Dag 1. Hemorten – Specchiolla
Vi flyger till Bari. Här väntar vår transferbuss som tar oss från flygplatsen till vårt hotell som ligger i orten Specchiolla, belägen ungefär tio mil söder om Bari. Vi bor fyra nätter på Riva Marina Resort där vi blir serverade middag inklusive dryck samtliga kvällar. På hotellet finns utomhuspool och wellnesscenter.

Dag 2. Vandring Torre Guaceto, besök i Ostuni
Naturreservatet Torre Guaceto ligger inte långt från vårt hotell, och i denna vackra miljö gör vi resans första vandring. Vi vandrar genom tät macchiavegetation och känner doften av rosmarin, timjan, myrten, vild fänkål och den för området typiska enbusken. Via en stig längs havet kommer vi fram till tornet Guaceto, byggt på 1500-talet som en del av kustens försvarssystem mot fiender. På eftermiddagen besöker vi Ostuni, känd som den vita staden. Här gör vi en promenad i stadens medeltida kärna som karakteriseras av en labyrint av smala gränder kantade av vitkalkade hus. Under dagen gör vi också ett stopp hos en lokal olivoljetillverkare där vi får smaka på de dyrbara dropparna. Vandringstid cirka 3 timmar, höjdskillnad 100 meter.

Dag 3. Vandring och besök i Matera
Idag lämnar vi Apulien och åker västerut för att besöka regionen Basilicatas främsta sevärdhet, staden Matera som har utsetts till europeisk kulturhuvudstad 2019. Materas berömda ”Sassi”-grottor är uthuggna i berget och finns med på Unescos världsarvslista. Grottorna var bebodda fram till 1950-talet då de båda Sassi-kvarteren utrymdes på grund av undermåliga sanitära förhållanden. Tillsammans med en lokalguide gör vi en promenad i ett av kvarteren och får en inblick i hur trångbott lantarbetarnas familjer levde. Efter vår guidade tur vandrar vi genom floden Gravinas ravin upp till en utsiktsplats där vi får en fantastisk vy över Sassi-kvarteren. Vi besöker också någon av de många klippkyrkorna med fresker från bysantinsk tid. Vandringstid cirka 3 timmar, höjdskillnad 250 meter.

Dag 4. Matlagning i Cisternino, vandring i trulliområdet, besök i Alberobello
Vi inleder dagen med att åka till den lilla staden Cisternino, som ligger på en kulle 300 m ö.h. med utsikt över Itriadalen. Här gör vi en promenad längs de pittoreska gränderna bland hus med blomsterprydda balkonger och eleganta palats med valv och loggior. Sedan ska vi under en matlagningslektion lära oss att göra Apuliens typiska pastaform orecchiette, vilket betyder ”små öron”. Efter en gemensam lunch påbörjar vi dagens vandring genom olivlundar, förbi betesmarker och små stenmursinhägnade odlingar i det fascinerande trulliområdet. Dessa vitkalkade stenhus med kägelformat tak är karakteristiska för Itriadalen, och i trullihuvudstaden Alberobello finns över tusen sådana här charmiga hus. Många av dem hyser butiker där man kan köpa lokala hantverksprodukter. Vandringstid cirka 2-3 timmar, höjdskillnad 70 meter.

Dag 5. Specchiolla – Lecce – Santa Maria al Bagno
Idag förflyttar vi oss med buss från den adriatiska sidan av Apulien till den joniska. Den nedersta delen av stövelklacken kallas Salentohalvön, och på vår väg mot den lilla orten Santa Maria al Bagno besöker vi Salentos huvudstad Lecce, den apuliska barockens pärla. På Piazza Sant’Oronzo, stadens hjärta, ser vi rester av den romerska amfiteatern från 100-talet e.Kr. Den särpräglade apuliska barockarkitekturen utmärks av fantastiska skulpturala dekorationer och en speciell varm och gyllene färg på kalkstenen. Typiska exempel på denna arkitekturstil är Santa Croce-kyrkan och katedralen. Efter vårt besök i Lecce åker vi till en masseria, lantgård, där vi äter en lunch bestående av lokala produkter och får veta allt om framställningen av burrata, en krämig mozzarellaost som är gjord på en blandning av mozzarella och grädde. Sedan fortsätter vi till den lilla orten Santa Maria al Bagno där vi tar in på anrika Grand Hotel Riviera, beläget vid havet. Här bor vi tre nätter och blir serverade middag inklusive dryck samtliga kvällar.

Dag 6. Santa Maria al Bagno
Dagen är fri för egna aktiviteter. På hotellet finns pool och rakt över gatan privat strand bestående av platta klippor. Runt 500 meter från hotellet ligger Santa Maria al Bagnos sandstrand. Cirka en kilometer norrut finns orten Santa Caterina som utgör porten till den regionala naturparken Porto Selvaggio, där man kan vandra genom pinjeskogar och macchiavegetation längs den klippiga och sönderskurna kusten.

Dag 7. Vandring Otranto
Vår sista vandring på denna resa blir en färgsprakande upplevelse. Vi vandrar till Capo d’Otranto, Italiens östligaste punkt, och passerar längs vägen en liten sjö som uppkommit i ett gammalt bauxitstenbrott. Sjöns smaragdgröna färg utgör en slående kontrast till den omgivande intensivt röda jorden och vegetationens grönska. När vi nått kusten går vi på en stig bland klipporna ovanför havet och möter många typer av lokal flora, som lejonsvans, tulkört och timjan. Vid den vita Palascia-fyren har vi en underbar vy ut över Otrantosundets turkosa vatten, och med lite tur ser vi bergen i Albanien som ligger endast sju mil bort. I den lilla staden Otranto får vi tid för lunch på egen hand. Här lever fortfarande minnet av de 800 invånare som avrättades vid turkarnas invasion år 1480. På eftermiddagen fortsätter vi vår vandring längs den hänförande vackra kusten till Sant’Andreas imponerande vita klippor. Vandringstid cirka 4 timmar, höjdskillnad 150 meter.

Dag 8. Santa Maria al Bagno – Hemorten
Frukost. Vi checkar ut och åker sedan till flygplatsen i Bari.

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 2 luncher · 7 middagar inklusive 1/4 liter vin och 1/2 liter vatten per person · utflykter enligt program · vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 295:- · vandringsstavar 120:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresan 28/9 bor vi de första fyra nätterna på Hotel Sierra Silvana. På avresan 28/4 flyger vi hem från Neapel och dag 3 och 7 byter därför plats, samt att vi bor sista natten på Hotel Bouganville i Picerno för att förkorta transfern något på hemresedagen.

Andra liknande resor:

Cykel Apulien

Södra Italien

Apulien mat & vin

Vandring Albanien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se