Kryssning Rhen
Från Amsterdam till Basel eller Frankfurt till Amsterdam
Irland, Skottland, England och Wales. Denna kryss tar oss från nederländska Amsterdam till Storbritanniens samtliga landsdelar; England, Skottland, Wales och Nordirland. Dessutom besöker vi republiken Irland och överallt möts vi av den speciella skönhet som endast dessa trakter kan erbjuda. Små och större städer tillsammans med landsbygd, fiskebyar och oändliga hedlandskap. Här möter vi en rofylld atmosfär där det är enkelt att njuta av naturen, havets läckerheter, te och whisky.
Vi flyger till Amsterdam med sin välkända avslappnade miljö. Detta mycket tack vare att stadens historiska miljö kombineras med mentaliteten hos en modern storstad. Amsterdams alla spännande museer lockar besökare från hela världen. Allt från de klassiska med konst, såsom Riksmuseet och Stedelijk Museum, till Kattmuséet, Diamantmuséet och självklart både Anne Franks och Rembrandts hus. VI beger vi oss till vårt kryssningsfartyg Jewel of the Seas där vi checkar in i bekväma hytter. Klockan 17 kastar vi loss och kryssar norrut på Nordsjön. Vi äter gemensam middag på fartyget och har fortsättningsvis helpension under vår vistelse ombord.
Kryssningens första dag ägnar vi åt att upptäcka vad fartyget har att erbjuda medan vi färdas norrut mot Skottland. Ombord anordnas det dagligen en rad trevliga aktiviteter och här finns också behagliga simbassänger, serveringar, dansgolv, bio och mer därtill. Utmana varandra på minigolfbanan, njut av matupplevelser och låt er ryckas med av underhållningen.
Tidig morgon angör vi det skotska höglandet och dess största stad Inverness. Rederiet erbjuder utflykter till historiska platser, destillerier, slott och naturligtvis till sjön Loch Ness. En båttur i den stora sjön, världsberömd tack vare dess legendariska monster Nessie, kanske kan locka. Ruinerna av Urquhart Castle har ett fantastiskt läge invid sjöns strandkant. Skottland är känt för sin whisky och en utflykt till ett av de fina destillerierna som producerar äkta single malt står på utflyktsprogramet. Det gör även turen till Culloden Battlefield, en vindpinad hed där jakobiternas sista strid ägde rum år 1746. Den som stannar i centrala Inverness kan vandra längs floden Ness, passera kyrkan St Stephens från 1700-talet och stadens slott i röd sandsten. Vill man ha mer av skotska slott rekommenderas utflykten till underbara Dunrobin Castle, av många kallad ”Skottlands Neuschwanstein” eller varför inte besöka Cawdor Castle. Detta slott byggdes runt ett tornhus från 1500-talet och är känt för en av mordscenerna i Shakespeares drama Macbeth.
Dagen ägnas åt avkoppling medan vi rundar Skottlands och Storbritanniens norra övärld. Passa på och upptäck mer av allt som vårt spännande kryssningsfartyg erbjuder ombord.
Vi lägger till i skotska Greenocks hamn vid Forth of Clyde. Härifrån är det behändigt avstånd till Skottlands största stad Glasgow, full av pubar och restauranger samt även parker och trädgårdar. Staden vid floden Clyde var viktig importhamn under 1700-talet och bjuder idag på en överraskande arkitektur med allt från moderna SEC och Science Center via renoverade lagerlokaler i Merchant City till centralstationen och torget George Square i viktoriansk stil. Här finns många viktiga museer och konstgallerier, till exempel fantastiska Kelvingrove Art Gallery and Museum. Under hösten 2021 hölls FN:s klimattoppmöte i Glasgow då världens länder samlades för att förhandla om det globala klimatarbetet. Vi rekommenderar afternoon tea i The Willow Tea Room med jugendinredning och möbler i design av multikonstnären Charles Rennie Mackintosh.
Idag angör vi Belfast som är Nordirlands huvudstad. Samma ö som Republiken Irland men denna nordöstra del är en riksdel av Storbritannien. Att vistas i stadens gamla centrum på promenad längs kullerstensgatorna kan kännas lite som om man har rest bakåt i tiden. Belfast är fortfarande en ganska traditionell stad med massor av charm, men här finns också ultramoderna anläggningar som Waterfront Hall intill floden Lagan. Skeppsvarvet Harland and Wolffs grundades 1861 och är än idag av stor betydelse, men med byggnationen av Titanic är varvets historia världsberömd. På varvsområdet stoltserar de två enorma kranarna Samson och Goliath som kända landmärken och här finns dessutom världens största torrdocka. Staden är omringad av mjuka, gröna kullar som syns även om man promenerar mitt i centrum så kanske man tycker sig vara på landet och i staden på samma gång.
Hamnstaden Liverpool ligger vid Merseys inlopp och det mysiga hamnområdet Albert Dock finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här finns inte bara kulturminnesmärkta byggnader utan även gallerier och museer. Tate Liverpool, Maritima museet samt Museum of Liverpool är några exempel. På en promenad bör man hålla ögonen öppna för den berömda gatukonsten till exempel i de kreativa kvarteren i The baltic triangle där det finns några fantastiska väggmålningar. Lägg också märke till Liverpools magnifika arkitektur längs vattnet. The Port of Liverpool, Royal Liver samt Cunard Buildings brukar sammanfattas som De tre gracerna och är alla pampiga konstruktioner från början av 1900-talet. För många är Liverpool mest förknippat med 60-talsgruppen The Beatles och här finns naturligtvis mycket som förknippas med bandets popmusikaliska resa. Kanske ett besök på just Beatlesmuseet står högs upp på mångas önskelista. På kvällen kastar vi loss och lämnar Liverpool.
Anglesey är Wales största ö och endast ett smalt sund skiljer den från den betydligt mindre Holyhead Island där vi lägger till i tätorten med samma namn. Överallt syns skyltar med ord och namn på walesiska eller kymriska och i denna del av Wales talar nästan alla detta modersmål men naturligtvis även utmärkt engelska. Hela Wales har en hisnande historia och kanske än mer påtagligt här i nordväst där vi hittar bland annat rester av den romerska tiden i Holyheads antika stadskärna. Murarna, som omger den gamla kyrkan Saint Cybi, står kvar sedan det romerska fortet Caer Gybi fanns på platsen. För den historieintresserade finns mer att fördjupa sig i. En neolitisk gravkammare vid Trefignath, en och en halv mil utanför staden och bronsåldershyddor på södra sluttningen av Holyhead Mountain. I Holyhead Breakwater Country Park njuter naturälskaren av ljuvligt vacker miljö med Klippiga kusten och holmen South Stack, känd för sin fyr. Hit tar man sig via en gångbro och runt fyren på South Stacks klippor får man ofta syn på lunnefågel och andra intressanta sjöfåglar.
Nu har vi kommit till Irland – den gröna ön
och idag når vi Waterford som är landets äldsta stad, grundad av vikingar som
kom hit på 800-talet. Man uppförde stadsmurar och det område som idag kallas
Viking Triangle är uppkallat efter den trekantiga form som bildats mellan
murarna. Waterford är en välbevarad och mycket promenadvänlig stad som är känd
för sin vackra kristallproduktion. En av de viktigaste sevärdheterna är det
massiva tornet Reginalds Tower som tros ha fått sitt namn efter den sista
vikingen i staden Ragnall Mac Gilla Muire.
En av rederiets alla utflykter går till den enorma trädgården Mount Congreve
Gardens. Här hänförs besökaren av lummigheten som bildas av bland annat rhododendron,
magnolia och kamelia. En annan spektakulär sevärdhet är Copper Coast en av
UNESCO listad Global Geopark. Här bjuds besökaren på en härlig utsikt från de branta
klipporna bildade av forntida vulkanisk aktivitet.
På eftermiddagen lägger vi till på Irlands sydkust för att besöka universitetsstaden Cork som är Irlands näst största stad. Om man får tro stadens stolta invånare är det dessutom Irlands ”riktiga” huvudstad. Stadskärnan ligger på en holme mellan två flodarmar av floden Lee, som mynnar ut i Corks enorma naturhamn. Trots storleken känns Cork som en gemytlig småstad med färgglada hus och ett socialt gatumyller där fönstershopping ofta ackompanjeras av gatumusikanter. Rederiet anordnar stadsrundturer och även utflykter utanför staden som kan vara intressanta. En går till sagolika Blarney Castle, byggt för nästan 600 år sedan. Blarney Stone är en ganska obekvämt placerad minnessten som enligt legenden ska skänka vältalighet till alla som kan komma åt att kyssa den. Slottet med höga torn och kusliga fängelsehålor omges av fästningsvallar samt en väl omhändertagen slottspark.
Vår seglats går vidare och fartyget tar oss över Irländska sjön och St George’s channel innan vi når Storbritanniens sydvästra uddar; Land’s End och The Lizard.
Vi har lagt till i Dover vid Engelska kanalens smalaste del, där man vid god sikt kan skönja Frankrikes kust. Staden är känd för Eurotunnel mellan England och Frankrike men kanske ännu mer för sina höga vitkalkade klippor. År 43 steg den romerske kejsaren Claudius iland här och lät uppföra befästningen i Richborough. Den historiskt intresserade kan besöka lämningarna efter denna symboliskt kanske viktigaste av alla romerska platser i Storbritannien. Många menar att det romerska styret på de brittiska öarna både började och slutade här. Så även Dover Castle som är Englands största slott. Det byggdes på 1100-talet och är på grund av sin viktiga defensiva position även känt som nyckeln till England. En promenad längs The White Cliffs of Dover är en oförglömlig tur med vinden i håret högt ovanför den engelska kanalen med en fantastisk utsikt. De upp till 106 meter höga klipporna som är återstoden av en forntida kalkstensrygg är ett av Englands viktigaste varumärken. Under sen eftermiddag lämnar vi England bakom oss medan vi avnjuter en festlig avslutningsmiddag ombord.
Tidigt på morgonen når vi åter Amsterdam och efter frukost ombord lämnar vi vårt kryssningsfartyg. Den transfer som tar oss till Amsterdams flygplats för hemresan, anpassas efter flygets avgångstid vilket kan betyda att vi får lite tid på egen hand. I detta fall passar vi på med upptäckter av det som står till buds i den holländska huvudstaden som i jämförelse med andra europeiska metropoler en ganska liten och intim stad. Därefter åker vi till Amsterdams flygplats Shiphol varifrån vi tar flyget hem.