tid

Avgångstider 06.00 Ulricehamn, 06.30 Borås, 07.00 Landvetter, 07.30 Göteborg, 07.45 Lerum, 08.10 Alingsås och ytterligare ett fåtal orter i södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Falun
Vi reser norrut via Alingsås till Götene där vi gör ett stopp för fika. Vårt första intressanta besök är trästaden Nora där en lokalguide tar oss med på en stadsvandring i Maria Langs fotspår. Sedan fortsätter vi genom Västmanlands skogar till Dalarna och Falun för övernattning på centralt belägna Scandic Lugnet Falun. Middag på kvällen.

Dag 2. Falun – Sundborn – Hälsingegård – Bollnäs
Strax norr om Falun ligger Sundborn. Här besöker vi Carl Larssons kända hem vars interiör varit motiv för otaliga folkkära målningar. Efter en stund passeras gränsen till Hälsingland och här gör vi ett stopp för lunch i bandymetropolen Edsbyn. Strax utanför ”byn” når vi via en naturskön väg byn Långhed för ett besök i en av Hälsinglands världsarvsmärkta Hälsingegårdar, Ol-Anders, där vi får en rundvisning. Målet för dagen är Bollnäs som har en fin liten stadskärna och Scandic Hotel, vackert beläget vid sjön Varpen. Middag på hotellet.

Dag 3. Bollnäs – Järvsö och Härjedalen – Östersund
Vi följer Ljusnan norrut och kommer snart till Järvsö och Stenegård. Här gör vi ett stopp med möjlighet för fika och en titt på utställningen om Lill-Babs. När vi kommer in i Härjedalen stannar vi till vid Älvros gamla kyrka, en av Sveriges finaste med interiör från 1700-talet. På vår färd genom landskapet ser vi det spektakulära Sonfjället. Strax söder om Vemdalen äter vi lunch på Nybogård. Mätta och belåtna far vi sedan in i Jämtland och passerar vackra Klövsjö by och längdskidåkningens Åsarna, som bland annat Wassberg och Moberg tävlade för. Vi inkvarterar oss för två nätter på Clarion Hotel Grand i centrala Östersund. Middag på hotellet.

Dag 4. Utflyktsdag Åre och Tännforsen
Stärkta av hotellfrukosten åker vi över bron till Frösön. Längs Storsjön och fina landsvägar når vi Åre som kallas Sveriges alpina centrum, och är Sveriges mest fashionabla skidort. Väl framme i Åre besöker vi Åre chokladfabrik och där vi får en kort presentation och tid för både shopping och provsmakning. Efter besöket finns det tid att på egen hand äta lunch och utforska Åre. På hemvägen stannar vi vid Tännforsen som är Sveriges största vattenfall. En guide tar oss runt den en kilometer långa promenadvägen och berättar om naturreservatet. Middag på hotellet i Östersund.

Dag 5. Östersund – Vildmarksvägen Lappland – Vilhelmina
Vi lämnar Jämtland och far vidare norrut in i Lappland. I Strömsund kör vi västerut genom en sjörik trakt och från Gäddede tar vi Vildmarksvägen över kalfjället till Klimpfjäll. Den unika vägsträckan är en av Sveriges högst belägna. Vid Kultsjön nedanför Marsfjället besöker vi Fatmomakke som är en flera hundra år gammal samlingsplats för samer och nybyggare. Här står cirka 80 kåtor och 20 kyrkstugor fortfarande kvar. Vi passerar byn Saxnäs och sjön Malgomaj på vägen till dagens mål, Vilhelmina. Sen incheckning och middag på Hotel Wilhelmina

Dag 6. Vilhelmina – Ångermanland – Sundsvall
Dagens första etapp följer Ångermanälven och så småningom når vi Örnsköldsvik i ”Foppaland”. I Höga kusten kör vi genom fagra Nordingrå, som sägs ha 50 berg och 50 sjöar, och besöker Mannaminne som är en helt unik plats. Här har konstnären Anders Åberg under drygt 40 år samlat ihop byggnader, konst, fordon och diverse museala föremål. Via Höga kusten-bron passerar vi åter Ångermanälven på vår väg mot Sundsvall. I det som förr var träpatronernas huvudstad besöker vi Norra Berget som är som ett lokalt Skansen med gamla byggnader från Medelpad. Norra Berget har även en gammal fäbodvall, utsiktstorn, kaféer och butiker med lokala delikatesser. Övernattning och middag på First Hotel Strand i Sundsvall.

Dag 7. Sundsvall – Gävle
Dagen börjar med ett guidat besök i Galtströms Bruk, Medelpads största och äldsta järnbruk som var i drift fram till 1916. Här kan bland annat masugn, rostugn, gjuteri, smedja och brukskontor beskådas. I Hudiksvall tar vi sedan en paus och kan promenera längs bryggor med fina sjöbodar och inta dagens lunch på någon av alla restaurangerna vid havet. Sedan fortsätter vi mot Ockelbo på Tidernas väg, som följer en ås och är en gammal farled alltsedan vikingatiden. I Ockelbo besöker vi Wij Trädgårdar och får en guidad visning av Wijs sex olika tematrädgårdar. Eftermiddagsfika kan avnjutas i trädgårdskaféet. Resans sista natt tillbringas på Clarion Hotel Winn i Gästrikemetropolen Gävle, mest känd för Brynäs och det anrika kafferosteriet Gevalia. Middag på hotellet.

Dag 8. Gävle – Hemorten
Efter frukost checkar vi ut och beger oss hemåt. Under vår färd gör vi stopp där det finns möjligheter att äta lunch. Vi beräknas vara tillbaka i Göteborg framåt kvällen.

Ingår: Buss t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en lunch · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 995:-
Speciellt: På avresan 22/6 bor vi på First Hotel Kramm i Kramfors dag 6.

Andra liknande resor:

Midsommar i Dalarna

Dalhalla

Dalhalla

Ingmarsspelen Nås

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se