Dag 1. Hemorten – Solkan
Vi flyger till Venedig och tar oss sedan med buss österut till den slovenska staden Solkan, där vi checkar in på Hotel Sabotin. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Solkan – Kobarid – Kranjska Gora
Floden Isonzos slovenska namn är Soča, och genom dess natursköna dal åker vi till staden Kobarid där vi gör en promenad och besöker ett museum tillägnat första världskriget. Vi besöker också det italienska krigsmonumentet, uppfört på 1930-talet till minne av de italienska soldater som under första världskriget stupade vid slaget vid Kobarid, mer känt som slaget vid Caporetto vilket är stadens italienska namn. Monumentet ligger på en höjd ovanför Kobarid, och härifrån har man en hänförande vy över den smaragdgröna floden och de omgivande bergen. Vi åker sedan till Mlekarna Planika ostmuseum för att få en inblick i ostens historia och traditionella tillverkning. Här äter vi även lunch och får smaka på osten. Därefter fortsätter vi till den lilla populära turistorten Kranjska Gora i Juliska alperna, där Ingemar Stenmark vann två världscupsegrar 1978. Vi checkar in på Ramada Resort och äter middag på hotellet.

Dag 3. Kranjska Gora – Bled
Vi inleder dagen med att åka den korta biten till Planicadalens imponerande backhoppningsbacke, eller egentligen flygbacke där backhopparna kan flyga över 250 meter. Vi fortsätter till närbelägna naturreservatet Zelenci, där Sloveniens längsta flod Sava har sin källa i den lilla sjön med kristallklart smaragdgrönt vatten. Sedan åker vi vidare mot den idylliska orten Bled, som ligger vid glaciärsjön med samma namn. Där gör vi en kort promenad innan vi har tid för lunch på egen hand. Passa på att smaka den typiska lokala smördegsbakelsen med vaniljkräm, kremšnita. Efter lunch besöker vi slottet i Bled, dramatiskt beläget på en 125 meter hög klippa vid sjön. Slottets äldsta delar går tillbaka till 1000-talet, men sitt nuvarande utseende fick byggnaden under 1600-talet. Vi checkar in för två nätter på Hotel Astoria. Gemensam middag på kvällen.

Dag 4. Bled – Bohinj
Glaciärsjön Bohinj är Sloveniens största sjö och utgör en del av landets enda nationalpark, Triglav. Från sjön tar vi linbanan upp på berget Vogel till 1 533 meters höjd över havet. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över omgivningarna ner mot sjön och mot Sloveniens högsta topp Triglav som är 2 864 m ö.h. Eftermiddagen tillbringas på egen hand innan vi äter gemensam middag på kvällen.

Dag 5. Bled – Ljubljana
Vi åker i sydöstlig riktning mot huvudstaden Ljubljana, belägen i floden Ljubljanicas dalgång. När vi kommit fram gör vi en rundtur i staden tillsammans med en lokalguide. Ljubljana har ett rikt kulturarv och en lång, intressant historia. Arkitekturen uppvisar influenser från både Österrike och Italien, då staden återuppbyggdes i barockstil efter en jordbävning på 1500-talet och i österrikisk jugendstil efter en jordbävning i slutet av 1800-talet. Utmed floden ligger många trevliga kaféer och restauranger. Under vår rundvandring besöker vi även slottet, som ursprungligen byggdes på medeltiden. Slottet ligger på en kulle ovanför Ljubljana, och här uppe kan vi njuta av en fantastisk vy över staden. Vi checkar in på Radisson Blu Ljubljana och äter gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Ljubljana – Postojna – Portorož
Vi inleder dagen med ett besök vid grottparken Postojna som ligger söder om Ljubljana. Parken utgörs av ett 24 km långt grottsystem som upptäcktes under 1600-talet och har sedan början på 1800-talet varit en populär turistattraktion. Med eltåg åker vi genom delar av grottsystemet och fascineras av de majestätiska stalagmiterna och stalaktiterna. Vi äter gemensam lunch och besöker det berömda slottet Predjama som ligger på en 123 meter hög klippa. Det är det enda slottet i världen som är inbyggt i berget framför en grottöppning. Från Predjama reser vi vidare till Sloveniens kust som bara är drygt fyra mil lång. I kustorten Portorož i den slovenska delen av Istrien checkar vi in på Hotel Riviera för två nätter. Middag på kvällen.

Dag 7. Piran
Den pittoreska staden Piran ligger bara runt tre kilometer från Portorož . Under femhundra år lydde staden under Republiken Venedig, vilket återspeglas i dess arkitektur. Här gör vi en guidad stadspromenad bland trånga gränder och vackra torg. Efter lunch på egen hand väntar rundvisning och vinprovning hos vintillverkaren Vina Koper som låter oss upptäcka vad som utmärker vin från Istrien. På kvällen äter vi gemensam middag på vårt hotell.

Dag 8. Portorož – Hemorten
Efter frukost åker vi till Venedigs flygplats för flyg hemåt.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 2 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 935:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresan 28/4 bor vi dag 3-5 på Hotel Kompas i Bled.

Andra liknande resor:

Vandring Slovenien

Pittoreska Portorož

Vandring tre länder

Salzkammergut

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se