
Idag ska vi besöka två av Salentohalvöns populäraste städer. Dagen startar med en tur till Galatina, en “dold pärla” cirka 20 km söder om Lecce. Staden grundades redan på 1100-talet och här möts vi av eleganta byggnader i barockstil, rikt dekorerade dörrar och vackra balkonger, ett sant konstverk i sten.
Dagen avslutas med ett stopp i Gallipoli, som är känt som Joniska havets pärla. Den historiska stadskärnan ligger på en kalkstensö som är förbunden med fastlandet via en bro från 1600-talet. Här finns en labyrint av smala gator och gränder, en imponerande medeltida fästning och en barockkatedral byggd i den lokala gula kalkstenen. Njut därefter av lite fritid innan du återvänder till hotellet för middag.
Vid sen ankomst dagen innan kommer programmet att enbart omfatta ett besök i Gallipoli, på eftermiddagen. Utflykten till Galantina utgår.
Efter frukost åker vi inåt landet till Lecce, Salentohalvöns historiska och ekonomiska huvudstad med anor från romartiden. På Piazza Sant’Oronzo, stadens hjärta, ser vi rester av den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Lecce brukar kallas den apuliska barockens pärla. Denna särpräglade barockarkitektur utmärks av fantastiska skulpturdekorationer och en speciell varm och gyllene färg på kalkstenen.
I Lecce har vi tid att strosa runt på egen hand och kanske smaka stadens specialitet pasticciotto leccese, ett mördegsbakverk fyllt med vaniljkräm.
Från Lecce fortsätter vi till Otranto, en charmig kuststad med vidsträckta vyer över Adriatiska havet, ett imponerande normandiskt slott och inbjudande stränder. Stadens rika historia, medeltida stadskärna och livliga kultur gör den till ett perfekt resmål för en minnesvärd dag vid havet.
Efter frukost och utcheckning reser vi västerut mot Manduria, där vi gör ett stopp för att besöka stadens
vinmuseum. Här visas bland annat föremål och redskap från slutet av 1800-talet
och början av 1900-talet som användes i samband med områdets vinproduktion.
Besöket avslutas med en lättare lunch och provning av det smakintensiva vinet Primitivo di
Manduria, som görs på druvan primitivo. Sedan fortsätter vi norrut genom
ett flackt landskap, huvudsakligen på landsvägar kantade av olivlundar, små
stenmurar och den för Apulien så karakteristiska röda jorden,
till Pietrablu Resort & SPA, där vi checkar in för fyra nätter.
Det strandnära hotellet med flera pooler ligger
utanför orten Polignano a Mare.
Dagen avslutas med ankomst till hotellet i Polignano och en italiensk husmanskost till middag.
Idag gör vi en tur i den natursköna Itriadalen bland olivlundar och vinodlingar. En av Apuliens mest besökta platser är trullistaden Alberobello som är upptagen på Unescos världsarvslista.
Trulli är de särpräglade vitkalkade stenhusen, byggda utan murbruk och med konformade tak. Det är en speciell upplevelse att strosa runt på stadens pittoreska gator som kantas av dessa unika konstruktioner.
Efter vårt besök i Alberobello åker vi till en ekologisk olivgård som producerar extra jungfruolivolja. Här får du se hur oliver skördas, pressas till olivolja och förvandlas till olika produkter – både för matlagning och för kosmetik.
Efter frukosten besöker vi den magiska, vita staden Ostuni. Utforska dess charmiga, smala gator kantade av vitkalkade byggnader, som erbjuder pittoreska vyer vid varje hörn. Bland höjdpunkterna finns den imponerande Ostuni-katedralen med sin vackra gotiska fasad, den historiska stadsmuren och panoramautsikterna över Adriatiska havet. Missa inte att vandra genom livliga torg och upptäcka lokala hantverksbutiker.
Därefter beger vi oss till en traditionell masseria (lantgård) i området, där du får delta i en workshop med demonstration av hur mozzarella tillverkas. Besöket följs av en lunch med typiska produkter från Apulien. En riklig provsmakning av lokala delikatesser kommer att serveras tillsammans med gårdens eget vin.
Vi återvänder därefter till hotellet, där resten av dagen är fri för egna aktiviteter.
Vi inleder dagen med ett besök på Tenuta Gemi, en gammal lantgård som numera fungerar som restaurang. Här får vi prova på att göra den typiska apuliska pastatypen orecchiette – små öron. Efter vår pastalektion är det dags för lunch, som består av just orecchiette ackompanjerade av lokalt vin.
Vi återvänder därefter till hotellet, där resten av dagen är fri för egna aktiviteter.
Efter frukost checkar vi ut och åker till flygplatsen för hemfärd.
Vår guide Terese var fantastiskt duktig. Alla var ledsna när hon var tvungen att lämna oss en dag för tidigt pga en resa till Piemonte. Terese var även bar på att informera om kuperade gator eller många trappor.. henen sak ni var rädda om. Pga av min ålder 84 år så vet jag ju inte säkert om jag kommer att resa utomlands igen. Om jag gör det blir det troligen med Rolfs resor.
Olivtillverkning LAstore:Saknar provsmakning av olivolja o. oliver. Trodde vi skulle se ny tillverkning av olja och inte bara historik. Oljan som vi ville köpa tog slut. Tenuta Gemi: Otroligt trevligt ställe. God mat. Guiden Annika otroligt duktig med sin information om landet. Duktig chaufför. Bra lokalguider