Efter frukost åker vi inåt landet till Lecce, Salentohalvöns historiska och ekonomiska huvudstad med anor från romartiden. På Piazza Sant’Oronzo, stadens hjärta, ser vi rester av den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Lecce brukar kallas den apuliska barockens pärla. Denna särpräglade barockarkitektur utmärks av fantastiska skulpturdekorationer och en speciell varm och gyllene färg på kalkstenen.
I Lecce har vi tid att strosa runt på egen hand och kanske smaka stadens specialitet pasticciotto leccese, ett mördegsbakverk fyllt med vaniljkräm.
Från Lecce fortsätter vi söderut till Galatina. Orten är en gömd pärla med rötter från 1100-talet. Dock hade Galatina sin storhetstid under 16- och 1700-talen då många kyrkor och palats byggdes. Visst ser man barocka inslag i arkitekturen men den galatinska adeln hade en speciell förkärlek för imponerande och intrikat dekorerade dörröppningar och balkonger vilket särskiljer orten.
Efter frukost åker vi inåt landet till Lecce, Salentohalvöns historiska och ekonomiska huvudstad med anor från romartiden. På Piazza Sant’Oronzo, stadens hjärta, ser vi rester av den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Lecce brukar kallas den apuliska barockens pärla. Denna särpräglade barockarkitektur utmärks av fantastiska skulpturdekorationer och en speciell varm och gyllene färg på kalkstenen.
I Lecce har vi tid att strosa runt på egen hand och kanske smaka stadens specialitet pasticciotto leccese, ett mördegsbakverk fyllt med vaniljkräm.
Från Lecce fortsätter vi söderut till Galatina. Orten är en gömd pärla med rötter från 1100-talet. Dock hade Galatina sin storhetstid under 16- och 1700-talen då många kyrkor och palats byggdes. Visst ser man barocka inslag i arkitekturen men den galatinska adeln hade en speciell förkärlek för imponerande och intrikat dekorerade dörröppningar och balkonger vilket särskiljer orten.
Idag får ni uppleva en av de mest fascinerande fiskebyarna i Apulien – Trani. Efter att ha sett katedralen och borgen (inträde tillkommer) besöker vi en lokal ostproducent för att smaka på en av regionens delikatesser - burrata. Burrata är en färsk italiensk ost gjord på komjölk (ibland buffelmjölk) med ett yttre skal av mozzarella och en krämig kärna. Detta ger den en unik och mjuk konstisens. Under besöker får ni en presentation av tillverkningsprocessen. Vi återvänder tillbaka till hotellet på kvällen och har gemensam middag.
Idag får ni uppleva en av de mest fascinerande fiskebyarna i Apulien – Trani. Efter att ha sett katedralen och borgen (inträde tillkommer) besöker vi en lokal ostproducent för att smaka på en av regionens delikatesser - burrata. Burrata är en färsk italiensk ost gjord på komjölk (ibland buffelmjölk) med ett yttre skal av mozzarella och en krämig kärna. Detta ger den en unik och mjuk konstisens. Under besöker får ni en presentation av tillverkningsprocessen. Vi återvänder tillbaka till hotellet på kvällen och har gemensam middag.
Väldigt fin resa. Sett mycket, ätit mycket god mat. Vin och ost provningarna givande till kropp och själ. Emilio var en jättebra guide, lättsam, humoristisk, tillgänglig och informativ. Skulle gärna åka någon mer resa med honom som guide.
Utflykterna var bra om än med mycket bussresande. Vi bjöds på fint vin på provningarna och maten var helt ok på dessa. Andra hotellet var mycket bättre på alla sätt. Bra busschaufför Reseledaren ska ha mycket plus för sitt sätt.