Dag 1. Hemorten – Marrakech
Vi flyger till Marrakech. Framme i denna fascinerade stad gör vi en guidad rundtur med buss. Vi besöker bland annat de saadiska gravarna, som under 200 år låg gömda och glömda för omvärlden. De är rikt dekorerade med stuckatur och kakelplattor och uppfördes av sultan Ahmad al-Mansour som härskade i slutet av 1500-talet då Marrakech blomstrade. Vi ser även det rikt utsmyckade Bahiapalatset, som det tog sex år för landets skickligaste hantverkare att uppföra i slutet av 1800-talet. Efter rundturen checkar vi in på vårt hotell Dellarosa Suites & Spa. Middag på kvällen.

Dag 2. Marrakech – Casablanca – Rabat
Vi äter en härlig frukost och gör oss därefter redo för att resa vidare mot Casablanca, som är Marockos största stad och ekonomiska centrum. Här besöker vi stadens kanske mest berömda sevärdhet, Hassan II:s moské som färdigställdes 1993 och har ett vackert läge med utsikt över havet. Den är uppkallad efter Marockos kung Hassan II och är verkligen ett praktexempel på marockanskt hantverk med handhuggen sten, marmorgolv och färgstark keramik. Vi fortsätter sedan till Aïn Diab corniche, som är en lång vacker strandpromenad med vy ut över den oändliga Atlanten. Vi tar paus för lunch på egen hand och ger oss därefter av mot Rabat, Marockos huvudstad. Vi besöker några av stadens största sevärdheter, såsom det kungliga palatset, som är kungens officiella bostad, samt Udayas kasbah. Det var här som staden en gång började ta form, och innanför murarna har både arabiska stammar, andalusiska invandrare och några av Marockos mäktigaste sultaner huserat. Vi avslutar rundturen med ett besök vid Hassantornet från 1100-talet. Det skulle tillhöra världens största moské, som dock aldrig avslutades. Vi checkar in på Hotel Belere och äter en god middag på vårt hotell.

Dag 3. Rabat – Meknès – Volubilis – Fès
Efter frukost ger vi oss av till Meknès, som ligger på en platå några mil sydväst om Fès. Staden är delad i två av floden Boufekrane, och dess gamla del är sedan 1996 upptagen på Unescos världsarvslista. Under 1600-talet var Meknès huvudstad under sultanen Moulay Ismail, och hans mausoleum är en av stadens mest berömda byggnader. Det var också han som lät uppföra den vackert utsnidade portbyggnaden Bab Mansur, ansedd som en av Marockos vackraste. Vi åker sedan vidare till det arkeologiska utgrävningsområdet Volubilis, som ligger en bit utanför Meknès och omges av det vackra bergiga landskapet. Under antiken var Volubilis en viktig romersk stad i den västligaste delen av det romerska riket, och här finns betydande rester av romerska badhus, tempel och bostadshus med fantastiska mosaiker. Vi fortsätter till Fès, där vi checkar in på vårt hotell Royal Mirage för två nätter och äter middag på kvällen.

Dag 4. Fès
Idag utforskar vi Fès som anses vara kulturens vagga i Marocko. Genom staden flyter floden Oued Fès, som skiljer den gamla staden från den nyare. Båda stadsdelarna omges av murar och präglas av trånga, krokiga gränder. Vi besöker bland annat al-Qarawiyin-moskén som byggdes på 800-talet och även inhyser ett av världens äldsta universitet. Den muromgärdade gamla staden i Fès kallas medina, och här är det lätt att få känslan av att resa i tid och rum. De vindlande gränderna är ett gytter av små butiker, hantverk, åsnor och kärror, och utan guide är det lätt att gå vilse. Vi fortsätter att utforska Fès olika stadsdelar tillsammans med vår guide. På kvällen återvänder vi till vårt hotell och umgås över en middag i restaurangen.

Dag 5. Fès – Erfoud
Efter frukost checkar vi ut och ger oss av mot Erfoud. Vi reser genom det bergiga, vackra landskapet och stannar till i Ifrane, en liten modern stad som ligger mitt i Atlasbergen. Staden skiljer sig markant från andra städer i Marocko och kallas ofta för lilla Schweiz, tack vare den alpina miljön. Vi fortsätter vår bussresa förbi pittoreska berberbyar, bräkande getter och frodiga dalgångar tills vi når Erfoud. Om vi anländer i tid beger vi oss till Saharaöknen, där vi får tillfälle att njuta av en vacker solnedgång. Vi återvänder därefter till Erfoud och checkar in på hotell Kasbah Xaluca och äter gemensam middag på vårt hotell.

Dag 6. Erfoud – Dadès – Ouarzazate
Om vi inte hann se solnedgången dagen innan, går vi upp tidigt för att ta del av en oförglömlig soluppgång i Saharaöknen. Vi äter frukost på hotellet och reser därefter vidare till dalgången vid Boumalne Dadès. Området är känt för sina raviner i närheten av floden Dadès, och platsen erbjuder en hisnande utsikt över det speciella landskapet. Vi fortsätter till Kelaat Mgouna, som även är känt som rosornas stad. Varje år anordnas här en rosfestival. Vi åker därefter vidare till Ouarzazate, även kallad ”porten till öknen”. Här ägnar vi eftermiddagen åt att upptäcka Ouarzazate, som har ett av de mest imponerande kasbah i hela Marocko. Med kasbah menas oftast en muromgärdad stadsdel som ligger mitt i staden. Här finns även Atlas Studios, där filmer som Lawrence av Arabien, Mumien, Gladiator och andra Hollywoodproduktioner har spelats in. Vi checkar in på Oscar Hotel och äter middag.

Dag 7. Ouarzazate – Marrakech
Efter frukost gör vi ett besök på Atlas Studios. Filmstudion byggdes 1983 och sträcker sig över hela 20 hektar. Här får vi en rundtur bland tempel, egyptiska palats, kasbah och andra ovanliga miljöer som använts i flera kända filmproduktioner. Vi fortsätter därefter till den fortliknande staden Aït Benhaddou, som ligger längs den gamla karavanrutten mellan Sahara och Marrakech. Staden, som är upptagen på Unescos världsarvslista, är med sina terrakottafärgade byggnader ett slående exempel på sydländsk marockansk arkitektur. Vissa av husen byggdes redan under 1600-talet, och trots den speciella, enkla miljön är flera av dem fortfarande bebodda. Härifrån börjar vår återresa mot Marrakech längs Tizi n’Tichka-vägen, som är en spektakulär bergsväg genom de höga Atlasbergen. Vi checkar återigen in på Dellarosa Suites & Spa och går ut och äter en middag som serveras på restaurang Dar Essalam. Den anrika restaurangen har en iögonfallande vacker marockansk inredning och ligger i hjärtat av den myllrande medinan.

Dag 8. Marrakech – Hemresa
Frukost och därefter avresa till flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 3 025:- · dricks till lokala guider och chaufförer (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar ca 55:- per person och dag)
Resevaluta: Marockansk dirham
Speciellt: Avresan 7/10 är 9 dagar med 8 övernattningar · 8 frukostar · 7 middagar på grund av att resenärer ifrån Göteborg ankommer sent på kvällen, program är i övrigt oförändrat.

Genomsnittligt omdöme

4.3 / 5

Baserat på 20 recensioner

2019-10-09

"Elisabeth var otroligt lyhörd för våra önskemål."

Läs omdömen här!

Andra liknande resor:

Costa de la Luz

Algarve

Vandring Algarve

Golf Algarve

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se