logo
  • Om Rolfs
    Om gruppresor
    Våra reseledare
    Nyheter och erbjudanden
    Anslutningar
    Egen grupp
    Evenemang
    Beställ katalog
    Köp presentkort
    Reklamation
    Pressrum
    Rolfsbuss appen
    Föreläsningar
    Rolfs Flyg & Buss i media
    Hitta en rumskompis
    Delbetala din resa räntefritt
    Lediga tjänster
    Reseledarkurs
  • Allmän information
    Villkor för paketresor
    Försäkring
    Kontrollera och betala din bokning
  • Blogg
  • 0771-150000Öppet alla dagar 07-24
KalenderVärldskartaSista minuten

  • Nyheter
  • Säsong
    • Vår
    • Sommar
    • Höst
    • Vinter
    • Julmarknadsresor
    • Nyårsresor
  • Restyp
    • Bussresor
    • Cykelresor
    • Dagsturer
    • Event & musik
    • Flygresor
    • Golfresor
    • Kryssningar
    • Långresor
    • Shopping
    • Singelresor
    • Skidresor
    • Smakresor
    • Storstad
    • Teaterresor
    • Träning & sport
    • Vandringsresor
    • Äventyrsresor
  • Regioner
    • Afrika
    • Asien
    • Brittiska öarna
    • Centralamerika
    • Frankrike
    • Grekland
    • Italien
    • Kroatien
    • Medelhavet
    • Mellanöstern
    • Nordamerika
    • Norden
    • Norge
    • Oceanien
    • Polen
    • Portugal
    • Spanien
    • Sydamerika
    • Turkiet
    • Tyskland
    • Österrike
    • Övriga Europa
8 dagar
Apulien mat & vin
full starfull starfull starhalf starempty star
Av 351 omdömen
fr.
16 475:-
8 dagar
Apulien mat & vin
full starfull starfull starhalf starempty star
Av 351 omdömen
fr.
16 475:-
    Dagsprogram
    Avgångar
    Omdömen
    Hotell
Apulien mat & vin, 8 dagar – kultur och mycket gastronomi i södra Italien
Apulien mat & vin , 8 dagar – kultur och mycket gastronomi i södra Italien
I vackra Apulien på Italiens klack provar vi olivolja, lär oss göra hemlagad pasta, smakar på traktens vin och får en inblick i tillverkningen av burrataost. Vi färdas genom natursköna landskap med ett överdåd av olivträd och besöker söta små städer med slingrande gränder och historiska monument.
FlygresorItalienSmakresorVår
Dagsprogram i korthet
Dag 1 Hemorten – Santa Maria al Bagno
Dag 2 Gallipoli med olivoljeprovning och Otranto
Dag 3 Lecce och Galatina
Dag 4 Santa Maria al Bagno – Manduria vinmuseum med lättare lunch – Polignano a Mare
Dag 5 Alberobello och Ostuni med lunch och vin på lokal vingård
Dag 6 Trani - Burrataproducent - Andria
Dag 7 Monopoli - Pastakurs och lunch med vin på en lokal gård
Dag 8 Polignano a Mare – Hemorten
Gastronomiskt innehåll
Besök Lecce, den apuliska barockens pärla
Upplev Manduria och prova Primitivo di Manduria-vin
Besök trullistaden Alberobello och Ostuni
Olivoljeprovning
Dagsprogram i korthet
Dag 1 Hemorten – Santa Maria al Bagno
Dag 2 Gallipoli med olivoljeprovning och Otranto
Dag 3 Lecce och Galatina
Dag 4 Santa Maria al Bagno – Manduria vinmuseum med lättare lunch – Polignano a Mare
Dag 5 Alberobello och Ostuni med lunch och vin på lokal vingård
Dag 6 Trani - Burrataproducent - Andria
Dag 7 Monopoli - Pastakurs och lunch med vin på en lokal gård
Dag 8 Polignano a Mare – Hemorten
Gastronomiskt innehåll
Besök Lecce, den apuliska barockens pärla
Upplev Manduria och prova Primitivo di Manduria-vin
Besök trullistaden Alberobello och Ostuni
Olivoljeprovning
Dag 1 Hemorten – Santa Maria al Bagno
Karta
Vi flyger till Italien och tar oss vidare till Grand Hotel Riviera, där vi checkar in för tre nätter. Detta trevliga hotell ligger i orten Santa Maria al Bagno. Samtliga dagar på hotellet ingår frukostbuffé och middag.
Dag 2 Gallipoli med olivoljeprovning och Otranto
Karta
Idag ska vi besöka två av Salentohalvöns populäraste städer. Vi inleder med ett stopp i Gallipoli, som är känt som Joniska havets pärla. Den historiska stadskärnan ligger på en kalkstensö som är förbunden med fastlandet via en bro från 1600-talet. Här finns en labyrint av smala gator och gränder, en imponerande medeltida fästning och en barockkatedral byggd i den lokala gula kalkstenen.

Från Gallipoli fortsätter vi till den charmiga lilla staden Otranto, belägen vid Adriatiska havet bara cirka sju mil från Albanien. Här lever fortfarande minnet av de 800 invånare som avrättades vid turkarnas invasion 1480. De helgonförklarades 2013 och deras kvarlevor bevaras i stadens medeltida katedral, uppförd på 1000-talet i romansk stil. Katedralen är berömd för sitt fantastiska mosaikgolv från 1100-talet med scener ur bland annat Gamla testamentet. Efter en promenad i den pittoreska stadskärnan återvänder vi till Vernole.

Under dagens lopp kommer vi även att göra ett besök på en av traktens många olivoljekvarnar, där vi får en rundvisning som avslutas med en provsmakning av ”det flytande guldet”.
Idag ska vi besöka två av Salentohalvöns populäraste städer. Vi inleder med ett stopp i Gallipoli, som är känt som Joniska havets pärla. Den historiska stadskärnan ligger på en kalkstensö som är förbunden med fastlandet via en bro från 1600-talet. Här finns en labyrint av smala gator och gränder, en imponerande medeltida fästning och en barockkatedral byggd i den lokala gula kalkstenen.

Från Gallipoli fortsätter vi till den charmiga lilla staden Otranto, belägen vid Adriatiska havet bara cirka sju mil från Albanien. Här lever fortfarande minnet av de 800 invånare som avrättades vid turkarnas invasion 1480. De helgonförklarades 2013 och deras kvarlevor bevaras i stadens medeltida katedral, uppförd på 1000-talet i romansk stil. Katedralen är berömd för sitt fantastiska mosaikgolv från 1100-talet med scener ur bland annat Gamla testamentet. Efter en promenad i den pittoreska stadskärnan återvänder vi till Vernole.

Under dagens lopp kommer vi även att göra ett besök på en av traktens många olivoljekvarnar, där vi får en rundvisning som avslutas med en provsmakning av ”det flytande guldet”.
Dag 3 Lecce och Galatina
Karta

Efter frukost åker vi inåt landet till Lecce, Salentohalvöns historiska och ekonomiska huvudstad med anor från romartiden. På Piazza Sant’Oronzo, stadens hjärta, ser vi rester av den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Lecce brukar kallas den apuliska barockens pärla. Denna särpräglade barockarkitektur utmärks av fantastiska skulpturdekorationer och en speciell varm och gyllene färg på kalkstenen.

I Lecce har vi tid att strosa runt på egen hand och kanske smaka stadens specialitet pasticciotto leccese, ett mördegsbakverk fyllt med vaniljkräm.

Från Lecce fortsätter vi söderut till Galatina. Orten är en gömd pärla med rötter från 1100-talet. Dock hade Galatina sin storhetstid under 16- och 1700-talen då många kyrkor och palats byggdes. Visst ser man barocka inslag i arkitekturen men den galatinska adeln hade en speciell förkärlek för imponerande och intrikat dekorerade dörröppningar och balkonger vilket särskiljer orten.

Efter frukost åker vi inåt landet till Lecce, Salentohalvöns historiska och ekonomiska huvudstad med anor från romartiden. På Piazza Sant’Oronzo, stadens hjärta, ser vi rester av den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Lecce brukar kallas den apuliska barockens pärla. Denna särpräglade barockarkitektur utmärks av fantastiska skulpturdekorationer och en speciell varm och gyllene färg på kalkstenen.

I Lecce har vi tid att strosa runt på egen hand och kanske smaka stadens specialitet pasticciotto leccese, ett mördegsbakverk fyllt med vaniljkräm.

Från Lecce fortsätter vi söderut till Galatina. Orten är en gömd pärla med rötter från 1100-talet. Dock hade Galatina sin storhetstid under 16- och 1700-talen då många kyrkor och palats byggdes. Visst ser man barocka inslag i arkitekturen men den galatinska adeln hade en speciell förkärlek för imponerande och intrikat dekorerade dörröppningar och balkonger vilket särskiljer orten.

Dag 4 Santa Maria al Bagno – Manduria vinmuseum med lättare lunch – Polignano a Mare
Karta
Efter frukost och utcheckning reser vi västerut mot Manduria, där vi gör ett stopp för att besöka stadens vinmuseum. Här visas bland annat föremål och redskap från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som användes i samband med områdets vinproduktion. Besöket avslutas med en lättare lunch och provning av det smakintensiva vinet Primitivo di Manduria, som görs på druvan primitivo. Sedan fortsätter vi norrut genom ett flackt landskap, huvudsakligen på landsvägar kantade av olivlundar, små stenmurar och den för Apulien så karakteristiska röda jorden, till Pietrablu Resort & SPA, där vi checkar in för fyra nätter. Det strandnära hotellet med flera pooler ligger utanför orten Polignano a Mare. Samtliga dagar på hotellet ingår frukostbuffé och middag inklusive vatten.
Efter frukost och utcheckning reser vi västerut mot Manduria, där vi gör ett stopp för att besöka stadens vinmuseum. Här visas bland annat föremål och redskap från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som användes i samband med områdets vinproduktion. Besöket avslutas med en lättare lunch och provning av det smakintensiva vinet Primitivo di Manduria, som görs på druvan primitivo. Sedan fortsätter vi norrut genom ett flackt landskap, huvudsakligen på landsvägar kantade av olivlundar, små stenmurar och den för Apulien så karakteristiska röda jorden, till Pietrablu Resort & SPA, där vi checkar in för fyra nätter. Det strandnära hotellet med flera pooler ligger utanför orten Polignano a Mare. Samtliga dagar på hotellet ingår frukostbuffé och middag inklusive vatten.
Dag 5 Alberobello och Ostuni med lunch och vin på lokal vingård
Karta
Idag gör vi en tur i den natursköna Itriadalen bland olivlundar och vinodlingar. En av Apuliens mest besökta platser är trullistaden Alberobello som är upptagen på Unescos världsarvslista. Trulli är de särpräglade vitkalkade stenhusen, byggda utan murbruk och med konformade tak. Det är en speciell upplevelse att strosa runt på stadens pittoreska gator som kantas av dessa unika konstruktioner. Efter vårt besök i Alberobello åker vi till en lantgård för att äta en härlig lunch som utgörs av välsmakande lokala produkter och gårdens eget vin. Vi fortsätter sedan till den vita staden Ostuni, byggd på tre kullar. I stadens medeltida centrum slingrar sig de smala gatorna uppåt mot 1400-talskatedralen som är berömd för sitt vackra rosettfönster på fasaden.
Idag gör vi en tur i den natursköna Itriadalen bland olivlundar och vinodlingar. En av Apuliens mest besökta platser är trullistaden Alberobello som är upptagen på Unescos världsarvslista. Trulli är de särpräglade vitkalkade stenhusen, byggda utan murbruk och med konformade tak. Det är en speciell upplevelse att strosa runt på stadens pittoreska gator som kantas av dessa unika konstruktioner. Efter vårt besök i Alberobello åker vi till en lantgård för att äta en härlig lunch som utgörs av välsmakande lokala produkter och gårdens eget vin. Vi fortsätter sedan till den vita staden Ostuni, byggd på tre kullar. I stadens medeltida centrum slingrar sig de smala gatorna uppåt mot 1400-talskatedralen som är berömd för sitt vackra rosettfönster på fasaden.
Dag 6 Trani - Burrataproducent - Andria
Karta

Idag får ni uppleva en av de mest fascinerande fiskebyarna i Apulien – Trani. Efter att ha sett katedralen och borgen (inträde tillkommer)  besöker vi en lokal ostproducent för att smaka på en av regionens delikatesser - burrata. Burrata är en färsk italiensk ost gjord på komjölk (ibland buffelmjölk) med ett yttre skal av mozzarella och en krämig kärna. Detta ger den en unik och mjuk konstisens. Under besöker får ni en presentation av tillverkningsprocessen. Vi återvänder tillbaka till hotellet på kvällen och har gemensam middag.

Idag får ni uppleva en av de mest fascinerande fiskebyarna i Apulien – Trani. Efter att ha sett katedralen och borgen (inträde tillkommer)  besöker vi en lokal ostproducent för att smaka på en av regionens delikatesser - burrata. Burrata är en färsk italiensk ost gjord på komjölk (ibland buffelmjölk) med ett yttre skal av mozzarella och en krämig kärna. Detta ger den en unik och mjuk konstisens. Under besöker får ni en presentation av tillverkningsprocessen. Vi återvänder tillbaka till hotellet på kvällen och har gemensam middag.

Dag 7 Monopoli - Pastakurs och lunch med vin på en lokal gård
Karta
Vi inleder dagen med ett besök på Tenuta Gemi, en gammal lantgård som numera fungerar som restaurang. Här får vi prova på att göra den typiska apuliska pastatypen orecchiette – små öron. Efter vår pastalektion är det dags för lunch, som består av just orecchiette ackompanjerade av lokalt vin. Därefter fortsätter vi till centrala Monopoli för en trevlig promenad genom staden innan ni återvänder till hotellet. Gemensam middag på kvällen.
Vi inleder dagen med ett besök på Tenuta Gemi, en gammal lantgård som numera fungerar som restaurang. Här får vi prova på att göra den typiska apuliska pastatypen orecchiette – små öron. Efter vår pastalektion är det dags för lunch, som består av just orecchiette ackompanjerade av lokalt vin. Därefter fortsätter vi till centrala Monopoli för en trevlig promenad genom staden innan ni återvänder till hotellet. Gemensam middag på kvällen.
Dag 8 Polignano a Mare – Hemorten
Karta
Efter frukost checkar vi ut och åker till flygplatsen för hemfärd.
Se bilder från resenärer

Reseinformation

IngårIngårFlyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 3 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
TilläggTilläggEnkelrum från 2 375:-
ValutaValutaEuro
SpecielltSpecielltUtflykterna kan komma att utföras i annan ordning. På avresor med tidig hemresa blir vi tilldelade frukostbox. På avresa 4/9 och 12/9 bor vi de 4 sista nätterna på Hotel Mare Nostrum i Fasano. Middag uteblir för resenärer med sen ankomst till hotellet dag 1. På flyg med Ryanair ingår ej kabinväska eller bagage. Val av väska går att välja som tillval.

3,9

/5
full star
full star
full star
half star
empty star
Helhetsomdömen från 351 resenärer.
full star
full star
full star
full star
empty star
Kicki, Deltog på resan 2025-04-24

Annika, en mycket engagerad, kunnig och hjälpsam reseledare. Med ett trevligt humör nära till både alvar och skratt. Hon delade med sig av sina kunskaper om den italienska kulturen och det italienska livet vilket gav resan ett mervärde för oss alla. Förbättringar som verkligen borde genomföras: Eftersom temat på resan var Mat & Vin borde fokus vara där. Den utlovade olivoljeprovningen visade sig bestå av en bit bröd med lite olja, långtifrån vad man kan förvänta sig. Dessutom fanns det varken tillräckligt med olja eller vin att köpa till dem som önskade. Hade även önskat ett större fokus på att få testa viner. De båda hotellen hade väldigt god mat, men ett alldeles för snävt utbud av viner. Hade också önskat få tillbringa åtminstone två em på hotellen eftersom det blev för lite tid att kunna utnyttja deras faciliteter. Förslagsvis göra om dag 7 till en halvdagsutflykt - skippa besöket i Monopoli

full star
full star
full star
full star
empty star
Edstrand, Deltog på resan 2022-04-25

Tack för Katarina var rädd om henne! Vi hade så underbar resa med all info mat och vin på lantgårdar, men även kultur i alla områden i Apulien. Tack från oss.

Se alla omdömen
Rolfs Flyg & Buss

Gruppresor med omtanke och erfarenhet sedan 1975.

Nordens största

grupprese arrangör

Välplanerade äventyr med unika upplevelser, erfarna reseledare och likasinnade medresenärer.

Rolfsbuss
  • Om Rolfs
  • Allmän information
  • Villkor för paketresor
  • Försäkring
  • Kontrollera och betala din bokning
  • Hantering av personuppgifter
Information
  • Nyheter och erbjudanden
  • Grupper
  • Beställ katalog
  • Köp presentkort
  • Reklamation
  • Pressrum
  • Rolfsbuss appen
  • Lediga tjänster
  • Reseledarkurs
  • Lista över alla våra hotell
  • Artiklar
  • Kampanjer
Kontakta oss
Hjalmar Brantingsgatan 1, 417 06 Göteborg
0771-150000
info@rolfsbuss.se
Följ oss på sociala medier
Nordens största

grupprese arrangör

Välplanerade äventyr med unika upplevelser, erfarna reseledare och likasinnade medresenärer.


Registrera till vårt nyhetsbrev