Dag 1. Hemorten – Polignano a Mare
Vi flyger till Bari. Vår reseledare tar oss till vår buss och vidare söderut till Pietrablu Resort & Spa, där vi checkar in för fyra nätter. Det strandnära hotellet med flera pooler ligger utanför orten Polignano a Mare. Samtliga dagar på hotellet ingår frukostbuffé och middagsbuffé inklusive vatten och vin.

Dag 2. Lantgård och Monopoli
Vi inleder dagen med ett besök på Tenuta Gemi, en gammal lantgård som numera fungerar som restaurang. Här får vi prova på att göra den typiska apuliska pastatypen orecchiette – små öron. Efter vår pastalektion är det dags för lunch, som består av just orecchiette ackompanjerade av lokalt vin. Vi fortsätter sedan till staden Monopoli vars främsta monument är slottet från 1500-talet och katedralen i barockstil. Här har vi tid att strosa i den pittoreska stadskärnan innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 3. Trani och burrataost
Efter frukost sätter vi oss i bussen och åker norrut till Trani. Staden är känd för sin imponerande fästning, belägen vid havet. Den uppfördes ursprungligen på 1200-talet under den tysk-romerske kejsaren Fredrik II:s styre. Mittemot fästningen ligger Tranis berömda katedral, byggd i slutet av 1000-talet av lokal kalksten. Kyrkan är ett av Apuliens främsta byggnadsverk i romansk stil och har ett vackert mosaikgolv med scener ur Bibeln. Från Trani åker vi vidare till Andria, födelseplats för osten burrata. Denna berömda färskost är formad som en liten påse av trådig ostmassa som är fylld med samma ostmassa och grädde. Vi besöker en traditionell ostfabrik och får en inblick i de olika momenten i tillverkningen av osten, som har skyddad geografisk beteckning. Därefter åker vi tillbaka till hotellet.

Dag 4. Alberobello och Ostuni
Idag gör vi en tur i den natursköna Itriadalen bland olivlundar och vinodlingar. En av Apuliens mest besökta platser är trullistaden Alberobello som är upptagen på Unescos världsarvslista. Trulli är de särpräglade vitkalkade stenhusen, byggda utan murbruk och med konformade tak. Det är en speciell upplevelse att strosa runt på stadens pittoreska gator som kantas av dessa unika konstruktioner. Efter vårt besök i Alberobello åker vi till en lantgård för att äta en härlig lunch som utgörs av välsmakande lokala produkter och gårdens eget vin. Vi fortsätter sedan till den vita staden Ostuni, byggd på tre kullar. I stadens medeltida centrum slingrar sig de smala gatorna uppåt mot 1400-talskatedralen som är berömd för sitt vackra rosettfönster på fasaden. Från Ostuni kör vi norrut längs kusten tills vi når vårt hotell.

Dag 5. Polignano a Mare – Manduria – Santa Maria al Bagno
Efter frukost och utcheckning reser vi söderut mot Salentohalvön som utgör nedersta delen av Italiens klack. Vi färdas genom ett flackt landskap, huvudsakligen på landsvägar kantade av olivlundar, små stenmurar och den för Apulien så karakteristiska röda jorden. När vi nästan kommit fram till den joniska kusten gör vi ett stopp i Manduria för att besöka stadens vinmuseum. Här visas bland annat föremål och redskap från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som användes i samband med områdets vinproduktion. Besöket avslutas med en provning av det smakintensiva vinet Primitivo di Manduria, som görs på druvan primitivo. Sedan fortsätter vi söderut till den lilla orten Santa Maria al Bagno där vi checkar in på anrika Grand Hotel Riviera, beläget vid havet. Under våra två dagar på hotellet serveras frukostbuffé samt trerätters middag.

Dag 6. Gallipoli och Otranto
Idag ska vi besöka två av Salentohalvöns populäraste städer. Vi inleder med ett stopp i Gallipoli, som är känt som Joniska havets pärla. Den historiska stadskärnan ligger på en kalkstensö som är förbunden med fastlandet via en bro från 1600-talet. Här finns en labyrint av smala gator och gränder, en imponerande medeltida fästning och en barockkatedral byggd i den lokala gula kalkstenen. Från Gallipoli fortsätter vi till den charmiga lilla staden Otranto, belägen vid Adriatiska havet bara cirka sju mil från Albanien. Här lever fortfarande minnet av de 800 invånare som avrättades vid turkarnas invasion 1480. De helgonförklarades 2013 och deras kvarlevor bevaras i stadens medeltida katedral, uppförd på 1000-talet i romansk stil. Katedralen är berömd för sitt fantastiska mosaikgolv från 1100-talet med scener ur bland annat Gamla testamentet. Efter en promenad i den pittoreska stadskärnan återvänder vi till Santa Maria al Bagno. Under dagens lopp kommer vi även att göra ett besök på en av traktens många olivoljekvarnar, där vi får en rundvisning som avslutas med en provsmakning av ”det flytande guldet”.

Dag 7. Santa Maria al Bagno – Lecce – Bitonto
Efter frukost och utcheckning lämnar vi kusten och åker inåt landet till Lecce, Salentohalvöns historiska och ekonomiska huvudstad med anor från romartiden. På Piazza Sant’Oronzo, stadens hjärta, ser vi rester av den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Lecce brukar kallas den apuliska barockens pärla. Denna särpräglade barockarkitektur utmärks av fantastiska skulpturdekorationer och en speciell varm och gyllene färg på kalkstenen. I Lecce har vi tid att strosa runt på egen hand och kanske smaka stadens specialitet pasticciotto leccese, ett mördegsbakverk fyllt med vaniljkräm. Från Lecce fortsätter vi norrut mot Bitonto. Vi checkar in på Park Hotel Elizabeth, vackert beläget på landsbygden utanför Bitonto, och äter middag. 

Dag 8. Bitonto – Hemorten
Efter frukost checkar vi ut och åker till flygplatsen för hemfärd.  

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 2 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 595:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avgången den 21/9 bor vi natt 1-4 på Hotel Sierra Silvana**** i Selva Di Fasano och natt 5-6 på Masseria Fontanelle**** i Ugento. På avgången den 31/10 bor vi natt 1-4 på Hotel Del Levante i Torre Canne.

Andra liknande resor:

Södra Italien

Cykel Apulien

Vandring Apulien

Apulien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se