Dag 1. Hemorten – New York
Vi flyger med mellanlandning till New York. Efter gränskontroller samlas vi för avfärd till Holiday Inn Financial District där vi ska bo i två nätter.

Dag 2. New York
Efter frukost möter vi vår lokalguide som tar oss med på en guidad rundtur på Manhattan. Vi börjar med att besöka Times Square som är en av världens folktätaste platser, känd för sina många reklamskyltar. Vi fortsätter ner till 5th Avenue och ser mäktiga Saint Patrick’s Cathedral. Vidare ser vi Rockefeller Center som är ett stort affärs-, nöjes- och kontorskomplex. Under vintertid är det populärt att åka skridskor på isbanan och sedan 1933 reses årligen Rockefellers fantastiska julgran. Vi passerar även sevärdheter som Flatiron Building, den mäktiga centralstationen, välkända Wall Street och Financial District. Vi fortsätter till bohemiska Greenwich Village, mysiga Soho och Chinatown. Under eftermiddagen har vi fri tid att på egen hand upptäcka staden som aldrig sover. Vår reseledare ger förslag på aktiviteter och utflyktsmål i området.

Dag 3. New York – Philadelphia – Washington D.C.
Efter frukost lämnar vi New York och reser till Philadelphia där vi besöker den historiska byggnaden Hall of Independence, som är belägen i parken Independence National Historical Park och klassad som världsarv av Unesco. Den byggdes under mitten av 1700-talet och var platsen där både USA:s självständighetsförklaring och konstitution diskuterades och godkändes. Liberty Bell sägs enligt myten ha ringts det ögonblick som landet självständighetsförklarades, därav namnet frihetsklockan. Byggnaden är avbildad på baksidan av den amerikanska 100-dollarssedeln. Vi reser sedan vidare till Washington D.C. och hotell Hilton Garden Inn US Capitol där vi bor två nätter.

Dag 4. Washington D.C.
Efter frukost börjar vår stadsrundtur i USA:s huvudstad Washington D.C. Staden planerades av Pierre Charles L’Enfant och byggdes med just syftet att bli en ny amerikansk huvudstad. Den uppkallades sedan efter landets första president George Washington. Dagens huvudmål är en av världens mest välkända byggnader, Vita huset. Det är den amerikanska presidentens officiella residens och primära arbetsplats. Vita huset byggdes i slutet på 1700-talet och den första presidenten som hade sin bostad där var John Adams, som flyttade in 1 november 1800. Presidentens kontor, det ovala rummet, ligger i västra flygeln och är ett av de mest välkända rummen i huset. Vi ser även den mäktiga kongressbyggnaden Kapitolium och Jefferson-, Lincoln- och Washingtonmonumenten vid The National Mall. Lincolnmonumentet var platsen för Martin Luther Kings världsberömda tal 1963 där han yttrade orden ”I have a dream”. Under eftermiddagen får vi fri tid för att till exempel besöka några av stadens fantastiska museer. Smithsonian Institution erbjuder en handfull museer som tillhör världens främsta med inriktning på bland annat historia, konst och vetenskap. Vi rekommenderar ett besök på det nyligen invigda museet för afroamerikansk historia och kultur eller på det påkostade National Air and Space Museum, där man bland annat finner Lindberghs flygplan Spirit of St. Louis, rymdfärjan Discovery och en mängd föremål från Apollo 11 och månlandningen 1969.

Dag 5. Washington D.C.
Idag fortsätter vår rundtur i USA:s huvudstad. Vi börjar med ett besök på Arlington National Cemetery, den kända militärkyrkogården där bland andra John F. Kennedy ligger begravd. Vi fortsätter därefter till Mount Vernon som var hem åt USA:s första president George Washington, som var den enda president som inte bodde i Vita huset. Efter lunch på egen hand återvänder vi till Washington D.C. där vi har resten av dagen fri för egna aktiviteter.

Dag 6. Washington D.C. – Williamsburg
Efter frukost åker vi söderut mot staden Williamsburg. Staden är en av de första städerna som koloniserades av britterna tillsammans med Jamestown och Yorktown. Vi besöker det levande museet Colonial Williamsburg, som är en stadsdel som restaurerats för att se likadan ut som staden gjorde på 1700- talet. Efter besöket checkar vi in på vårt hotell Holiday Inn Gateway.

Dag 7. Williamsburg – Wilmington
Idag fortsätter vi vår resa söderut till North Carolina och staden Wilmington. Staden koloniserades av britterna år 1720 och fick sitt namn efter Spencer Compton, earl av Wilmington. Tack vare sin strategiska position vid Atlanten spelade staden stor roll i amerikanska frihetskriget och inbördeskriget. Vi gör en rundtur i staden innan vi checkar in på vårt hotell Springhill Suites.

Dag 8. Wilmington – Charleston
Efter frukost åker vi till staden Charleston i delstaten South Carolina. Staden koloniserades redan 1670 när guvernör William Sayle tog med sig flera skeppslaster med nybyggare från Bermuda och grundade "Charles Town" efter den engelske kungen Karl II. Vi gör en guidad rundvisning i staden och checkar sedan in på vårt hotell Holiday Inn Riverview

Dag 9. Charleston – Savannah
Idag fortsätter vi söderut till Georgia och historiska Savannah. Denna mysiga sydstatsstad har många historiska byggnader, parker och kullerstensgator. Vi gör en guidad rundtur och får höra mer om stadens koppling till slavhandeln och det amerikanska inbördeskriget. Vi får därefter fri tid för egna strövtåg innan vi checkar in på vårt hotell Best Western Savannah Historic District

Dag 10. Savannah – Cocoa Beach
 Under morgonen har vi fri tid innan vi åker vi till sol- och badparadiset Cocoa Beach i Florida. På vägen stannar vi till i St. Augustine. Väl framme i Cocoa Beach checkar vi in på härliga Hampton inn, som ligger på en smal landtunga vid Atlanten. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. 

Dag 11. Cocoa Beach – Kennedy Space Center – Miami
I dag gör vi en utflykt till Nasas anläggning Kennedy Space Center där man monterar ihop och skjuter upp raketer till rymden. Vi besöker också Air Force museum innan vi fortsätter vår resa söderut till Miami där vi checkar in på vårt hotell Oceanside Hotel.

Dag 12. Miami
Frukost. Idag gör vi en guidad rundvisning i Miami. Rundturen börjar i Espanola Way i South Beach och fortsätter till Miami Beach med sin kilometerlånga sandstrand. Vi fortsätter till art déco- distriktet med sina 800 historiska byggnader. Därefter åker vi in mot centrum och får se det finansiella distriktet och Bayside Market Place. Lunch på egen hand. Efter lunch besöker vi stadsdelen Little Havana, känd för sin musik, kultur och stora population av exilkubaner. Turen avslutas med ett besök i Coconut Grove som är ett av Miamis äldsta kvarter. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 13. Miami – Hemorten
Efter frukost har vi förmiddagen fri för egna aktiviteter. Kanske lockar lite sista minuten-shopping eller härlig avkoppling på stranden. Vid lunchtid åker vi till flygplatsen för att påbörja vår hemresa.

Dag 14. Hemorten
Vi beräknas anlända till vår hemort under förmiddagen.

Visum
För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Ett par veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ 

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader före resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · 12 övernattningar i dubbelrum · 12 frukostar · alla utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 11 775:-
Resevaluta: Amerikanska dollar

Andra liknande resor:

New York &Washington

New York

Nashville & Memphis

Karibienkryssning

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se