Dag 1. Hemorten – Shetland
Vi flyger till Skottland och tar oss sedan vidare till Aberdeen där vi under kvällen går ombord på nattfärjan till Shetland. När vi har installerat oss i våra hytter med våningssäng, serveras middag i fartygets restaurang. Ombord finns en liten butik samt bar med ett brett ölutbud.

Dag 2. Shetland – Orkney
Vi äter frukost ombord och ankommer därefter till Shetland. Här möts vi av vår lokalguide som under dagen visar oss runt bland Shetlands fascinerande sevärdheter. Shetland erövrades på 800-talet av norska vikingar som kallade öarna Hjaltland, och trots att Skottland övertog styret av ögruppen i slutet av 1400-talet levde det nordiska språket kvar in på 1800-talets början. Än idag är dialekten starkt präglad av det nordiska inflytandet. Under rundturen tar vi oss till den södra spetsen av huvudön Mainland där vi finner Jarlshof, som är känt för sina förhistoriska och vikingatida boplatser. Det finns fortfarande synliga spår efter vikingarna som vistades här. När det är dags för lunch åker vi till Shetlandsöarnas huvudort Lerwick, där det finns många restauranger och kaféer. Vid huvudgatan Commercial Street, av lokalborna kallad "Da Street", ligger poliskommissarie Jimmy Perez pittoreska stenhus i den populära tv-serien Shetland. På eftermiddagen fortsätter vi till den säregna ruinen Scalloway Castle, som har kommit att bli en symbol för en mörkare tid i öarnas historia. Slottet byggdes runt år 1600 av den grymme Earl Patrick Stewart, ”Black Patie”, som var greve över Orkney och Shetland och känd för sin brutalitet mot lokalbefolkningen. Senare på eftermiddagen återvänder vi till färjeläget där vi tar färjan över till Orkney. Vi äter gemensam middag ombord på båten och checkar sedan in på vårt hotell The Ferry Inn i Stromness.

Dag 3. Orkney
Vi njuter av en härlig frukost och möts sedan av vår lokalguide. Idag besöker vi ett par platser som är listade som världsarv av Unesco. Vi börjar med Skara Brae, en förhistorisk bosättning som dateras så långt tillbaka i tiden som till 3100 f.Kr. I närheten finns även Stenness-stenarna, som restes för ungefär 5 100 år sedan och ursprungligen bildade en stencirkel. Till samma världsarv hör även den närliggande stencirkeln vid namn Ring of Brodgar, som dateras till samma tid. Men precis som för många liknande stencirklar i Storbritannien är monumentens ursprung och exakta syfte höljt i dunkel. Vi fortsätter till Churchillbarriären, en väg som förbinder huvudön Mainland med den sydligaste ön South Ronaldsay. Den byggdes av italienska krigsfångar under andra världskriget. Hela tiden omges vi av den vackra naturen, men vi får särskilt tillfälle att njuta när vi ger oss ut till Scapa Flow, som är en cirka tre mil lång fjärd som fungerade som den brittiska flottans viktigaste bas under andra världskriget. Vi fortsätter sedan till det pittoreska lilla kapellet La Bella Cappella Italiana, som även det byggdes av krigsfångarna. På kvällen återvänder vi till vårt hotell där det serveras middag.

Dag 4. Orkney – Dornoch
Vi äter en lugn frukost på hotellet och har därefter dagen fri att upptäcka omgivningarna på egen hand. Passa på att njuta lite extra av den vackra naturen som präglas av gröna vidder, branta klippor och dramatiskt hav. När man befinner sig på Orkneyöarna måste man självfallet ta tillfället i akt att prova lokalproducerad whisky, så under dagen deltar vi i en whiskyprovning och får lära oss om whiskyproduktionen på Highland Park Whisky Distillery. Sent på eftermiddagen tar vi båten tillbaka till det skotska fastlandet. Under färden håller vi utkik efter den berömda Old Man of Hoy, som är en 137 meter hög klippformation i röd sandsten. Vi ankommer till Scrabster och kör vidare till Dornoch, där vi checkar in på Dornoch Hotel och äter gemensam middag i restaurangen.

Dag 5. Dornoch – Inverness – Newtonmore
Vi äter frukost på hotellet och kör därefter ner till det skotska höglandets huvudstad Inverness, där vi får lite tid på egen hand. Namnet kommer från gaeliskan och betyder ”Ness mun” – vid Inverness mynnar nämligen floden Ness i havet från sjön Loch Ness. På eftermiddagen fortsätter vi till Speyside, som är ett område känt för sina skotska traditioner. Vi gör ett stopp vid Walkers Shortbread, där det finns mycket traditionellt, lokalt och gott att köpa hem, inte minst de berömda mördegskakorna. Vi fortsätter till Cragganmore Distillery där vi får smaka den lokala whiskyn innan vi kör vidare genom Cairngorms nationalpark, som är Storbritanniens största nationalpark. Parken sträcker sig över det vackra bergsområdet Cairngorms och karakteriseras av djupa sjöar, gamla skogar och ett rikt djurliv. På kvällen checkar vi in på Balavil Hotel i Newtonmore och äter gemensam middag.

Dag 6. Newtonmore – Perth
Efter frukost besöker vi Highland Folk Museum, som är ett friluftsmuseum med över 30 historiska och traditionellt inredda byggnader som ger en inblick i hur människorna levde här på 1700–1900-talet. Vi fortsätter sedan till Blair Castle, vars äldsta delar går tillbaka till 1200-talet. Det fungerade som hem åt hertigen av Atholl och hans privata armé ”the Atholl Highlanders”. Vi avslutar dagen i Perth där vi checkar in på centralt belägna Salutation Hotel. På kvällen äter vi gemensam avskedsmiddag.

Dag 7. Perth – Hemorten
Frukost och sedan avfärd mot flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · en övernattning i dubbelhytt med våningssäng · 6 frukostar · 6 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 545:-
Resevaluta: Brittiska pund
Speciellt: På avresa 2/7 och 3/9 bor vi dag 2-4 på The Stromness Hotel på Orkney samt dag 6 på Fishers Hotel i Pitlochry. Även på avresa 6/8 bor vi dag 6 på Fishers Hotel i Pitlochry.

Andra liknande resor:

Skottland

Hurtigruten norrut

Bergenbanan

Vikingakryssning

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se