tid

Avgångstider 06.00 Ulricehamn, 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.30 Vårgårda, 09.30 Lidköping och ytterligare ett tiotal orter i södra och mellersta Sverige.

Dag 1. Hemorten – Helsingfors
Vi åker med buss mot Stockholm och på eftermiddagen stiger vi ombord på Silja Lines fartyg som åker till Helsingfors. Ombord äter vi en middagsbuffé och för den som vill finns det ett rikt utbud av underhållning och shopping. Båten har också en relax och badavdelning (extra kostnad).

Dag 2. Borgå – Villmanstrand
Efter frukost på båten går vi i land och åker mot Borgå, en av Finlands sex medeltida städer. Den grundades 1346 av Magnus Eriksson. Under en rundtur med en lokal guide ser vi bland annat domkyrkan, som brunnit inte mindre än fem gånger, senast 2006. Vi besöker också gamla stan med små slingrande kullerstensgränder, kantade av hus i olika färger. Borgå är känt för sina restauranger med mat av hög kvalitet, och efter den guidade turen får vi en stund för lunch på egen hand. Sedan fortsätter vi österut längs Lilla kustvägen mot ryska gränsen. Här svänger vi norrut mot Villmanstrand, även känt som Karelens södra port, där vi checkar in på centralt belägna Scandic Patria. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Imatra – Nyslott
Vi äter frukost på hotellet. På vägen mot dagens slutmål gör vi flera intressanta stopp. Staden Imatra ligger mellan Finlands största sjö Saimen och ryska gränsen och är känd för sitt vattenfall med samma namn. På dagtid syns endast flodfåran, då vattnet bara släpps på kvällstid. I Punkaharju bildar Punkaharjuåsen en 7 km lång naturlig bro med svindlande vyer över de båda sjöarna Puruvesi och Pihlajavesi. Världens största kyrka invigdes 1847 i Kerimäki. Den rymmer cirka 5 000 personer. Det finns många fantasifulla historier om varför kyrkan är så stor, till exempel att man använde sig av olika måttsystem. Men det verkar som om församlingen och prästen helt enkelt ville ha en stor kyrka och byggde den enligt plan. Vi åker sedan mot staden Nyslott. Mitt i centrum, naturskönt placerat bland holmar och uddar, ligger Original Sokos Hotel Seurahuone där vi äter middag och övernattar.

Dag 4. Nya Valamo – Kuopio
Frukost och sedan avfärd norrut mot Nya Valamo. Det rysk-ortodoxa klostret Valamo grundades på 1300-talet på en ö i sjön Ladoga. Under sin storhetstid på 1800-talet låg det på finsk mark. Efter vinterkriget, då det hamnade i Sovjetunionen, evakuerades och nygrundades det till nuvarande Nya Valamo kloster. Detta är idag ett viktigt finskt ortodoxt centrum. Besökare är välkomna och många gör pilgrimsresor hit. Här får vi en rundvisning innan vi äter lunch. Vi fortsätter sedan till Kuopio, östra Finlands största stad. Vi går en guidad tur i staden där vi bland annat får se den evangelisk-lutherska domkyrkan för Kuopio stift, salutorget och den finsk-ortodoxa helige Nikolaus katedral. Utsiktstornet på berget Puijo sägs bjuda på Finlands vackraste utsikt över landskapet Savolax skogar och sjöar. Vårt hotell, Scandic Kuopio, är beläget i det vackra sjödistriktet Kallavesi nära centrum. Här äter vi också middag.

Dag 5. Kuopio – Vasa
Efter frukost på hotellet fortsätter vi rakt västerut mot Vasa. Vi åker längs den så kallade Blå vägen som sträcker sig mellan norska Atlantkusten och Petrozavodsk i ryska Karelen. Genom glittrande sjölandskap kör vi förbi vattenfall och forsar. Vi stannar för lunch på egen hand. Vasa, beläget vid Bottenvikens östra strand, är Österbottens centralort. Efter en förödande brand år 1852, som lär ha startats av en vårdslös piprökare, återuppbyggdes staden 7 km närmre kusten. Här bor en stor del av den finlandssvenska befolkningen. På en guidad stadsrundtur får vi bland annat se Finlands frihetsstaty och saluhallen, som är en av Finlands äldsta. Den ortodoxa kyrkan helige Nikolaus ligger mitt emot kasernområdet, unikt då det är byggt helt i trä. Övernattning och middag på hotell Original Sokos Hotel Vaakuna beläget i ett köpcenter mitt i centrala Vasa.

Dag 6. Närpes – Åbo
Vi kör söderut, längs den fina kustvägen. På Öjskogsparkens hembygdsmuseum finns ett förtätat jordbrukssamhälle med över tjugo olika historiska byggnader tidsenligt inredda. Här finns till exempel en bondgård, skola, lanthandel och ett apotek med ett laboratorium där växterna till medicinerna bereddes. Området är känt för sina tomatodlingar, och under växtsäsongen går det att följa hur man traditionellt odlar tomat på växthusmuseet. Sedan åker vi vidare mot Åbo. Här äter vi en gemensam middag på en lokal restaurang innan vi går ombord på färjan som avgår 20.15.

Dag 7. Stockholm – Hemorten
Efter frukost ombord på båten kör vi mot hemorten.

Ingår: Buss t/r · 2 övernattningar i insides dubbelhytt · 4 övernattningar i dubbelrum · 6 frukostar · en lunch · 6 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 195:- · utsideshytt från 195:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: Id-handling måste visas vid ombordstigning oavsett ålder. Åldersgräns 23 år. Barn endast i målsmans sällskap. Är du inte svensk medborgare måste du kontakta vår kundtjänst för att meddela nationalitet.

Andra liknande resor:

Tredagarskryssning

Finland

Riga och Tallinn

Estland runt

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se