Dag 1. Hemorten – Bangkok
Vi flyger till Bangkok.

Dag 2. Bangkok – Chanthaburi
Vi landar i Bangkok och åker därifrån de cirka tjugo milen österut till provinsen Chanthaburi. Här checkar vi in på Chaolao Tosang Beach Hotel, beläget på stranden Chao Lao. På kvällen äter vi en välkomstmiddag på hotellet.

Dag 3. Chanthaburi
Efter frukost gör vi en stadsrundtur i Chanthaburis provinshuvudstad med samma namn. I denna mångkulturella stad bor sedan länge thailändare, kineser, khmerer, burmeser och vietnameser. Här finns även franska influenser sedan kolonialtiden. Det blandade kulturarvet märks tydligt i stadens alla kyrkor, tempel och andra helgedomar. Efter rundturen återvänder vi till vårt hotell och har resten av dagen till eget förfogande. 

Dag 4. Chantaburi – Battambang
Vi lämnar Thailand för att åka cirka tre timmar genom ett vackert landskap till Kambodja och Battambang. Vi stannar vid det mytomspunna berget Phnom Sampeou. Även om vi befinner oss på en fantastiskt vacker plats får vi här också en inblick i Kambodjas dystra förflutna. Vid Phnom Sampeou ligger de så kallade ”Killing caves” där cirka 10 000 människor som ansågs vara ett hot mot Pol Pot-regimen avrättades. Deras ben och kranier finns kvar i grottorna än idag. Tillsammans med vår lokalguide får vi lära oss mer om denna mörka tid i historien. Vi fortsätter sedan till charmiga Battambang som omges av vattenfall och berg. Här gör vi en liten rundtur och besöker ett lokalt museum som bland annat inhyser intressanta skulpturer från Angkoreran. Efter besöket checkar vi in på hotell Classy Hotel & Spa där vi ska tillbringa natten. Under dagen äter vi gemensam lunch. 

Dag 5. Battambang – Siem Reap
Efter frukost gör vi en båttur på floden Stung Sangke, och åker därefter vidare till Siem Reap. Väl framme äter vi en gemensam lunch innan vi checkar in på hotell Royal Empire. Kvällen är fri för egna strövtåg. 

Dag 6. Angkor
Idag är det dags för en av resans höjdpunkter: ruinstaden Angkor. Vi börjar i Angkor Thom, Khmerrikets sista huvudstad. Här finner vi bland annat det imponerande Bayon-templet med sina gigantiska huvudformationer i sten. Vi åker vidare till Angkors mest välbevarade tempel, Angkor Wat. Besöket avslutas i Angkor med det uråldriga templet Ta Prohm, som till stor del döljs under kraftig djungelväxtlighet. Tillbaka i Siem Reap har vi kvällen fri för egna aktiviteter. 

Dag 7. Tonle Sap
Idag gör vi en båttur med en traditionell träbåt på Tonle Sap, Kambodjas största sjö. Här besöker vi en av sjöns fascinerande flytande byar, Chong Khneas. Vi åker sedan tillbaka till Siem Reap och besöker ”Chantiers Ecoles – Les Artisans d'Angkor”. Här tränas unga kambodjaner i traditionellt träsnideri och stenkonst för att återuppliva khmerernas hantverkstraditioner. Resten av eftermiddagen till eget förfogande.

Dag 8. Siem Reap – Phnom Penh
Dagens mål är Kambodjas huvudstad Phnom Penh. På vägen dit gör vi flera intressanta stopp, bland annat vid den berömda Naga-bron och spindelmarknaden i Skuon. Vi anländer till livliga Phnom Penh framåt sen eftermiddag och checkar in på Kravan Hotel. Kvällen är fri för egna strövtåg. Ett tips är att ta ett dopp i poolen på hotellets takterrass.

Dag 9. Stadsrundtur Phnom Penh
Vi inleder dagen med en stadsrundtur. Vi besöker det kungliga palatset från 1800-talet där vi beskådar några av de dyrbara skatter som finns här. Mest berömd är Silverpagoden vars golv är gjort av 5 000 silverplattor. På eftermiddagen återvänder vi till Kambodjas mörka historia. Vi besöker Tuol Sleng Prison Museum och Choeung Ek Killing Fields där 9 000 människor miste livet under röda khmerernas avrättningar. I Choeung Eks buddhistiska gravmonument hedras minnet av de 1,7 miljoner människor som miste livet under Pol Pot-regimen. Efter en gripande eftermiddag återvänder vi till Phnom Penh för en kväll på egen hand.

Dag 10. Phnom Penh – Chau Doc
Efter frukost lämnar vi Kambodja och åker vidare mot Vietnam. Vi tar oss till Chau Doc med motorbåt på Mekongfloden. Det blir en fin båtfärd som också ger en inblick i vardagslivet kring floden. Väl framme checkar vi in på Victoria Chau Doc och äter en gemensam middag på kvällen.

Dag 11. Chau Doc
Idag har vi hela dagen till eget förfogande. Kanske vill man bara koppla av vid hotellpoolen med utsikt över floden Bassac eller strosa omkring i staden. För den som vill finns också möjligheten att följa med på en tillvalsutflykt till Tra Su Bird Sanctuary. Med småbåtar åker vi stillsamt längs vackra små kanaler djupt in i Tra Su-skogen. Här har en stor mängd exotiska fåglar en fristad, och förhoppningsvis får vi syn på några av dem. Utflykten bokas och betalas på plats. Pris 15 USD

Dag 12. Chau Doc – Can Tho
Vi inleder dagen med en rundtur i Chau Doc. Vi ser bland annat Xu Lady Temple, det vackra berget Sam Mountain och buddhisttemplet Cave Pagoda. Vi besöker sedan den flytande byn Raft Village där vi får lära oss mer om fiskets betydelse för området. Sedan fortsätter vi längs floden till byn Cham där vi besöker en av chamfolkets äldsta och största moskéer. Efter en gemensam lunch åker vi med vår buss till Can Tho där vi checkar in på hotell Iris Can Tho. Vi har kvällen till eget förfogande. 

Dag 13. Can Tho – Ho Chi Minh-staden
Efter en tidig frukost stiger vi på en båt för en färd till Cai Rangs flytande marknad, en färgglad och livlig marknad som drar igång redan vid soluppgången. Här säljs alla möjliga matvaror och produkter som visas upp på bambupålar. Vi åker sedan med vår buss till Ho Chi Minh-staden, till 1976 kallad Saigon, och checkar in på Grand Hotel. Vi har eftermiddagen fri för egna aktiviteter och äter gemensam middag på kvällen.

Dag 14. Cu Chi-tunnlarna
Idag dyker vi ner i de mörkare delarna av Vietnams historia och besöker det 200 kilometer långa nätverket av underjordiska tunnlar där Vietcong levde och kämpade under kriget. På eftermiddagen gör vi en stadsrundtur och besöker några av Ho Chi Minh-stadens mest kända landmärken, såsom Huvudpostkontoret, Hotel de Ville och operahuset. Vi besöker också det forna presidentpalatset och Krigsminnesmuseet. Vi får även tid att shoppa på Ben Thanhmarknaden. Middag på egen hand. 

Dag 15. Ho Chi Minh – Hemorten
Efter frukost och utcheckning har vi fri tid tills att vi beger oss mot flygplatsen för hemresa. 

Dag 16. Hemkomst
Vi når vår hemort. 

Information om visum
Visum krävs för att komma in i Kambodja och köps på plats vid gränsövergången. Till detta behöver ni ta med er 2 stycken passfoton i färg och 30 USD i jämna kontanter. Se även till att det finns en tom sida i passet till ert visum.

Ingår: Flyg t/r inklusive · 13 övernattningar i dubbelrum · 13 frukostar · 3 luncher · 3 middagar · utflykter enligt program · engelsktalande lokalguide · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 4 695:- · visumkostnad 30 USD · dricks till guider och chaufförer (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar ca 50:- per resenär och dag)
Resevaluta: Thailändska baht, amerikanska dollar och vietnamesiska dong
Speciellt: För att kunna njuta av resan är det viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk då långa promenader förekommer. På vissa ställen är terrängen kraftigt kuperad. Beroende på vattenivån kan båtturen i Battambang bytas ut mot en kvällstur på Mekongfloden dag 9. Från och med avgången 14/10 2020 bor vi på hotell Amena Residences and Suites i Ho Chi Minh-staden, och stadsrundturen i Chantaburi utgår. Dag 3 blir då istället fri för egna aktiviteter.

Andra liknande resor:

Vietnam

Stora Vietnam

Laos & Vietnam

Malaysia

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se