Längtan till Yucatanhalvön

Reseledare Kristina Varney längtar tillbaka till Yucatanhalvön i Mexiko

Just nu när man sitter här, och inget annat kan, drömmer jag mig tillbaka till Mexiko och alla fina minnen jag har därifrån tillsammans med härliga Rolfsresenärer. Mexiko är ett land med stor variation och inte minst en spännande historia.

Yucatanhalvön var bebodd av Mayaindianer redan ett par tusen år före Kristus och man räknar med att den riktiga Mayakulturen varade till början av 1500-talet då spanjorerna kom dit och än idag finns det många ättlingar till Mayafolket.

Det som är så speciellt med Mayakulturen är att den var så väldigt långlivad, till skillnad från många andra indiankulturer, och att det finns så mycket kvar att se av alla de fantastiska byggnadsverk som de skapade under sin storhetstid, med enkla verktyg i sten eller obsidian och utan att känna till hjulet som ju underlättar vid transporter av material.

Ett av de ställen vi besöker är den kända gamla Mayastaden Chichén Itzá med sitt stora tempel kallat El Castillo eller Kukulcánpyramiden. När man 2007 utsåg världens 7 nya underverk röstades Chichén Itzá fram som ett av dessa tack vare sina mäktiga byggnader.
Mayaindianerna var också skickliga astronomer, och en annan byggnad man hittar på områden är El Caracol (snigeln) som var deras observatorium.

En sak som är speciellt för Yucatanhalvön är de många cenoterna, fyllda med färskvatten, där man kan passa på att ta ett dopp. En av dem, Ik Kil, hittar vi i närheten av Chichén Itzá.Även om Chichén Itzá kanske är den mest kända av Mayastäderna, så tycker jag personligen att både Uxmal och Palenque är minst lika sevärda.Förutom Mayastäder erbjuder Mexiko fina kolonialstäder som Merida med bl.a. det vackra guvernörspalatset och min lilla favorit Campeche med alla de färgglada husen, katedralen vid torget och mysiga kullerstensgator med caféer, restauranger och småbutiker.Dessutom längtar jag till den vackra naturen runt ett par vattenfall som vi besöker i den delstat som heter Chiapas.

Efter att under en dryg vecka ha åkt runt och upplevt en del av detta stora land så avslutar vi alltid med 4 nätter på all inclusive hotell i Cancun. En ganska stor kontrast till det vi annars fått vara med om, men en helt underbar avkoppling där man får tid att smälta alla upplevelser, kan slappna av på stranden, bada i kristallklart vatten samt njuta av god mat och dryck.

Nu hoppas jag innerligt att livet snart ska kunna återgå till det normala och att jag ska kunna återvända till Mexiko igen nästa säsong och få chansen att berätta om landet och träffa fler härliga resenärer.

- Kristina Varney