Dag 1. Hemorten – Antananarivo
Vi flyger till Madagaskars huvudstad Antananarivo. Vi landar och möter vår buss och lokalguide som tar oss till vår första övernattning på Gassy Country House som ligger nära flygplatsen norr om staden. En lättare måltid serveras vid ankomst till hotellet för de som önskar.

Dag 2. Antananarivo – Toliara – Ifaty
Efter frukost reser vi tillbaka till flygplatsen Ivato och flyger med ett inrikesflyg till Toliara (via Fort-Dauphin). Vi når Toliara vid lunchtid. Efter ett kort besök i Toliaras centrum reser vi till Hotel La Mira i Ifaty där vi bor i två nätter. Middag på kvällen.

Dag 3. Ifaty och Renialaparken
Efter frukost gör vi en utflykt till nationalparken Reniala som är känd för sina spektakulära baobabträd och sin torra taggskog. Baobabträden kan bli upp till tusen år gamla och de suger upp vatten som de sparar i den kraftiga stammen. Vi gör en promenad i parken innan vi återvänder till Ifaty. Under eftermiddagen ges tid att vandra utmed stranden och se när byns fiskare återvänder med dagens fångst. Middag på kvällen.

Dag 4. Ifaty – Isalo
Under morgonen reser vi först söderut till Toliara för ett besök i parken Arboretum d’Antsokay som skapades av en schweizisk botaniker 1980 i en karg och kalkrik miljö. Vi fortsätter sedan nordost mot Isalo, och på vägen stannar vi i nationalparken Zombitse som är känd för sitt rika fågelliv. Vi gör en promenad, äter medhavd picknick lunch och reser sedan vidare till Ilakaka där vi gör ett stopp i centrum. Den lilla staden är känd för sina safirer som bryts i området. Därefter fortsätter vi till Satrana Lodge för två övernattningar strax söder om nationalparken Isalo. Middag på kvällen.

Dag 5. Nationalparken Isalo
Efter frukost gör vi en heldagsutflykt i den mäktiga nationalparken Isalo som ligger i bergsmassivet med samma namn. Landskapet består till stor del av eroderad sandsten och kallas ibland för ”Madagaskars Colorado”. I parken kan vi bland annat se växten ”Elefantfot” (Pachypodium rosulatum) och en rad olika kaktusväxter. Under dagen vandrar vi cirka 6–7 timmar med flera stopp. Vi börjar med att gå cirka en och en halv timme till en av parkens naturliga pooler, där det ges tid till att ta sig ett dopp. Vi fortsätter sedan vidare i parken och når det häftiga vattenfallet Cascade des Nymphes. Under eftermiddagen återvänder vi till vår lodge. Middag på kvällen.

Dag 6. Isalo – Ambalavao – Ranomafana
Under morgonen reser vi vidare mot Ambalavao och passerar genom bergskedjan Andringitra som ses som gränsen mellan det torra landskapet i väster och det grönskande regnskogslandskapet i öster. Utmed vägen passerar vi tre kända bergsformationer. En av dem är Biskopshatten som lokalbefolkningen ser som en helig plats. Mitt på dagen når vi Iharintsena där vi besöker parken Anja. Parken drivs av lokalbefolkningen och är känd för sina lemurer. På Madagaskar finns ett tjugotal arter och i Anja finns bland andra ringsvanslemuren. Vi fortsätter till Ambalavao där vi gör ett kort stopp och åker sedan vidare mot Fianarantsoa där vi gör en rundtur. Vi reser vidare till Ranomafana där vi checkar in två nätter på Centrest Sejour. Middag på kvällen.

Dag 7. Ranomafana
Efter en tidig frukost beger vi oss till landets främsta nationalpark Ranomafana. Här vandrar vi cirka tre timmar i den fantastiska regnskogen och ser otaliga arter av bland annat fåglar, fjärilar och grodor. I Ranomafana lever tolv lemurarter och det är här som de mest sällsynta arterna påträffats. Under vår vandring genom regnskogen ser vi även forsar och vattenfall. Under eftermiddagen åker vi tillbaka till vårt hotell i Ranomafana där vi sedan på egen hand kan promenera runt i byn och träffa lokalbefolkningen från stammen Tanala. Madagaskar har befolkats av bantufolk från afrikanska fastlandet men även av sjöfarare från Sydostasien. Landet var länge en fransk koloni och blev självständigt 1960. Middag på kvällen. Under kvällen kan de som önskar följa med på en kvällsvandring för att se nattaktiva lemurer.

Dag 8. Ranomafana – Antsirabe
Efter frukost fortsätter vi vår färd norrut mot Antsirabe. Vi passerar genom höglandslandskap med vackra risfält som är byggda på terrasser på bergssluttningarna. Under dagen stannar vi bland annat vid ett träsnideri och vi ser byar där husen är byggda i röd lera från högländerna. Under eftermiddagen når vi Antsirabe som är en elegant stad känd för sin lokala öltillverkning. Antsirabe är landets tredje största stad och grundades av en norrman. Här finns flera europeiska inslag i stadsplaneringen. Vi gör en stadsrundtur innan vi checkar in för två nätters boende på Arotel. Middag på kvällen.

Dag 9. Antsirabe
På morgonen möts vi upp av en guide på hotellet. Vi beger oss ut på en cykeltur längs cykellederna runt Antsirabe. Vi åker förbi det berömda bryggeriet Star Brewery, som tillverkar landets populäraste öl, Three Horses Beer. Därefter beger vi oss mot sjön Andraikiba samt den legendariska Tritriva-sjön, där vi har en fantastisk utsikt. Vi återkommer till hotellet för lunch på egen hand. Resten av dagen spenderas som man önskar. Middag på kvällen.

Dag 10. Antsirabe – Andasibe
Efter frukost reser vi norrut. På vägen far vi genom jordbrukslandskap och vi stannar till i Ambatolampy, en ort känd för sin tillverkning av aluminiumprodukter. Vi fortsätter sedan nordost mot Andasibe och reser genom grönskande vegetation. Vi stannar för ett kort besök på en reptilfarm där vi bland annat får se kameleonter. Under sen eftermiddag når vi lantliga Hotel Andasibe där vi bor två nätter. Middag på kvällen.

Dag 11. Andasibe
Efter en tidig frukost besöker vi regnskogen i Andasibereservatet som är känt för ”Indri indri”, den största lemurarten på Madagaskar. Reservatet är cirka 800 hektar stort och har fantastisk endemisk fauna och flora. Vi stiftar bekantskap med en rad fåglar, insekter och orkidéer som är unika för ön. Under eftermiddagen gör vi ett kort besök på Lemurön vid Vakona. Den lilla ön som ligger i en flod är ett populärt utflyktsmål. Middag på kvällen.

Dag 12. Andasibe – Antananarivo – Hemresa
Vi börjar vår resa tillbaks mot Antananarivo. På vägen stannar vi till vid en sebuverkstad, som tillverkar vagnar som dras av kon med samma namn. Vi får här även se äldre madagaskisk arkitektur i form av hus som står kvar än idag. Efteråt tar vi oss tillbaka till Antananarivo. Vi gör här ett besök vid en hantverksmarknad, där möjligheten finns att köpa med sig souvenirer hem. Vi tar oss sedan mot flygplatsen för hemfärd till hemorten.

Dag 13. Hemresa
Vi når vår hemort.

Vi reser i en liten grupp på max 19 personer och under hela resan har vi sällskap av en lokalguide. Dagsetapperna under transportdagarna är oftast mellan 20 och 30 mil, men då många av vägarna på Madagaskar är i dåligt skick kan färden ta cirka 5–7 timmar inklusive pauser. Vi reser i bussar som är mindre än europeiska turistbussar med betydligt enklare standard. Då landets större hotell främst finns i de större städerna sker några av övernattningarna på bed & breakfasts, lodger med bungalower eller mindre hotell. Vi rekommenderar att alla resenärer tar med sig ett par kängor eller grova skor.

Visum
Turistvisum köps vid ankomsten mot en kostnad av cirka 35 euro.

Ingår: Flyg t/r · inrikesflyg · 11 övernattningar i dubbelrum · 11 frukostar · 1 picknick lunch · 11 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 4 545:- · dricks till guider och chaufförer (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar ca 30:- per resenär och dag)
Resevaluta: Malagasy ariary
Speciellt: För avresan 5/4 anländer vi sent dag 1 till hotellet, vilket gör att endast en lättare måltid serveras istället för middag.

Andra liknande resor:

Tanzania Zanzibar

Sydafrika

Seychellerna

Sydafrika Lodge

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se