Dag 1. Hemorten – Budapest
Vi flyger till Ungern och på flygplatsen möter vi vår buss för transfer till centrala Budapest, där vi checkar in på vårt hotell Ibis Styles. Gemensam välkomstmiddag på kvällen.

Dag 2. Budapest – Bratislava
Efter frukost checkar vi ut från hotellet, och nu väntar en spännande stadsvandring genom Ungerns huvudstad. Budapest bjuder på en fantastisk blandning av såväl historiska gamla gränder och torg från medeltiden som storslagna byggnadsverk från 1800-talet. På Borghöjden får vi uppleva mycket av stadens medeltida arv, däribland det gamla kungapalatset och Mattiaskyrkan. I Mattiaskyrkan skedde den första habsburgska kröningen utanför Bratislava, då Frans Josef kröntes här 1867. Vi ser också lite av efterkrigstidens Budapest när vi åker upp på Gellértberget och tittar närmare på Frihetsmonumentet, som restes till minne av de sovjetiska soldaterna som befriade staden efter andra världskriget. Lunchen intar vi under en härlig kryssning på den omsjungna floden Donau, där vi får möjlighet att uppleva staden från en annan vinkel. På eftermiddagen lämnar vi Budapest och beger oss mot nordväst och grannlandet Slovakiens huvudstad Bratislava. Här checkar vi in på vårt hotell Safron och äter en gemensam middag.

Dag 3. Bratislava – Wien och Schönbrunn
På förmiddagen går vi på en rundtur i Bratislava och besöker bland annat slottet och Sankt Martinsdomen. Domkyrkan uppfördes i gotisk stil på 1300-talet och fungerade som kröningskyrka när Bratislava var Ungerns huvudstad. Här kröntes bland annat den tysk-romerska kejsarinnan och drottningen av Ungern, Maria Teresia. För att markera dess särskilda status pryds Sankt Martin av en 300 kilo tung, förgylld kungakrona.
Bratislava har rötter så långt tillbaka som tidig stenålder, och under medeltiden gjorde stadens strategiska och bördiga läge vid Donaus strand den till ett viktigt handelsnav. I gamla stan finner vi bland annat barockpalatset Palffy – som idag hyser ett konstmuseum – och många andra vackra byggnader från medeltiden och framåt. Lunchen intas på egen hand innan vi samlas för att åka vidare till Österrike och den legendariska musikstaden Wien. Här får vi en guidad busstur genom staden och ser bland annat den gotiska Stefansdomen samt den tidigare kungliga vinterbostaden Hofburg, där den berömda franska drottningen Marie Antoinette föddes, innan vi checkar in på vårt hotell Arcotel Wimberger. Senare på eftermiddagen väntar en guidad rundtur av habsburgarnas sommarpalats Schönbrunn, där framför allt kejsarinnan Maria Teresia tillbringade mycket av sin tid, liksom kejsar Frans Josef, som även avled på slottet mitt under kriget 1916.
Efter rundturen äter vi en gemensam middag.

Dag 4. Wien – Maribor med besök på slottet Artstetten och klostret Melk
Morgonen inleds med ett besök på ett annat av habsburgarnas berömda sommarpalats, slottet Artstetten. I kyrkan precis utanför slottsmurarna ligger ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sophie von Chotek begravda. Historien säger att äktenskapet aldrig sågs med blida ögon av hovet och att det är därför paret vilar i kyrkans krypta istället för i de mer storslagna gravkamrarna i Kapucinerkyrkan i Wien.
Det vackra slottet hyser idag Franz Ferdinand-museet, där vi får lära oss mer inte bara om skotten i Sarajevo, som startade första världskriget, utan också om den egensinnige kronprinsen som gifte sig för kärlekens skull och som ville modernisera monarkin.
Från Artstetten åker vi vidare genom vidsträckta jordbrukslandskap till det palatsliknande benediktinklostret Stift Melk, beläget på en klippa vid Donaus strand. Klostret byggdes under habsburgarnas storhetstid och rymmer idag en av världens största samlingar av medeltida manuskript. De vackra salarna pryds av fantastiska fresker av Johann Michael Rottmayr. Efter lunch fortsätter vi till Slovenien och den kända vinstaden Maribor, där vi checkar in på vårt hotell Habakuk och avnjuter en gemensam middag.

Dag 5. Maribor med vinprovning
Sloveniens näst största stad är vackert belägen i natursköna omgivningar med berg och vinodlingar, och genom staden flyter floden Dravas skimrande vatten. Efter Österrike–Ungerns fall bildade serber, kroater och slovener ett kortlivat kungarike här, men det uppslukades snart av vad som nu är forna Jugoslavien. Vi går på en gemensam rundtur under förmiddagen, och lunchen tillbringas sedan på egen hand. Maribor hette under habsburgarnas tid Marlburg och var hem åt kejsar Frans Josefs gammelfarbror, ärkehertig Johann. Han var mycket intresserad av vinodling och lade grunden till den vinproduktion som staden är känd för idag. Maribor sägs ha världens äldsta vinstock – 400 år gammal – och är vida känt för sitt goda vin, så på eftermiddagen samlas vi för en gemensam vinprovning. Middag på kvällen.

Dag 6. Maribor – Zagreb – Banja Luka
Dagens första mål är Kroatiens huvudstad Zagreb, där vi går på en stadsrundtur. Främst fokuserar vi på gamla stan, den övre staden Gornji grad, som utgör Zagrebs historiska kärna. Här ligger många av de mest berömda byggnaderna, såsom katedralen, Lotrščaktornet och Parlamentspalatset. Här finns också den myllrande Dolacmarknaden. Lunchen intas med fördel på något av de många kaféerna längs de stora promenadstråken. På eftermiddagen samlas vi för att åka vidare till Bosnien–Hercegovina och landets näst största stad – och politiska centrum – Banja Luka. Platsen har varit bebodd ända sedan antikens dagar och här gick en av det romerska imperiets vägar mellan provinserna Illyricum och Pannonien. I stadsdelen Gornji Šeher finns flera romerska bad, och osmanernas fästning Kastel vilar på grunderna av det gamla romerska fortet som en gång vakade över vägen och floden Vrbas. Efter att vi tittat lite på stadens sevärdheter checkar vi in på vårt centrala hotell Jelena och äter en gemensam middag.

Dag 7. Banja Luka – Jajce – Mostar
Efter frukost åker vi söderut till Jajce. Staden är populär bland sportfantaster tack vare de vackra omgivningarna med raviner och vattendrag, men mest känd är den för att vara det socialistiska Jugoslaviens födelseplats. Runtom Jajce finns dock även rester av kungariket Jugoslavien som föll i samband med att Tito tog makten. Här finns bland annat fästningen där Jugoslaviens gamla kungar kröntes. Vi går på en gemensam rundtur i staden och ser de viktigaste sevärdheterna. Efter lunch på egen hand fortsätter vi söderut till staden Mostar, belägen i en vacker dal som delas i två delar av Neretvafloden. Här checkar vi in på vårt hotell Eden och äter gemensam middag.

Dag 8. Mostar – Sarajevo och Hoppets tunnel
I Mostar finns många minnen kvar från den turkiska perioden, och stadens stolthet är den historiska bron Stari Most som byggdes under 1500-talet. Bron raserades till stora delar under kriget men har sedan dess restaurerats och är ett vackert inslag i stadsbilden. Vi besöker den Unescolistade gamla stan – som även den kärleksfullt restaurerats efter kriget – och lär oss mer om stadens historia och det gamla osmanska riket. Området är fantastiskt mysigt med färgglada husfasader och mindre broar som sträcker sig över floden. Här finns många charmiga restauranger och kaféer som man kan välja mellan för lunch på egen hand innan vi fortsätter till Sarajevo. Den nuvarande huvudstaden i Bosnien och Hercegovina var hårt ansatt under Bosnienkriget på 1990-talet och helt avskuren från omvärlden. Därför byggde den bosniska armén en cirka 800 meter lång underjordisk tunnel som mynnar vid Sarajevos flygplats. Genom denna så kallade Hoppets tunnel skedde truppförflyttningar till bergen, och man smugglade också mat, vapen och andra förnödenheter till den belägrade staden. Här finns ett museum som vi besöker och vi får också möjlighet att se en del av den autentiska tunneln. Den är bara cirka 1,6 meter hög och en meter bred, och man bar normalt tung packning på ryggen medan man passerade genom den, med bomber och granater som smällde över huvudet. Vid tunneln finns också hus kvar som inte har restaurerats efter kriget, där man fortfarande kan se spår av gevärskulor i fasaderna. Efter denna speciella upplevelse åker vi till vårt hotell Radon Plaza där vi checkar in och äter middag.

Dag 9. Sarajevo
Idag går vi på en stadsrundtur och får lära oss mer om denna fascinerande stad där öst möter väst. Många delar av staden domineras av habsburgsk arkitektur, medan andra är starkt präglade av det osmanska arvet. Här påminns man om både Balkankriget och världskrigen på ibland väldigt påtagliga sätt, mitt i den myllrande och blomstrande storstaden. På platsen där ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sophie mördades av Svarta handen 28 juni 1914 ligger idag ett museum över denna historiska händelse som skakade Europa, lade grunden till såväl två världskrig som Balkankriget och förändrade världen för all framtid. Det var början till slutet för det habsburgska riket och hela Österrike–Ungern, ett imperium som en gång nått från engelska kanalen i väst hela vägen till den ryska gränsen. Vi får uppleva allt från de äldsta delarna av Sarajevo till det moderna byggnadsverket Avaz Twist Tower, som blivit symbolen för det nya Sarajevo, innan vi avslutar denna innehållsrika dag med en gemensam avskedsmiddag.

Dag 10. Sarajevo – Hemorten
Efter frukost åker vi till flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 9 övernattningar i dubbelrum · 9 frukostar · 9 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 875:-
Speciellt: Ungerska forinter, euro, bosnisk mark

Andra liknande resor:

Budapest

Budapest

Fyra huvudstäder

Budapest-Wien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se