Dag 1. Hemorten – Bratislava
Vi flyger till Wien och åker med transfer till centrala Bratislava där vi checkar in på fyrstjärniga Mercure Bratislava Centrum Hotel eller Lindner Hotel Gallery Central. Hotellen ligger cirka en till två kilometers promenad från gamla stan och Bratislavas historiska hjärta. Gemensam middag.

Dag 2. Bratislava
Slovakiens huvudstad är inte lika välkänd som Budapest, Wien eller Prag, men Bratislava bär på ett spännande historiskt arv som sträcker sig ända tillbaka till de gamla kelterna. Under medeltiden blev staden tack vare sitt strategiska och bördiga läge vid Donaus strand ett viktigt handelsnav och för 200 år sedan var Bratislava huvudstad i det mäktiga kungariket Ungern.

Efter frukost går vi på en gemensam rundtur genom gamla stan och lär oss mer om ”Skönheten vid Donau”. Över en torrlagd vallgrav – som idag är ett trivsamt grönområde – vandrar vi till Michaelsporten. Det höga vakttornet härstammar från 1300-talet och är den vanligaste ingången till gamla stan. På andra sidan portvalvet väntar smala gator, pastellfärgade rokokobyggnader och många av Bratislavas mest kända sevärdheter, liksom pittoreska butiker och kaféer.

I gamla stan finner vi bland annat barockpalatset Palffy – som idag hyser ett konstmuseum – samt domkyrkan Sankt Martin. Kyrkan uppfördes i gotisk stil på 1300-talet och fungerade som kröningskyrka under tiden när Bratislava var Ungerns huvudstad. Här kröntes storheter som den tysk-romerska kejsarinnan och drottningen av Ungern, Maria Teresia. För att markera dess status som kröningskyrka pryds Sankt Martin av en 300 kilo tung, förgylld kungakrona.

De östra delarna av gamla stan hyser bland annat rådhuset, nationalteatern och det rosa biskopspalatset Primaciálny från 1700-talet. Här har stadens borgmästare sitt kontor och i den anrika spegelsalen har många historiska händelser ägt rum, däribland signerandet av freden i Pressburg, 1805. Pressburg är det tyska namnet på Bratislava, och det berömda fredsavtalet avslutade kriget mellan Österrike och Napoleons Frankrike.

Dag 3. Bratislava
Efter frukost kan du fortsätta upptäcka Bratislava och dess omgivningar på egen hand, eller följa med oss på en tillvalsutflykt till stenslottet Červený Kameň, också kallat Red Stone Castle. På platsen för en medeltida fästning uppfördes slottet under 1500- och 1600-talen i renässans- och barockstil. Det har fått sitt namn av den röda kvartsit som det byggdes av. Resan tar oss norrut genom den slovakiska landsbygden till Lilla Karpaternas vindistrikt. Här äter vi lunch och gör en vinprovning innan vi återvänder till Bratislava. Pris fr. 575:-

Dag 4. Bratislava
Frukost på hotellet. Dagen är fri för egna aktiviteter. Staden har mycket kvar att erbjuda, exempelvis Bratislava slott, skilt från gamla stan av den forna kommunistregimens osentimentala motorväg. Slottet har rötter från 800-talet, men byggdes i huvudsak på 1600-talet. Det brann ned under en våldsam brand på 1800-talet, men restaurerades på 1900-talet. Idag inhyser det delar av det slovakiska nationalmuseet, däribland den 25 000 år gamla kvinnostatyn Venus från Moravany, tillverkad i mammutben.

Från slottet har man en fantastisk utsikt över Donau, Karpaterna och gamla stan. En promenad längs Donaus strand kan varmt rekommenderas, liksom ett besök till den tefatsformade restaurangen ovanför Donaubron som även den erbjuder en enastående utsikt. En annan känd sevärdhet är Blåa kyrkan som ligger strax öster om gamla stan. På vägen dit kanske du hittar några fler av Bratislavas många statyer, fontäner och historiska sevärdheter.

Om vädret tillåter kan det också vara trevligt att besöka Devin-slottet. Slottet ligger ungefär en mil längs med Donaus strand från Bratislava och står på en klippa mer än 210 meter över marken. Här finns en mängd byggnader från olika tidsepoker, bland annat ett romerskt torn, en befästning från renässansen och spår efter en bosättning från 400-talet f.Kr. Slottet i sig omnämns skriftligen under 800-talet e.Kr. Andra intressanta utflyktsmål från Bratislava inkluderar Wien och Budapest.

Dag 5. Bratislava – Hemorten
Frukost och utcheckning. Transport till flygplatsen.

Ingår: Flyg t/r · 4 övernattningar i dubbelrum · 4 frukostar · en middag · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 245:- · tillvalsutflykt
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Bratislava

Bratislava

Wien

Wien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se