Ecuador med Lotta Runeson

Reseledare Lotta Runesons reseberättelse om Ecuador & Galápagosöarna

Längtar precis som många av er att resa igen och drömmer mig tillbaka till den fina resan som Rolfs har till Ecuador. Vi besöker bland annat dom två största städerna i Ecuador, Quito och Guyaquil, och kanske höjdpunkten på resan Galápagosöarna, som också tillhör Ecuador.

Vi börjar i huvudstaden Quito som är världens högst belägna huvudstad, 2850 m ö havet, där vi gör en guidad stadsrundtur i den gamla delen. Vi avslutar vistelsen i Quito med att åka linbana upp på en av vulkanerna till drygt 4000 m höjd. Där har vi en fantastisk utsikt över staden som är omgiven av Anderna och en mängd vulkaner. Där får vi också känna på hur det känns med den tunna luften på så hög höjd.Efter Quito åker vi 10 mil norrut genom Andernas vackra landskap till staden Otavalo, där största delen av invånarna är ursprungsfolk, kända för sin traditionella klädsel och sin traditionella musik.

I Otavalo finns Sydamerikas största indianmarknad som vi besöker efter att först ha varit på den lokala djurmarknaden och upplevt folklivet där. På denna enorma marknad kan man hitta textilier som färgglada bonader, ponchos, Panamahattar men också hantverk.På vägen till Otavalo stannar vi till vid ett monument vid ekvatorlinjen där vi kan stå med en fot på norra och en fot på södra halvklotet – en mäktig känsla.

Efter Otavalo är det dags att åka till Quitos flygplats och flyga till Galápagos. Vi bor 3 nätter på ön Santa Cruz och 3 nätter på den största ön, Isabela. Vi gör flera båtutflykter men också utflykter på land och det finns möjlighet att både bada och snorkla och har vi tur så får vi simma tillsammans med sjölejon. Djur- och växtlivet på öarna är svårt att beskriva – det måste upplevas!

Ett litet smakprov:Efter härliga dagar på Galápagos så flyger vi till Ecuadors näst största stad Guyaquil där vi har tid på egen hand att utforska staden innan vi flyger hem till Sverige igen.

Kanske åka Hop on Hop off-bussen och upptäcka staden? Eller en promenad från vårt centralt belägna hotell till stadsdelen Santa Ana och promenera dom 444 trappstegen upp till fyren? Till toppen där det är en vidunderlig utsikt över staden!

Hoppas att få chansen att få visa detta fina resmål när reserestriktionerna hävs. Till dess får vi drömma oss tillbaka på resor vi har gjort.

/Lotta Runeson