Pittoreska städer

Fem fantastiska och pittoreska städer i Italien


Solblekta gränder, böljande landskap och pastellfärgade byar som klamrar sig fast längs branta klippor. I Italien finns en outtömlig skatt av pittoreska byar och städer att förälska sig i. Här är några av dem som är väl värda ett besök.


Manarola

Manarola är den minsta och kanske den charmigaste av de fem byarna i världsarvet Cinque Terre, som klamrar sig fast på klipporna vid havet i Liguriens dramatiska landskap. Så sent som för hundra år sen var båt eller de urgamla åsnestigarna den enda möjligheten att ta sig hit, men idag finns det bra tågförbindelser mellan alla fem byar. Manarola består av charmiga pastellfärgade medeltida hus och smala gränder, och själva hamnen är så liten att fiskebåtarna måste dras upp på gågatorna. Lite högre upp i byn hittar man torget där de religiösa byggnaderna ligger samlade. Den häftigaste utsikten över byn får man från vandringsleden som går mellan Manarola och byn Corniglia. Härifrån ser de fyrkantiga husen ut som färgglatt lego som klistrats fast på klipporna – en vy som sägs ha inspirerat konstnären Paul Klee till hans kubistiska målningar.


Läs om vår resa till Toscanakusten där vi bland annat besöker Manarola

På vår mat- och vinresa gör vi ett besök i Manarola

Vi besöker även Manarola under vår vandringsresa i Toscana

San Gimignano

San Gimignano är en liten muromgärdad medeltida stad som ligger på en kulle mitt i det böljande Toscana. Här kan man verkligen drömma sig tillbaka i tiden medan man vandrar runt i de solblekta gränderna. Staden grundades redan under 200-talet av etruskerna, och under medeltiden och renässansen utgjorde den en rastplats för katolska pilgrimer. Idag är den känd för sin medeltida arkitektur, speciellt tornen, som man kan se på flera kilometers håll. På grund av att tornen fortfarande är så väl bevarande, är de idag med på UNESCO:s världsarvslista. I många andra städer runt om i Italien har de förfallit eller byggts bort.


Vi besöker San Gimignano under vår resa till Toscana

Tropea

Drömlika Tropea tronar på lodräta klippor som ser ut att falla ut mot det turkosa Tyrrenska havet. Kuststräckan kallas Costa degli Dei, Gudarnas kust, och enligt sägnen skapade gudarna den till sig själva för att ha någonstans att njuta. Och det går inte att säga annat än att Tropea är otroligt vackert. Det fuktiga klimatet gör att staden ligger omgärdad av grönska och det är lätt att spendera timmar på att bada i det klara vattnet vid de slingrande vita stränderna. På kvällen fylls stadens pittoreska torg med människor i alla åldrar som umgås och njuter av god mat på de mysiga restaurangerna.


På vår resa till Kalabrien spenderar vi flera dagar i Tropea

Taormina

Det behagliga klimatet och de vackra omgivningarna har gjort Taormina, som ligger på Siciliens östra kust, till en populär turistort med hög mysfaktor. Den lilla staden ligger uppflugen på en klippa med utsikt över Naxosbukten, och badstränderna når man genom att ta en linbana ner till havet. Bland de populära sevärdheterna finns till exempel en välbevarad grekisk teater från 200-talet f.Kr., där det brukar sättas upp konserter som kan njutas i solnedgången. Och den som söker romantik har hamnat helt rätt. Mer Lady och Lufsen-känsla är svårt att hitta än när de små restaurangerna som ligger i gränderna på båda sidor om huvudgatan Corso Umberto, slår upp sina portar och dukar upp med bord och linnedukar ute på gatorna.


På vår 8 dagars rundresa på Sicilien åker vi på utflykt till Taormina

Vill du spendera 15 dagar på Sicilien erbjuder vi heldagsutflykt till Taormina under resan

Alberobello

Längst ner i Itriadalen i ”stövelns häl”, hittar vi Alberobello och de karaktäristiska, konformade trullihusen. Att promenera runt i de bilfria gränderna är nästan som att befinna sig i ett underligt lilleputt-land. Det sägs att de ursprungliga trullihusen endast bestod av lösa stenar, så när skatteindrivarna var i trakten monterade bönderna ner husen och gömde sig med sitt spartanska bohag i de omkringliggande skogarna. Högt upp på kullen i Alberobello ligger kyrkan, så passa på att gå in och se hur de fantastiska stentaken ser ut från insidan. Det bästa sättet att ta sig runt i staden är förmodligen på cykel, då får man dessutom chansen att uppleva de milsvida vinodlingarna som breder ut sig i omgivningarna.


Alberobella kan du upptäcka under vår resa till Apulien