Dag 1. Hemorten – Bogotá
Vi flyger till Colombias huvudstad Bogotá, som ligger på en bördig högslätt i Andernas östligaste bergskedja, cirka 2 650 m ö.h. Vi möts av vår buss som tar oss till Hotel bh Bicentenario där vi bor i två nätter.

Dag 2. Stadsrundtur Bogotá
Vi inleder dagen med frukost och ger oss sedan ut på en stadsrundtur till fots i Colombias huvudstad. Här får vi uppleva kontrasterna mellan de moderna och historiska delarna av staden. Vi ser bland annat La Candelaria som var en viktig stadsdel under kolonialtiden och regeringskvarteret runt Plaza Bolívar med sin katedral samt parlamentet och stadshuset. Sedan besöker vi Fernando Boteros berömda museum och guldmuseet med sin unika kollektion av precolumbianska guldsmycken. Vi äter lunch på egen hand på någon av de trevliga restaurangerna eller kaféerna som finns i Bogotá. Om vädret tillåter åker vi upp på berget Monserrate för en fantastisk utsikt över staden. Efter stadsrundturen återvänder vi till hotellet och har eftermiddagen fri för egna aktiviteter.

Dag 3. Bogotá – Reserva Río Claro
Frukost. Från Bogotá åker vi mot dalen Río Magdalena och märker successivt hur temperaturen stiger och vegetationen blir mer tropisk. Vi stannar till på vägen för lunch i La Dorada, där vi kan se stora leguaner som vilar i träden. Därefter bär det vidare mot naturreservatet Río Claro, och väl framme checkar vi in på El Refugio där vi bor i två nätter. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 4. Reserva Río Claro
Efter frukost ger vi oss ut i regnskogen för att upptäcka naturreservatets flora och fauna. Här kan vi beskåda fåglar och andra djur, vandra och ta ett dopp i floden. Tillsammans med vår guide bestämmer vi vad som passar för dagen med tanke på vädret. Lunch och middag ingår denna dag.

Dag 5. Reserva Río Claro – Medellín
Frukost. Vi åker från naturreservatet mot staden Medellín. På vägen stannar vi till vid Guatapésjön och ges möjligheten att klättra upp på berget Peñol. Uppe på det 200 meter höga berget har man en härlig utsikt över de blå sjöarna och de gröna bergen. Vi äter sedan en god colombiansk lunch intill Guatapésjön. Efter lunchen åker vi ut på sjön och beskådar den lilla byn Guatapé som är uppskattad för lugnet och värmen, men också för sin kyrka och de fint målade väggarna på husen. Vårt mål idag är Medellín som vi når under sen eftermiddag. Vi checkar in på Hotel Poblado Alejandría där vi bor i två nätter.

Dag 6. Stadsrundtur Medellín
Efter frukost gör vi en guidad tur i Medellín och startar i Pueblito Paisa där vi njuter av en fin utsikt över staden. Sedan beger vi oss till den historiska kärnan av staden. I Parque Berrío kan du lyssna på lokala musiker som spelar traditionell guascamusik. Vi besöker även Plaza Botero och Parque Bolívar med ryttarstatyn av den latinamerikanske frihetshjälten Simón Bolívar. Därefter tar vi linbanan upp till Santo Domingo som under Escobars tid var ett område med mycket droger och våld. Passa på att reflektera över hur Medellín har förvandlats från att ha varit en av världens farligaste platser till att idag vara en vacker och trendig storstad full av liv och rörelse. Vi äter lunch på egen hand och har eftermiddagen till egna strövtåg.

Dag 7. Medellín – Pereira
Frukost. Från Medellín åker vi genom dalen Río Cauca till kaffedistriktet. Vi passerar branta berg och djupa dalar som sedan går över i det mer platta och mjuka landskapet kring kaffeodlingarna. Vi checkar in på Hotel Sonesta Pereira där vi bor i tre nätter.

Dag 8. Kaffe i Pereira
Vi startar dagen med frukost och ger oss sedan ut på en guidad tur i kaffedistriktet. Här lär vi oss allt om colombianskt kaffe som är så uppskattat av otroligt många människor. Det colombianska kaffelandskapet är klassat som världsarv av Unesco och har unika geografiska kvaliteter som ger kaffet en medelhög syrlighet, rund kropp, god balans och tydlig arom. Vi får veta hur tillverkning av kaffe går till och deltar även i en kaffeprovning. Lunch intas på egen hand. Vi åker sedan vidare till Filandia som är en charmerande liten by mitt i kafferegionen. Här kan vi strosa på gatorna och beundra de vackert målade husen och de blomsterklädda balkongerna. Vi tar oss till Mirador Filandia och har en vacker utsikt över kaffelandskapet. På eftermiddagen återvänder vi till hotellet.

Dag 9. Cocoradalen
Frukost. Idag beger vi oss till Cocoradalen som ligger på 2 000–2 400 meter över havet. Denna skog bland molnen ligger i naturreservatet Los Nevados och här finns nationalträdet och symbolen för Colombia, vaxpalmen Quindío. Vi vandrar i ungefär en timme och njuter av naturens skönhet. På väg tillbaka från bergen äter vi gemensam lunch på en restaurang med utsikt över landskapet. Ett tips är att prova trucha al ajillo som är grillad forell i vitlök. Efter lunch åker vi tillbaka till hotellet.

Dag 10. Pereira – Santa Marta
Efter frukost lämnar vi vårt hotell och beger oss till flygplatsen. Vi flyger inrikes med mellanlandning till Santa Marta och checkar in på Best Western Plus Santa Marta där vi bor i två nätter.

Dag 11. Santa Marta och Tayrona
Vi äter frukost och åker sedan till nationalparken Tayrona. Här tar vår lokalguide med oss till fots på "el sendero de las nueve piedras", de nio stenarnas stig. På denna vandring beskådar vi vackra fåglar och andra djur samtidigt som vi får kunskap om parkens biologiska mångfald. Vi tar oss sedan till utkiksplatsen där vi ser de vackra bergen och exotiska stränderna som utgör parken. Turen avslutas med en stund på stranden där vi kan koppla av och njuta. Vi återvänder sedan till hotellet.

Dag 12. Santa Marta – Cartagena
Frukost. Vi åker idag från Santa Marta mot Cartagena. På vägen passerar vi Río Magdalena i Barranquilla som är sångerskan Shakiras födelseort. Río Magdalena är med sina cirka 1 540 kilometer den längsta floden i Colombia. Njut av utsikten på denna busstur när vi åker längs den karibiska kusten. Om intresse finns kan vi stanna vid en liten fiskeby på vägen för att lära känna den colombianska kulturen och folket än mer. Väl framme i Cartagena checkar vi in på Hotel Armería Real där vi bor i två nätter.

Dag 13. Palenque
Vi äter frukost och åker sedan på en guidad tur till Palenque. Denna lilla by skapades av flyende slavar under 1600-talet och är idag ett av Unescos världsarv på grund av sina starkt bevarade traditioner i form av exempelvis språk, musik och kultur. Palenque ses som en av de första fria städerna i Amerika och här får vi en bredare bild av Cartagena och Colombias slaverihistoria. Vi äter gemensam lunch.

Dag 14. Cartagena – Hemorten
Frukost. Idag gör vi en stadsrundtur i Cartagena. För att lära känna staden bättre besöker vi fästningen San Felipe som byggdes av spanjorerna för att försvara den rika staden Cartagena mot attacker från fastlandet. Cartagena var nämligen den stad där skatterna i form av guld och silver från inkafolket förvarades innan de skeppades till Spanien. Därför var det tätt med pirater kring staden och du tas tillbaka till den tiden när du går genom de labyrintliknande korridorerna i fästningen. Rundturen tar oss vidare till kyrkan och klostret San Pedro Claver som byggdes under tidigt 1600-tal av jesuiter. Pedro Claver var en spansk jesuitpräst som kämpade för de afrikanska slavarna och han kallas därför det svarta folkets apostel. Vi tar också en tur genom gamla stan. Eftermiddagen är fri tills bussen tar oss till flygplatsen för hemfärd.

Dag 15. Hemkomst
Vi når hemorten.

Colombia är ett stort land till ytan och resans destinationer ligger utspridda. Därför blir bussresorna på de dagar vi ska byta hotell mellan fyra och sex timmar långa.

Ingår: Flyg t/r · inrikesflyg · 13 övernattningar i dubbelrum · 13 frukostar · 5 luncher · 2 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 3 995:- · dricks till lokala guider och chaufförer cirka 50 USD per resenär
Resevaluta: Colombiansk peso
Speciellt: På resorna år 2020 bor vi på Hotel Allure Chocolat i Cartagena

Andra liknande resor:

Panama Costa Rica

Costa Rica

Ecuador & Galápagos

Peru

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se