Sagrada Familia

Sju intressanta fakta om Sagrada Familia


Miljontals turister vallfärdar varje år till kyrkan som mest påminner om en byggarbetsplats. Faktum är att bygget har pågått så länge att både din farfar och kanske till och med din farfars farfar kan ha varit här. Kyrkan heter Sagrada Familia och namnet betyder ”heliga familjen”. Även om du inte planerar att besöka den här byggnaden så kommer du ändå att se den – de höga tornen syns från stora delar av centrum. Här är sju intressanta fakta om världens kanske märkligaste kyrka, Sagrada Familia i Barcelona.

Fakta 1: Halvklart världsarv
Det finns i dag mer än 1 000 sevärdheter som utsetts till världsarv av Unesco. Kyrkan Sagrada Familia är en av mycket få byggnader som fått den här statusen – utan att ens vara färdig. När Sagrada Familia blev världsarv 1984 hade man inte ens byggt klart kyrkans tak.


Fakta 2: Byggarbetsplats i 132 år
Det är svårt att ta snygga bilder av Sagrada Familia eftersom det i princip är en enda stor byggarbetsplats. Byggkranarna har stått på sina platser i decennier och är troligen de mest fotograferade i världen. Bygget har pågått i hela 132 år och kostat åtskilliga miljarder. Varje år betalar besökarna mer än 150 miljoner kronor, pengar som sedan används till att fortsätta byggandet.

Fakta 3: Plats för 14 000 personer
Hela byggnaden kommer att ta upp en yta som är 110 meter lång och 80 meter bred. Det är ungefär lika stort som en vanlig fotbollsplan. Under gudstjänsterna inne i kyrkan kommer det att finnas plats för hela 14 000 personer.

Fakta 4: Arkitekten dog efter 43 års jobb
När arkitekten Antoni Gaudí tog över ansvaret för kyrkobygget var han bara 31 år och hade inte en aning om att han inte skulle hinna göra klart det innan han dog. Gaudí var så engagerad i arbetet att han helt enkelt flyttade in en säng och sedan bodde på plats under långa perioder. När han dödades i en spårvagnsolycka 1926 hade han jobbat med Sagrada Familia i mer än 42 år, ändå var bara en femtedel av kyrkan färdig.


Fakta 5: Bygget kunde tagit 400 år
Arkitekten Gaudís storslagna visioner innebär att nästan varenda kvadratmeter av Sagrada Familia är fylld av galna former, utsmyckningar eller statyer. I början av 1900-talet var man tvungen att anlita skulptörer och stenhuggare som högg ut varenda detalj för hand. Den typen av arbete tar så lång tid att bygget kunde ha tagit så mycket som 400 år. Med moderna datorstyrda skärmaskiner så har det nu blivit extremt mycket lättare att forma sten. De jobb som tidigare skulle ha tagit 200–300 år går nu att göra på bara 20–30 år.


Fakta 6: Svåraste delarna återstår
Redan i dag syns Sagrada Familia från större delen av staden tack vare de många 90 meter höga tornen. Ändå är de mest spektakulära, och svåraste, delarna av kyrkan inte ens påbörjade. I centrum kommer stadens högsta konstruktion att finnas om några år, ett 170 meter högt torn tillägnat till Jesus. Tornet kommer att bli mer än tre gånger så högt som lutande tornet i Pisa.

Fakta 7: Ska stå klart 2026
Nu har du 8 år på dig att se bygget av Sagrada Familia – år 2026 ska arkitekten Gaudís kyrka äntligen stå klar efter 144 års konstruktion. Under de kommande åren så kommer man att skapa flera nya spiror, en ny fasad och det rekordhöga centrala tornet.

Läs mer om våra resor till Barcelona här