Efter frukost åker vi inåt landet till Lecce, Salentohalvöns historiska och ekonomiska huvudstad med anor från romartiden. På Piazza Sant’Oronzo, stadens hjärta, ser vi rester av den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Lecce brukar kallas den apuliska barockens pärla. Denna särpräglade barockarkitektur utmärks av fantastiska skulpturdekorationer och en speciell varm och gyllene färg på kalkstenen.
I Lecce har vi tid att strosa runt på egen hand och kanske smaka stadens specialitet pasticciotto leccese, ett mördegsbakverk fyllt med vaniljkräm.
Från Lecce fortsätter vi söderut till Galatina. Orten är en gömd pärla med rötter från 1100-talet. Dock hade Galatina sin storhetstid under 16- och 1700-talen då många kyrkor och palats byggdes. Visst ser man barocka inslag i arkitekturen men den galatinska adeln hade en speciell förkärlek för imponerande och intrikat dekorerade dörröppningar och balkonger vilket särskiljer orten.
Efter frukost åker vi inåt landet till Lecce, Salentohalvöns historiska och ekonomiska huvudstad med anor från romartiden. På Piazza Sant’Oronzo, stadens hjärta, ser vi rester av den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Lecce brukar kallas den apuliska barockens pärla. Denna särpräglade barockarkitektur utmärks av fantastiska skulpturdekorationer och en speciell varm och gyllene färg på kalkstenen.
I Lecce har vi tid att strosa runt på egen hand och kanske smaka stadens specialitet pasticciotto leccese, ett mördegsbakverk fyllt med vaniljkräm.
Från Lecce fortsätter vi söderut till Galatina. Orten är en gömd pärla med rötter från 1100-talet. Dock hade Galatina sin storhetstid under 16- och 1700-talen då många kyrkor och palats byggdes. Visst ser man barocka inslag i arkitekturen men den galatinska adeln hade en speciell förkärlek för imponerande och intrikat dekorerade dörröppningar och balkonger vilket särskiljer orten.
Idag får ni uppleva en av de mest fascinerande fiskebyarna i Apulien – Trani. Efter att ha sett katedralen och borgen (inträde tillkommer) besöker vi en lokal ostproducent för att smaka på en av regionens delikatesser - burrata. Burrata är en färsk italiensk ost gjord på komjölk (ibland buffelmjölk) med ett yttre skal av mozzarella och en krämig kärna. Detta ger den en unik och mjuk konstisens. Under besöker får ni en presentation av tillverkningsprocessen. Vi återvänder tillbaka till hotellet på kvällen och har gemensam middag.
Idag får ni uppleva en av de mest fascinerande fiskebyarna i Apulien – Trani. Efter att ha sett katedralen och borgen (inträde tillkommer) besöker vi en lokal ostproducent för att smaka på en av regionens delikatesser - burrata. Burrata är en färsk italiensk ost gjord på komjölk (ibland buffelmjölk) med ett yttre skal av mozzarella och en krämig kärna. Detta ger den en unik och mjuk konstisens. Under besöker får ni en presentation av tillverkningsprocessen. Vi återvänder tillbaka till hotellet på kvällen och har gemensam middag.
Annika, en mycket engagerad, kunnig och hjälpsam reseledare. Med ett trevligt humör nära till både alvar och skratt. Hon delade med sig av sina kunskaper om den italienska kulturen och det italienska livet vilket gav resan ett mervärde för oss alla. Förbättringar som verkligen borde genomföras: Eftersom temat på resan var Mat & Vin borde fokus vara där. Den utlovade olivoljeprovningen visade sig bestå av en bit bröd med lite olja, långtifrån vad man kan förvänta sig. Dessutom fanns det varken tillräckligt med olja eller vin att köpa till dem som önskade. Hade även önskat ett större fokus på att få testa viner. De båda hotellen hade väldigt god mat, men ett alldeles för snävt utbud av viner. Hade också önskat få tillbringa åtminstone två em på hotellen eftersom det blev för lite tid att kunna utnyttja deras faciliteter. Förslagsvis göra om dag 7 till en halvdagsutflykt - skippa besöket i Monopoli
Tack för Katarina var rädd om henne! Vi hade så underbar resa med all info mat och vin på lantgårdar, men även kultur i alla områden i Apulien. Tack från oss.