Dag 1. Hemorten – Atlanta
Vi flyger till Atlanta. Efter gränskontroller samlas vi för avfärd till vårt hotell Fairfield Inn & Suites Mariott Atlanta Downtown där vi bor en natt.

Dag 2. Atlanta – Montgomery – Mobile
Efter frukost gör vi under morgonen en rundtur med lokalguide i Georgias huvudstad Atlanta. Vi ser några av stadens sevärdheter innan vi under förmiddagen reser sydväst mot Montgomery. På eftermiddagen når vi Alabamas huvudstad Montgomery och gör ett kort stopp i centrum. Vid en bussfärd i december 1955 vägrade den svarta kvinnan Rosa Parks lämna sin sittplats till en vit man. Händelsen utlöste en bussbojkott i Montgomery som brukar ses som starten för den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen. Vi reser vidare mot Mobile som vi når först under kvällen. Vi bor en natt på Holiday Inn Downtown Historic Mobile.

Dag 3. Mobile – New Orleans
Efter frukost reser vi mot New Orleans. Redan under morgonen når vi delstaten Mississippi där vi gör ett stopp i kustorten Biloxi. Här besöker vi Beauvoir, en vacker egendom som var president Jefferson Davis sista hem. Efter lunch fortsätter vi till New Orleans som vi når under sen eftermiddag. Vid ankomsten till New Orleans gör vi en promenad genom de franska kvarteren tillsammans med en lokalguide. Vi beger oss sedan till Holiday Inn Superdome. På kvällen äter vi en gemensam middag på en lokal restaurang.

Dag 4. New Orleans
Efter frukost möter vi vår lokalguide som tar oss med på en båttur i Louisianas träskmarker. På dessa ”swamp tours” är det vanligt att stöta på alligatorer. Under eftermiddagen hinner vi även med ett besök på The National WWII Museum. Här finns intressanta utställningar om andra världskriget och de amerikanska soldater som deltog i kriget.

Dag 5. New Orleans
Vi har nu ytterligare en heldag i New Orleans, Louisianas största stad. Den grundades av franska kolonisatörer 1718 och är belägen vid Mississippifloden och Lake Pontchartrain. New Orleans, som fått smeknamnet ”The Big Easy”, är en av USA:s mest spännnande städer. Befolkningen lever efter mottot ”Laissez les bons temps rouler!” – Let the good times roll! Kulturen här har sina rötter i Frankrike men har präglats av influenser från bland annat Spanien, Västindien och Afrika. I staden hörs ofta tonerna av jazz och det var här som den tidiga jazzstilen dixieland skapades. Louis Armstrong föddes här. Vi tillbringar dagen tillsammans med en lokalguide och besöker bland annat Mardi Gras World där vi får lära oss mer om den årliga karnevalen som arrangeras i januari och februari. Under kvällen gör vi en tur med en hjulångaren på Mississippifloden och ombord ingår kvällens middag.

Dag 6. New Orleans – Laura Plantation – Natchez
Under morgonen reser vi längs River Road som följer Mississippifloden. Utmed floden finns områden som tidigare var rika på plantager där man med slavar som arbetskraft odlade bland annat bomull och sockerrör. Vi gör ett besök på Laura Plantation, ett sockerplantage som grundades på 1830-talet. Vi ser bland annat det praktfulla huset där plantageägarna bodde innan vi fortsätter norrut mot Natchez som ligger vid Mississippifloden, i delstaten Mississippi. Vi övernattar på Hotel Vue Natchez.

Dag 7. Natchez – Vicksburg – Memphis
Efter frukost reser vi vidare norrut till Vicksburg som precis som Natchez ligger vid Mississippiflodens östra strand. Här skedde belägringen av Vicksburg 1863, ett av de avgörande slagen under amerikanska inbördeskriget. Vi besöker platsen för slaget och får även lära oss mer om kriget. Under tidig eftermiddag fortsätter vi till Memphis som vi når under början av kvällen. Vi bor två nätter på Comfort Inn Downtown Memphis.

Dag 8. Memphis och Graceland
Idag gör vi en heldagstur med lokalguide i Memphis som är den största staden i delstaten Tennessee. Här föddes rock’n’rollen under början av 1950-talet och staden kommer förmodligen alltid att förknippas med Elvis Presley. Vi besöker bland annat Sun Studio som var skivbolaget som gav ut Elvis skivor. För de flesta blir dagens höjdpunkt ett besök i Graceland, egendomen som Elvis köpte redan som 22-åring och som var hans hem fram till hans död 1977. Idag är Graceland ett museum och ”The King” ligger begravd i trädgården vid en fontän. Under kvällen återvänder vi till vårt hotell.

Dag 9. Memphis – Nashville
Efter frukost lämnar vi vårt hotell och besöker under morgonen Memphis Civil Rights Museum. Medborgarrättsmuseet finns i den byggnad som tidigare var Lorraine Motel. Det var på en av motellets balkonger som Martin Luther King Jr mördades 1968. Vi besöker även The Johnny Cash Museum och Ryman Auditorium, som brukar kallas The mother church of country music. Under kvällen checkar vi in på Hotel Capitol i Downtown Nashville för tre nätter. 

Dag 10. Nashville
Efter frukost ägnar vi dagen åt Nashville som är Tennessees delstatshuvudstad. Staden är också känd över hela världen som countryns huvudstad. Vi möter en lokalguide som tar oss med på en guidad rundtur. Under dagen besöker vi bland annat den legendariska RCA Studio B där till exempel Dolly Parton, Waylon Jennings och The Everly Brothers gjort inspelningar. På kvällen äter vi en gemensam middag på restaurangen Wildhorse Saloon.

Dag 11. Nashville
Efter frukost besöker vi Country Music Hall of Fame. Här finns fantastiska utställningar över många av de stjärnor som satt Nashville på världskartan. Vi besöker Corsair Distillery som bland annat tillverkar bourbon, rom och gin. På destilleriet får vi en guidad visning som avslutas med provsmakning. Under dagen får vi också en guidad visning på Grand Ole Opry som är Nashvilles mest kända konsertscen. Den har även gett namn åt radioprogrammet som sänds sedan 1925. Det var på Grand Ole Opry som Johnny Cash träffade June Carter för allra första gången. 

Dag 12. Atlanta och hemresa
Under morgonen reser vi mot Atlanta. På vägen stannar vi för ett uppehåll i staden Chattanooga. Därefter flyger vi hemåt. 

Dag 13. Hemkomst
Vi når vår hemort.

Visum
För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Ett par veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader inför resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Ingår: Flyg t/r · 11 övernattningar i dubbelrum · 11 frukostar · 3 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 9 475:- · dricks till chaufförer och lokala guider tillkommer (räkna med 3-4 dollar per resenär och dag)
Resevaluta: Amerikanska dollar
Speciellt: På avresan 10/10 bor vi på Springhill Suites Downtown dag 7 och 8

Andra liknande resor:

Nashville & Memphis

Mexiko

Karibienkryssning

Kuba

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se