Dag 1. Hemorten – Panama City
Vi flyger till huvudstaden Panama City och åker sedan till vårt fyrstjärniga hotell Double Tree by Hilton där vi ska bo i fyra nätter. På hotellet finns bland annat utomhuspool på taket, spa och gym. Det ligger centralt, nära restauranger, affärer och Cinta Costera, som är stadens vackra promenadstråk vid havet. På kvällen äter vi middag tillsammans på restaurang Tinajas. Där bjuds vi på mat som är typisk för regionen och en traditionell dansshow.

Dag 2. Panama City
Efter frukost gör vi en guidad stadsrundtur i kosmopolitiska Panama City, där vi bland annat får se såväl det trendiga finansiella distriktet med sina moderna skyskrapor som frukt- och grönsaksmarknaderna längs den välkända gatan Central Avenue. Vi besöker även de cirka 500 år gamla ruinerna av den övergivna staden Panama la Vieja. Allt guld som exporterades från Peru till Spanien passerade här. Detta gjorde staden till piraternas mål och den brändes ner upprepade gånger. I Casco Viejo, som är Panamas gamla stad och ett av Unescos världsarv, ser vi bland annat vackra ockrafärgade villor från kolonialtiden. Under förmiddagen får vi smaka på den lokala förfriskningen ”raspahielo”, det vill säga finkrossad smaksatt is som svalkar fint i värmen. Vi upplever den lokala skaldjursmarknaden där det är liv och rörelse när fiskarna kommer för att sälja sin fångst, och vi provsmakar ceviche och öl. Efter gemensam lunch på en lokal restaurang återvänder vi på eftermiddagen till vårt hotell. Resten av dagen och kvällen är fri.

Dag 3. Panamakanalen och Portobelo
Dagen börjar tidigt och vi tar med frukost från hotellet som vi äter på tåget till Colón. Vi gör en oförglömlig tågresa som tar oss genom tät djungel fram till den konstgjorda Gatúnsjön, som används för att reglera vattnet i kanalens slussar. Den omgivande naturen vittnar om vilken utmaning det var att bygga den 77 kilometer långa kanalen. Projektet påbörjades av Frankrike 1880, men arbetet misslyckades och övertogs av USA som kunde avsluta det 1914. Vi besöker den imponerande slussen vid Aguas Claras där vi kan se de berömda Panamax, vilket är storleksbeteckningen på de enorma fartyg som är byggda för att precis kunna passera genom Panamakanalens slussar. 2016 byggdes kanalen ut och nya slussar togs i bruk. Vi äter lunch tillsammans på en lokal restaurang.

På eftermiddagen åker vi vidare till staden Portobelo, vilket betyder ”vacker hamn”. Vi besöker bland annat den romersk-katolska San Felipekyrkan med sin berömda mörkhyade Kristusstaty. Här vid Portobelobukten finns underbara korallrev längs kusten och den vackra ön Isla Grande, omgiven av kristallklart vatten. Vi återvänder sedan till hotellet och har kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 4. Halvdagsutflykt till indianstammen embera
Efter frukost åker vi cirka en timme med buss och sedan vidare i en liten båt tills vi når emberaindianernas område. Deras huvudsysselsättning är fiske, jakt och jordbruk, men även hantverk i form av figurer i cocoboloträ eller elfenbenspalm. Vi tar del deras enkla dagliga liv och får även se en traditionell dansuppvisning. Vår enkla lunch lagas på plats och består av färsk fisk med cassava eller friterade kokbananer, allt serverat i bananblad som håller maten varm. Emberaindianerna har först nyligen knutit kontakt med turister och gästfriheten är genuin. Efter det unika besöket åker vi tillbaka till hotellet och resten av dagen har vi egen tid.

Dag 5. Panamakanalen – El Valle de Antón
Idag börjar vi med att besöka en annan av Panamakanalens slussar, nämligen Mirafloresslussen. Den förbinder Stilla havet med de konstgjorda Mirafloressjöarna, som höjer och sänker fartygen 16,5 meter i två steg. Här finns ett besökscentrum med bland annat utkiksplatser, en biograf som visar dokumentärfilmer om kanalen och ett museum där vi kan lära oss mer om kanalens historia, dess flora och fauna samt betydelse för världshandeln. Efter besöket äter vi lunch på en lokal restaurang. Sedan lämnar vi Panama City bakom oss och åker vidare västerut till El Valle de Antón i Coclé-provinsen. Staden har ett svalare klimat och ligger naturskönt i en slocknad vulkankrater, omgiven av berg och skog. Vi besöker och kan bada i stadens termalkällor. Källornas 38-gradiga vatten sägs ha en läkande effekt på hud- och ledsjukdomar. Sedan utforskar vi staden och dess typiska frukt-, grönsaks- och hantverksmarknader. I El valle de Antón bor vi på fyrstjärniga Los Mandarinos Boutique Spa and Hotel och här finns bland annat pooler, barer och restauranger. Kvällen är fri.

Dag 6. El Valle de Antón – Chitré
Efter frukost åker vi söderut till staden Chitré, en vänlig småstad som samtidigt är en av de mest blomstrande i hela landet. I närheten ligger flera vackra stränder, där tusentals fåglar samlas vid lågvatten för att festa på krabbor. Ett skådespel som är idealiskt för fågelskådning och fotografering! Vi börjar med ett besök på Hacienda San Isidro, ett romdestilleri som drivs av familjen Varela sedan flera generationer. Vi får en välkomstdrink och en guidad tur av verksamheten. Sedan bjuds vi på lunch och en romprovning av de bästa romsorterna från Ron Abuelo. Vi lämnar Hacienda San Isidro och åker till staden Chitré för att besöka Johannes Döparen-katedralen, San Juan Bautista Cathedrál. Därefter checkar vi in på Cubitá Hotel, vars design inspirerats av fornamerikanska kulturer och regional kolonial arkitektur. På hotellet finns bland annat restauranger, barer, gym och pooler. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 7. Chitré – Boquete
Idag åker vi till Boquete, en liten stad vackert belägen på höglandet nära gränsen till Costa Rica. Hit åker både många turister och lokala invånare för att njuta av det lite svalare klimatet och det underbara landskapet, berömt för sina många fågelarter och vackra blommor. Förhållandena är perfekta för odling av kaffebönor och vi besöker Finca Río Cristal, där man odlar den exklusiva Geisha-kaffebönan på drygt 1 700 meters höjd. Vi får en guidad rundvisning på gården där vi får lära oss hur olika smaker utvecklas i bönan, hur smaken påverkas av rostningen och framför allt hur man känner igen ett bra kaffe! Visningen avslutas med kaffeprovning. Efter gemensam lunch åker vi till Valle Escondido Hotel där vi ska bo i två nätter. Hotellet påminner om en hacienda och smälter väl in i omgivningarna. Här finns restaurang, pooler och spa. För dem som vill träna finns ett fitnesscenter, tennis- och squashbanor samt en niohåls golfbana. Resten av dagen är fri.

Dag 8. Boquete
Efter frukost åker vi till en gård där man odlar bin, framställer honung och föder upp fjärilar. Vi går på en guidad tur genom trädgårdar fulla av ljuvliga blommor och fåglar och lär oss mer om Panamas honungsbin som inte sticks. Gårdens specialitet är framställning av rå honung från bin som hämtar sin nektar från en region med världens kanske största biologiska mångfald. Vi provsmakar flera honungssorter, honungsvinäger och honungslikör. Tillsammans äter vi lunch innan vi återvänder till hotellet. Resten av eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter. Utnyttja hotellets faciliteter eller åk in till Boquete City för att uppleva staden.

Dag 9. Boquete – Playa Blanca
Vi lämnar Boquete och åker österut till Playa Blanca vid Stilla havskusten. På vägen stannar vi i Nata och besöker den katolska kyrkan i staden. Den började byggas 1522 men färdigställdes först i slutet av 1700-talet och anses vara av stor historisk betydelse. Vi besöker även det arkeologiska museet Del Caño. Amerikanen Hyatt Verrill påbörjade1926 utgrävningar av platsen och gjorde många fynd från en föramerikansk kultur. Vi kan i museet få en tolkning av livet som levdes kring år 800 då denna kultur blomstrade. Gemensam lunch på en lokal restaurang. Sedan checkar vi in på Sheraton Bijao Beach Resort, som ligger på stranden Playa Blanca. Hotellet har även pooler, tennisbanor, gym och spa. I närheten finns en niohåls golfbana, butiker och restauranger. Vi har all inclusive under hela vår vistelse på detta hotell.

Dag 10-11. Playa Blanca
Vi har nu två hela dagar att njuta av hotellets bekvämligheter i en paradisisk miljö. Här kan vi koppla av och börja smälta alla fantastiska intryck från resan.

Dag 12. Playa Blanca – Hemresa
Vi tillbringar förmiddagen på hotellet och äter lunch där, innan vi påbörjar vår hemresa och åker till flygplatsen. I mån av tid stannar vi vid ett shoppingcenter längs vägen, där vi kan köpa de sista souvenirerna från resan.

Dag 13. Hemkomst
Vi når hemorten.

Det är viktigt att man har normal grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av denna resa och vi rekommenderar att alla resenärer tar med sig ett par kängor eller grova skor. Regnponcho eller regnjacka är också att rekommendera då vi rör oss i olika klimatzoner under resan.

Ingår: Flyg t/r · 11 övernattningar i dubbelrum · 3 dagar all inclusive · 8 frukostar · 8 luncher · 1 middag · utflykter enligt program · lokalguide · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 7 775:- · dricks till lokala guider och chaufförer (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar ca 40:- per resenär och dag)
Resevaluta: Vi rekommenderar amerikanska dollar då det fungerar att använda på plats och är lättare att växla hemifrån. Landets officiella valuta är dock panamansk balboa

Andra liknande resor:

Costa Rica

Curaçao

Mexiko

Kuba

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se