Dag 1. Hemorten – Hurghada
Vi flyger till Hurghada.

Dag 2. Hurghada
Vi landar i Hurghada under natten. Vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till Sea Beua Rivage Hotel där vi bor i två nätter med all inclusive. På eftermiddagen gör vi en guidad stadsrundtur med buss där vi bland annat besöker stora moskén och den nya hamnen. Kvällen är fri för egna strövtåg. 

Dag 3. Hurghada – Luxor
Bussen tar oss från hotellet i Hurghada till Luxors hamn. Resan tar cirka 4 timmar. Vi bordar fartyget M/S Nile Shams där vi ska bo i sju nätter. Helpension ingår under hela kryssningen.

Dag 4. Luxor – Edfu
Efter frukost får vi en guidad visning av tempelstaden i Karnak, som en gång var en del av den antika huvudstaden Thebe. Under många århundraden var detta Egyptens religiösa centrum. Amontemplet, uppfört omkring 1475 f.Kr., är ett av forntidens mäktigaste byggnadsverk och täcker en areal på över 5 000 kvadratmeter. Taket har burits upp av 134 pelare i 16 rader. Via en tre kilometer lång processionsväg, kantad av sfinxer, når vi Luxortemplet som byggdes till gudarna Amon, Mut och Khonsu. Efter denna utflykt på Nilens östra strand i Luxor åker vi tillbaka till båten, äter lunch och styr mot Edfu.

Dag 5. Edfu – Assuan
Denna förmiddag tillbringar vi i templet i Edfu, tillägnat falkguden Horus. Detta är ett av de mest välbevarade templen i Egypten. En enorm flock falkar brukade vakta ingången till portiken. Sedan seglar vi vidare till Kom Ombo. Sobektemplet är ett dubbeltempel där ena sidan även denna är dedicerad till guden Horus och den andra till Sobek, krokodilguden. Vi fortsätter sedan till Assuan. I baren och loungen på båten är det ikväll Galabiafest med traditionella kläder och musik.

Dag 6. Assuan
Idag åker vi till ett lite annorlunda men inte mindre imponerande byggnadsverk. Höga dammen i Assuan är en av världens största stenfyllningsdammar. Den byggdes med hjälp av Sovjetunionen mellan 1960 och 1971. Den dämmer upp Nilen och skapar en av världens största konstgjorda sjöar, Nassersjön.

Granitstenbrottet i Assuan levererade inte bara granit till pyramiderna. Här hittar vi drottning Hatchepsuts ofullbordade obelisk. Den mäter hela 42 m och beräknas väga cirka 1 200 ton, men restes aldrig och blev liggande med den undre sidan fortfarande fäst i berggrunden.

I Assuan är de så kallade feluckorna, en sorts enmastiga segelbåtar med karakteristiska trekantiga segel, en vanlig syn. Idag får vi möjlighet att ta en tur på Nilen i dessa traditionella farkoster vars historia sträcker sig över 5 000 år bakåt i tiden.

På kvällen efter middagen bjuds vi på en nubisk show, typisk för Assuanregionen.

Dag 7. Assuan
En lugn skön dag på båten, eller så väljer du en tillvalsutflykt till templen i Abu Simbel. Det större är tillägnat Ramses II och det mindre hans hustru Nefertari. De båda templen flyttades på 1960-talet eftersom de annars hade översvämmats i samband med byggandet av Höga dammen.

Dag 8. Assuan – Luxor
Ledig dag. Njut av att glida fram längs Nilen och beundra omgivningarna.

Dag 9. Luxor
Idag stiger vi i land på Luxors västra strand. Här besöker vi de berömda kungagravarna i Konungarnas dal, drottning Hatshepsuts terrasstempel och de arton meter höga kolosserna i Memnon, som vaktade ingången till kung Amenhotep III:s dödstempel. Sista kvällen ombord är det final med magdansshow.

Dag 10. Luxor
Efter frukost lämnar vi väskorna ombord och går i land för att upptäcka Luxor på egen hand. Under kvällen tar vi bussen från båten till flygplatsen i Hurghada.

Dag 11. Hemresa
Vi tar nattflyget hem.

Hyttinformation
Samtliga hytter är utsides med panoramafönster, AC, satellit-tv, telefon, minikylskåp och safety box.

Huvuddäck - avdrag 700:- per hytt
Mellandäck- ingår
Övredäck - tillägg 795:- per hytt

Extra utflykt
Rederiet erbjuder en tillvalsutflykt till Abu Simbel för 99 €. Utflykten bokas och betalas ombord i mån av plats.

Ingår: Flyg t/r · 2 nätter i dubbelrum · kryssning 7 nätter i 2-bäddshytt · helpension · utflykter enligt program · hamnavgifter, skatter och dricks på kryssningen
Tillägg: Tillvalsutflykt · enkelrum och enkelhytt på mellandäck 2 895:- · dricks ombord, räkna med ca 35 euro per resenär och vecka
Resevaluta: Egyptiska pund
Speciellt: Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter avresa från Egypten. Visum köps på flygplatsen när man landar mot en kostnad av cirka 25 USD.

Andra liknande resor:

Israel

Jordanien

Cypern

Aten

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se