagens vandring går genom ett vackert kuperat landskap kallat Proseccokullarna, som 2019 upptogs på Unescos världsarvslista. Området är berömt för sitt mousserande vin Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, och under vår vandring passerar vi många vinodlingar och vingårdar. Vi besöker en lokal vinkällare där vi får en inblick i produktionen av vinet, som framställs på druvan glera enligt charmatmetoden, det vill säga med en andra jäsning på ståltank. Efter den guidade turen provar vi Proseccovinet tillsammans med lokala delikatesser. Vandringstid cirka 3 timmar, höjdskillnad 100 meter.
När vi är åter på hotellet gör vi oss redo för kvällen då vi bjuds på en fyrarätters middag, där varje rätt serveras tillsammans med ett glas vin.

Dag 3. Vandring Marosticaområdet, grappaprovning i Bassano
Vi inleder dagen med en bussresa till den lilla staden Marostica, känd för sitt schackrutiga torg som ligger vid en av stadens fästningar. Här har man vartannat år i september en schackturnering med levande personer iförda 1400-talskläder. Idag vandrar vi i ett naturskönt landskap präglat av kullar, vinodlingar, olivlundar och körsbärsträd och passerar små byar och medeltida kloster. På eftermiddagen fortsätter vi med buss till staden Bassano del Grappa vars mest berömda sevärdhet är träbron över floden Brenta, som utformats av den store 1500-talsarkitekten Palladio. Bassano är också känt för sin produktion av grappa, som framställs av druvrester från vintillverkningen. Givetvis gör vi en provsmakning av denna namnkunniga spritdryck. Vandringstid cirka 3,5 timmar, höjdskillnad 300 meter.

Dag 4. Stadsvandring i Venedig med besök på olika bacari
Idag är det dags att upptäcka regionen Venetos huvudstad Venedig, under sin storhetstid känd som La Serenissima, den mest lysande. Denna unika stad är byggd på över hundra sandöar i Venediglagunen som sammanbinds genom mer än fyra hundra broar. Vår vandring börjar vid Dogepalatset som ligger vid den storslagna Markuskyrkan, byggd i bysantinsk stil och utsmyckad med mängder av mosaiker från olika perioder. Under vår tur passerar vi berömda sevärdheter som Markusplatsen och Rialtobron, men vi vandrar också genom lugna kvarter långt ifrån turisternas allfarvägar. Vid lunchtid besöker vi tre olika bacari, Venedigs typiska små krogar som serverar vin och smårätter. Varje bacaro erbjuder ett glas vin och ett tilltugg, en så kallad cicchetto som kan bestå av kött eller fisk och serveras varm eller kall – det är säsong och krogägarens smak som avgör vad som serveras. Vandringstid cirka 4 timmar, höjdskillnad minimal.

Dag 5. Pieve del Grappa – Peschiera
Efter frukost och utcheckning beger vi oss västerut mot Gardasjön, Italiens största sjö. På vägen dit gör vi ett stopp vid Isola della Scala, en liten stad som ligger i ett område berömt för sina risodlingar. Här besöker vi en gård där man producerat ris sedan 1600-talet. Femte generation i familjen Ferron framställer ris enligt traditionella metoder, och det gamla vattenhjulet används fortfarande. Efter en guidad tur blir vi serverade en lätt lunch bestående av risotto och ett glas vin. Därefter fortsätter vi till staden Peschiera, belägen vid Gardasjöns södra kust. Vi checkar in för tre nätter på fyrstjärniga Parc Hotel som ligger en bit utanför Peschiera. Frukost och middag ingår samtliga dagar.

Dag 6. Tillvalsutflykt vandring vattenfallsparken i Molina och vinprovning
Dagen är fri för egna aktiviteter. Vi kan till exempel njuta av hotellets wellnesscenter med inomhuspool eller ta hotellets shuttlebuss in till centrum av Peschiera.
Den som så önskar kan följa med på en tillvalsutflykt till Valpolicellaområdet där vi gör en vandring i Parco delle cascate, vattenfallsparken, i Molina. Parken sträcker sig över 80 000 kvadratmeter och här finns flera vandringsleder. Vi vandrar genom skogar och över fält, förbi små bäckar och vattendrag och ser förstås flera imponerande vattenfall. Efter denna natursköna vandring åker vi genom det berömda vindistriktet Valpolicella till en vingård där vi gör en vinprovning med tilltugg. Vandringstid cirka 2,5 timmar, höjdskillnad 100 meter. Utflykten måste förbokas inför resan. Pris 795:-

Dag 7. Vandring längs Gardasjöns östra kust och vinprovning
Dagens vandring går längs den östra delen av Gardasjön. Vi börjar med att åka buss till samhället Torri del Benaco där vi inleder vår tur. Vi går på stigar högt ovanför sjön och kan njuta av vackra vyer över sjön och det omgivande landskapet. Denna del av Gardasjöns kust brukar kallas olivrivieran och längs vår vandringsled passerar vi mängder av olivlundar. När vi har beundrat utsikten från udden San Vigilio fortsätter vi till den pittoreska lilla staden Garda, där vi tar en välförtjänt paus. Därefter åker vi vidare till en vingård för att prova det kända vinet Bardolino. Vandringstid cirka 3,5 timmar, höjdskillnad 350 meter.

Dag 8. Peschiera – Hemorten
Efter frukost checkar vi ut och åker till flygplatsen för hemfärd.

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster. 

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en lunch · 7 middagar varav en fyrarätters middag med tillhörande vin · utflykter enligt program · vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 595:- · vandringsstavar 120:- · tillvalsutflykt
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Rom Florens Venedig

Italien vinresa

Venedig

Kryssning Grekland

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se