Dubai och ökenäventyr

Elsie Lindberg om Dubai

Första dagen i Dubai bjuder på strålande sol och det kommer att bli en varm och fin vecka - vädret är stabilt, väderappen har visat sol från dag 1 och resten av vår vistelse. Vår första utflykt ligger på eftermiddagen vilket är perfekt efter vår resdag och några av gästerna njuter vid poolen.

Vi stiger på vår ”egen” buss - vi kommer att ha samma buss och chaufför under hela veckan, smidigt och bekvämt. Jag sätter mig bredvid Anil som är vår fantastiska lokalguide och som vet ”allt”.

På denna rundtur så kommer vi nära det gamla Dubai , ser de gamla vindtornen, besöker det fina muséet där autentiska miljöer är uppbyggda och som ger oss en resa från pärlfiskets tid, men även inblick i landets historia före pärlfisket. Livet i öknen och handeln i de gamla soukerna - alla miljöer ger oss intryck, på ett lättillgängligt sätt. Mörkret faller, ljuset glittrar i vattnet och vi sätter oss i en ”abra” - en sorts öppen, lokal båttaxi. Billigt och enkelt sätt att sig över Dubai Creek för att nå krydd-och guldsouken. Vi promenerar förbi alla säljare som gör allt för att man ska stanna och kanske köpa. Vi avslutar kvällen med en middagskryssning.

En annan dag gör vi en annan typ av rundtur - då är det mer det moderna Dubai som är i fokus. Vi stannar tills sist vid Dubai Mall, vill man shoppa så kan man välja mellan över 1200 butiker, men vi är på väg till Burj Khalifa- tänk att kunna bygga ett torn som är 828 m högt! Vi ska åka upp till vån 124 som ligger ca 452 m upp. Hissen tar knappt 2 min och nej, man hisnar inte! Här uppifrån kan man se var staden slutar och öknen tar vid, utsikten är magnifik . Vi åker lika fort ner med hissen, det blir egentid i Dubai Mall, kanske en kopp kaffe innan mörkret sänker sig och alla är på plats för att se i Dubai Fontain - en ljud och ljusshow, som med musik och vattenkaskader tar tag i oss.

Vi besöker Abu Dhabi och Shejk Zayed moskén. Det besöket har en tydlig dresscode, så Anil och jag tittar noga innan vi lämnar vårt hotell - vi vill ju givetvis att alla ska komma in. I moskén finns marmor från Makedonien, guld, ametist och de enorma takkronorna smyckade med Swarovskikristaller. Den gigantiska bönemattan med de sirliga blommönstrens ligger som en blomsteräng på golvet. Ja, intrycken sköljer över oss alla och solljuset bländar. Vi passerar Louvren innan vi stannar för en välbehövlig lunch.

Dagarna vävs samman med olika utflykter men även egentid att fördriva - kanske i staden eller på en strand . Det finns flera stränder med sköna bad, där en favorit kanske blev La Mer. Det är lätt att förflytta sig i Dubai; taxi är både prisvärt, tryggt och enkelt. Min berättelse slutar här, även om upplevelserna inte är slut! Är man nyfiken på ett land med kontraster, vill man känna varma vindar runt benen och vill man uppleva öknen så kanske Dubai är ditt resmål!

Ett minne från ökensafarin

Det är tidig eftermiddag i Dubai, jag rundar hotellhörnet och kollar - ja, de har kommit; 6 stycken Toyota Land Cruiser som ska ta mina gäster och mig ut i öknen och fram till en camp. Jag hälsar på Ahmed som ska köra ledarbilen och som har örnkoll på läget!

Vi fördelar oss i bilarna och vi har ca 1 timmes körning innan vi viker av mot öknen. Det är inte bara en transportsträcka, det är ett finfint tillfälle att prata med chaufförerna om hur det är att leva i Dubai; boende, hyror, löner - helt enkelt hur vardagen är.

Vi passerar kamelsjukhuset - ja det stämmer - ett högteknologiskt sjukhus bara för kameler - kamelerna är värdefulla, de kan bli skadade då kan de tas om hand på detta sjukhus. Innan vi kör in i öknen, kommer vi till en stor öppen yta där en hel del liknande bilar redan finns. Här släpper man ut luft ur däcken, detta för att kunna köra över, runt och på sanddynerna i ganska god fart! Alla bilar kontrolleras innan vi får köra in - detta är ett naturreservat och man vet exakt vilka fordon som befinner sig i öknen.

Några timmar och upplevelser senare med bland annat en magisk solnedgång sitter vi alla runt våra låga bord och nu kommer magdansösen! Den arabiska musiken fyller den mörka kvällen, hon är belyst och hon dansar till den suggestiva musiken.Jag vill kunna ta lite bilder och sätter mig ganska nära. Hm, var detta kanske ett oklokt beslut…?

Musiken pausar och nu bjuds några gäster i en annan grupp upp, jag ser att några avböjer, men några går upp, de får en liten scarf med bjällror som de knyter runt höfterna - detta blir trevligt! Men aj då - hon kommer även fram till mig! Ska jag dansa till musiken tillsammans med detta proffs? Hur många mobiltelefoner bland mina gäster är just nu inställda på läge videoinspelning? 3 minuter av mitt liv - ska jag svara ja eller nej……?


Välkommen, jag hoppas att vi ses! Och javisst tog jag chansen, att i den arabiska natten dansa! Scarfen kom på och bjällrorna hoppade - stilen var min egen och jag tror det uppstod en viss munterhet - det bjuder jag så gärna på!

/Elsie Lindberg