Idag ska vi besöka två av Salentohalvöns populäraste städer. Vi inleder med ett stopp i Gallipoli, som är känt som Joniska havets pärla. Den historiska stadskärnan ligger på en kalkstensö som är förbunden med fastlandet via en bro från 1600-talet. Här finns en labyrint av smala gator och gränder, en imponerande medeltida fästning och en barockkatedral byggd i den lokala gula kalkstenen.
Från Gallipoli fortsätter vi till den charmiga lilla staden Otranto, belägen vid Adriatiska havet bara cirka sju mil från Albanien. Här lever fortfarande minnet av de 800 invånare som avrättades vid turkarnas invasion 1480. De helgonförklarades 2013 och deras kvarlevor bevaras i stadens medeltida katedral, uppförd på 1000-talet i romansk stil. Katedralen är berömd för sitt fantastiska mosaikgolv från 1100-talet med scener ur bland annat Gamla testamentet. Efter en promenad i den pittoreska stadskärnan återvänder vi till Vernole.
Under dagens lopp kommer vi även att göra ett besök på en av traktens många olivoljekvarnar, där vi får en rundvisning som avslutas med en provsmakning av ”det flytande guldet”.
Vid sen ankomst dagen innan kommer programmet att enbart omfatta ett besök i Gallipoli, på eftermiddagen. Utflykten till Otranto utgår.
Idag ska vi besöka två av Salentohalvöns populäraste städer. Vi inleder med ett stopp i Gallipoli, som är känt som Joniska havets pärla. Den historiska stadskärnan ligger på en kalkstensö som är förbunden med fastlandet via en bro från 1600-talet. Här finns en labyrint av smala gator och gränder, en imponerande medeltida fästning och en barockkatedral byggd i den lokala gula kalkstenen.
Från Gallipoli fortsätter vi till den charmiga lilla staden Otranto, belägen vid Adriatiska havet bara cirka sju mil från Albanien. Här lever fortfarande minnet av de 800 invånare som avrättades vid turkarnas invasion 1480. De helgonförklarades 2013 och deras kvarlevor bevaras i stadens medeltida katedral, uppförd på 1000-talet i romansk stil. Katedralen är berömd för sitt fantastiska mosaikgolv från 1100-talet med scener ur bland annat Gamla testamentet. Efter en promenad i den pittoreska stadskärnan återvänder vi till Vernole.
Under dagens lopp kommer vi även att göra ett besök på en av traktens många olivoljekvarnar, där vi får en rundvisning som avslutas med en provsmakning av ”det flytande guldet”.
Vid sen ankomst dagen innan kommer programmet att enbart omfatta ett besök i Gallipoli, på eftermiddagen. Utflykten till Otranto utgår.
Efter frukost åker vi inåt landet till Lecce, Salentohalvöns historiska och ekonomiska huvudstad med anor från romartiden. På Piazza Sant’Oronzo, stadens hjärta, ser vi rester av den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Lecce brukar kallas den apuliska barockens pärla. Denna särpräglade barockarkitektur utmärks av fantastiska skulpturdekorationer och en speciell varm och gyllene färg på kalkstenen.
I Lecce har vi tid att strosa runt på egen hand och kanske smaka stadens specialitet pasticciotto leccese, ett mördegsbakverk fyllt med vaniljkräm.
Från Lecce fortsätter vi söderut till Galatina. Orten är en gömd pärla med rötter från 1100-talet. Dock hade Galatina sin storhetstid under 16- och 1700-talen då många kyrkor och palats byggdes. Visst ser man barocka inslag i arkitekturen men den galatinska adeln hade en speciell förkärlek för imponerande och intrikat dekorerade dörröppningar och balkonger vilket särskiljer orten.
Efter frukost åker vi inåt landet till Lecce, Salentohalvöns historiska och ekonomiska huvudstad med anor från romartiden. På Piazza Sant’Oronzo, stadens hjärta, ser vi rester av den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Lecce brukar kallas den apuliska barockens pärla. Denna särpräglade barockarkitektur utmärks av fantastiska skulpturdekorationer och en speciell varm och gyllene färg på kalkstenen.
I Lecce har vi tid att strosa runt på egen hand och kanske smaka stadens specialitet pasticciotto leccese, ett mördegsbakverk fyllt med vaniljkräm.
Från Lecce fortsätter vi söderut till Galatina. Orten är en gömd pärla med rötter från 1100-talet. Dock hade Galatina sin storhetstid under 16- och 1700-talen då många kyrkor och palats byggdes. Visst ser man barocka inslag i arkitekturen men den galatinska adeln hade en speciell förkärlek för imponerande och intrikat dekorerade dörröppningar och balkonger vilket särskiljer orten.
Efter frukost och utcheckning reser vi västerut mot Manduria, där vi gör ett stopp för att besöka stadens vinmuseum. Här visas bland annat föremål och redskap från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som användes i samband med områdets vinproduktion.
Besöket avslutas med en lättare lunch och provning av det smakintensiva vinet Primitivo di Manduria, som görs på druvan primitivo. Sedan fortsätter vi norrut genom ett flackt landskap, huvudsakligen på landsvägar kantade av olivlundar, små stenmurar och den för Apulien så karakteristiska röda jorden, till Pietrablu Resort & SPA, där vi checkar in för fyra nätter.
Det strandnära hotellet med flera pooler ligger utanför orten Polignano a Mare.
Samtliga dagar på hotellet ingår frukostbuffé och middag.
Efter frukost och utcheckning reser vi västerut mot Manduria, där vi gör ett stopp för att besöka stadens vinmuseum. Här visas bland annat föremål och redskap från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som användes i samband med områdets vinproduktion.
Besöket avslutas med en lättare lunch och provning av det smakintensiva vinet Primitivo di Manduria, som görs på druvan primitivo. Sedan fortsätter vi norrut genom ett flackt landskap, huvudsakligen på landsvägar kantade av olivlundar, små stenmurar och den för Apulien så karakteristiska röda jorden, till Pietrablu Resort & SPA, där vi checkar in för fyra nätter.
Det strandnära hotellet med flera pooler ligger utanför orten Polignano a Mare.
Samtliga dagar på hotellet ingår frukostbuffé och middag.
Idag gör vi en tur i den natursköna Itriadalen bland olivlundar och vinodlingar. En av Apuliens mest besökta platser är trullistaden Alberobello som är upptagen på Unescos världsarvslista.
Trulli är de särpräglade vitkalkade stenhusen, byggda utan murbruk och med konformade tak. Det är en speciell upplevelse att strosa runt på stadens pittoreska gator som kantas av dessa unika konstruktioner.
Efter vårt besök i Alberobello åker vi till en lantgård för att äta en härlig lunch som utgörs av välsmakande lokala produkter och gårdens eget vin. Vi fortsätter sedan till den vita staden Ostuni, byggd på tre kullar. I stadens medeltida centrum slingrar sig de smala gatorna uppåt mot 1400-talskatedralen som är berömd för sitt vackra rosettfönster på fasaden.
Idag gör vi en tur i den natursköna Itriadalen bland olivlundar och vinodlingar. En av Apuliens mest besökta platser är trullistaden Alberobello som är upptagen på Unescos världsarvslista.
Trulli är de särpräglade vitkalkade stenhusen, byggda utan murbruk och med konformade tak. Det är en speciell upplevelse att strosa runt på stadens pittoreska gator som kantas av dessa unika konstruktioner.
Efter vårt besök i Alberobello åker vi till en lantgård för att äta en härlig lunch som utgörs av välsmakande lokala produkter och gårdens eget vin. Vi fortsätter sedan till den vita staden Ostuni, byggd på tre kullar. I stadens medeltida centrum slingrar sig de smala gatorna uppåt mot 1400-talskatedralen som är berömd för sitt vackra rosettfönster på fasaden.
Idag besöker vi en lokal ostproducent för att smaka på en av regionens delikatesser - burrata. Burrata är en färsk italiensk ost gjord på komjölk (ibland buffelmjölk) med ett yttre skal av mozzarella och en krämig kärna. Detta ger den en unik och mjuk konstisens. Under besöker får ni en presentation av tillverkningsprocessen.
Vi återvänder därefter till hotellet, där resten av dagen är fri för egna aktiviteter.
Idag besöker vi en lokal ostproducent för att smaka på en av regionens delikatesser - burrata. Burrata är en färsk italiensk ost gjord på komjölk (ibland buffelmjölk) med ett yttre skal av mozzarella och en krämig kärna. Detta ger den en unik och mjuk konstisens. Under besöker får ni en presentation av tillverkningsprocessen.
Vi återvänder därefter till hotellet, där resten av dagen är fri för egna aktiviteter.
Vi inleder dagen med ett besök på Tenuta Gemi, en gammal lantgård som numera fungerar som restaurang. Här får vi prova på att göra den typiska apuliska pastatypen orecchiette – små öron. Efter vår pastalektion är det dags för lunch, som består av just orecchiette ackompanjerade av lokalt vin.
Vi återvänder därefter till hotellet, där resten av dagen är fri för egna aktiviteter.
Vi inleder dagen med ett besök på Tenuta Gemi, en gammal lantgård som numera fungerar som restaurang. Här får vi prova på att göra den typiska apuliska pastatypen orecchiette – små öron. Efter vår pastalektion är det dags för lunch, som består av just orecchiette ackompanjerade av lokalt vin.
Vi återvänder därefter till hotellet, där resten av dagen är fri för egna aktiviteter.
Efter frukost checkar vi ut och åker till flygplatsen för hemfärd.
Utflykterna var bra om än med mycket bussresande. Vi bjöds på fint vin på provningarna och maten var helt ok på dessa. Andra hotellet var mycket bättre på alla sätt. Bra busschaufför Reseledaren ska ha mycket plus för sitt sätt.
Det är för långa resor med buss, känns också fel att hotellet ligger ofta långt från en vanlig affär, eller mindre samhälle Bra var att vinet ingick i kvällens mat.