Dag 1. Hemorten – Cancún
Vi flyger till Cancún. Vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till Adhara Hotel i Cancún.

Dag 2. Cancún – Río Lagartos – Ek Balam– Chichén Itzá
Efter frukost reser vi till Río Lagartos, en liten fiskeby vars namn betyder alligatorfloden. Det är ett reservat med rik flora och fauna, bland annat finner vi här landets högsta koncentration av flamingor. Vi åker på en båttur längs den mangrovebevuxna flodmynningen, där det bor alligatorer, myskänder och amerikanska ibisstorkar. Vi äter gemensam lunch i byn och reser sedan vidare till den forna mayastaden Ek Balam. Staden blomstrade under 700–1000-talet och sträckte sig då över hela tolv kvadratkilometer. Idag är det bara stadens centrum på cirka en kvadratkilometer som hittills blivit utgrävt. El Torre är den mest iögonfallande byggnaden och en av de största mayabyggnaderna på Yucatán. Det som framför allt särskiljer den är det vackra och detaljerade dekorationsarbetet. Vi åker vidare till Mayaland Hotel där vi vilar upp oss inför morgondagens besök vid en av de viktigaste och bäst bevarade mayalämningarna i Mexiko, Chichén Itzá.

Dag 3. Chichén Itzá – Izamal – Mérida
Frukost. Idag besöker vi ruinstaden Chichén Itzá som är utsedd till ett av världens sju nya underverk. Staden började byggas under 600-talet och var fram till 1200-talet ett politiskt, ekonomiskt, religiöst och militärt centrum. De mest välkända byggnaderna är pyramiden El Castillo, Krigarnas tempel och det astronomiska observatoriet El Carocol. I närheten av Chichén Itzá ligger häftiga Ik kil, ett naturligt slukhål som på spanska kallas cenote. Här kan de som vill ta en uppfriskande simtur cirka 26 meter under marknivå. Vi fortsätter till pittoreska Izamal som kallas den gula staden tack vare sina många gula hus. Sedan reser vi vidare mot Mérida där vi bor på Hotel Gamma.

Dag 4. Mérida – Uxmál – Campeche
Frukost. Mérida är Yucatánhalvöns huvudstad och här har cirka 60 procent av befolkningen sitt ursprung i mayakulturen. Vi gör en rundtur i stadens historiska delar som karakteriseras av en blandning av kolonial och neoklassisk arkitektur. På vår väg mot Campeche reser vi genom den så kallade Puuc-regionen där vi gör ett besök i mayastaden Uxmál. Under eftermiddagen anländer vi till Siho Playa söder om Campeche, där vi bor två nätter på Tucan Siho Playa.

Dag 5. Campeche
Efter frukost gör vi en stadsrundtur i charmiga Campeche. Området var länge bebott av mayafolket innan spanska kolonisatörer under 1500-talet tog över och utvecklade staden till en rik och betydelsefull hamnstad. Campeche upptogs 1999 på Unescos världsarvslista och stadens centrala delar kännetecknas av pastellfärgade byggnader, kullerstensgator och stora herrgårdar som omges av den gamla stadsmuren. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Campeche – Palenque
Efter en tidig frukost reser vi söderut till mayaruinstaden Palenque, som även den finns upptagen på Unescos världsarvslista. Staden hade sin storhetstid under 600-talet, men arkeologiska fynd visar att byggnationen påbörjades redan på 200-talet f.Kr. Efter sitt fall slukades staden av djungeln innan den återupptäcktes. Arkitekturen, skulpturerna och de uthuggna relieferna är bland de bäst konstruerade av mayafolket, vilket gör Palenque till en unik plats. Efter en gemensam lunch checkar vi in på vårt hotell Chan-Kah Resort där vi bor två nätter. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 7. Utflykt Roberto Barrio och Misol-Ha
Efter en tidig frukost åker vi till Roberto Barrio, en serie av vattenfall karakteriserade av sitt kristallklara turkosblå vatten. På vägen tillbaka mot Palenque gör vi ett stopp vid dagens andra ståtliga vattenfall, Misol-Ha. Det är 35 meter högt och rinner ner i en nästintill cirkelformad pool omgiven av tät vegetation. Bakom det mäktiga vattenfallet finns även en grotta som kan besökas. Därefter åker vi tillbaka till vårt hotell och har eftermiddagen fri för egna aktiviteter.

Dag 8. Palenque – Becán – Chetumal
Frukost. Vi reser cirka 5 timmar österut där vi når mayaruinerna Becán. Det 25 hektar stora området är omgivet av en vallgrav, vilket är unikt bland alla upptäckta mayalämningar. Byggnaderna har en stil som är typisk för detta område och karakteriseras av tjocka murar, höga tvillingtorn, falska trappor och olika slags avbildningar i kalksten. Vi reser sedan vidare till kuststaden Chetumal där vi övernattar på Capital Plaza Hotel.

Dag 9. Chetumal – Tulum – Cancún
Efter frukost kör vi mot Cancún. På vägen gör vi ett stopp i Bacalar för att se dess fantastiska blå lagun. Ha gärna badkläder till hands då vi även har möjlighet att ta ett dopp i den magnifika cenote som finns här. Vi reser sedan vidare till den historiska mayastaden Tulum där ruinerna ligger på klippor cirka 12 m ö.h. Detta är de enda mayalämningarna som ligger vid kusten. Vi når under kvällen Cancún och checkar in på vårt hotell Reflect Krystal Grand Cancun, där vi bor fyra nätter med all inclusive.

Dag 10–12. Cancún
Dessa dagar njuter vi på egen hand av Cancún som med sina kritvita stränder längs det magnifika havet erbjuder rik historia, nöjesliv, restauranger och shopping. Staden består av hotellzonen längs kusten och El Centro, Cancúns stadskärna där lokalbefolkningen bor. Vårt hotell ligger alldeles intill stranden i hotellzonen men det går även att ta sig in till stadens centrum om man önskar. Vår reseledare ger gärna tips på olika aktiviteter och utflykter.

Dag 13. Cancún – Hemorten
Frukost och utcheckning från rummen. Vi har tillgång till hotellets all inclusive och allmänna ytor till eftermiddagen då vi beger oss till flygplatsen och påbörjar vår resa hemåt. 

Dag 14. Hemkomst
Vi når hemorten.

Ingår: Flyg t/r · 12 övernattningar i dubbelrum · 4 dagar all inclusive · 8 frukostar · 2 luncher · en middag · alla utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 5 575: - · dricks till guider och chaufförer (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar ca 30:- per resenär och dag)
Resevaluta: Mexikansk peso
Speciellt: På avresorna 2021 bor vi dag 4 och 5 på Hotel Plaza Campeche

Andra liknande resor:

Kuba

Genuina Kuba

Karibienkryssning

Amerikanska Södern

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se