Dag 1. Hemorten – Dublin – Clonmacnoise – Oranmore
Vi flyger till Dublin där vi tillsammans med vår reseledare fortsätter västerut med buss. Idag vandrar vi längs en del av den gamla pilgrimsleden till Clonmacnoise. Här ligger ruinerna av ett kloster som grundades år 544, bestående av en katedral och flera kyrkor samt ett modernt kapell där gudstjänster hålls. Vi får en fantastisk vy av klosterruinerna där Shannon-floden stilla flyter förbi. Vandringen är 10 km och tar cirka två och en halv timme med en höjdskillnad ca 50 meter. Vi fortsätter med bussen till Oranmore på Irlands västkust, där vi checkar in på Oranmore Lodge Hotel. Det familjeägda hotellet är ursprungligen en herrgård från 1850 som smakfullt har utvecklats till ett fyrstjärnigt hotell, med pool, spa och gym. Här bor vi i fem nätter, och frukost och middag ingår samtliga dagar.

Dag 2. Vandring Diamond Hill, Connemara nationalpark
Vandringen i Connemara nationalpark går längs grusvägar, ramper och trappor uppför sluttningarna till toppen av Diamond Hill. Utsikten härifrån är magnifik och vi ser milsvitt omkring, från Connemaras kust med öarna Inishthurk, Inishbofin och Inishark, till bergskedjan Twelve Bens i sydöst, bergen Mweelrea och Tullyi norr och Kylemore Abbey i nordöst. Vandringen är sju km och tar ungefär tre timmar med en höjdskillnad ca 400 meter.

Dag 3. Vandring Killary-fjorden
Killary-fjorden sägs vara Irlands enda riktiga fjord, inramad av gröna kullar som mjukt dyker ner i vattnet. Fjorden nämns i reseguiden ”Unforgettable places to see before you die” av Steve Davey. Det finns även en historisk koppling till området, här går en stenig väg som byggts under hungersnöden 1845–1849 för att erbjuda fattiga och svältande människor ett arbete. I trakten fanns också byn Foher, som helt övergavs under nödåren. På vandringen längs den södra sidan av fjorden kan vi njuta av en vidsträckt utsikt över Mweelrea-berget och hamnen i Killary. Dagens vandring är sex km och tar cirka tre timmar med en höjdskillnad ca 140 meter.

Dag 4. Vandring Aranöarna
Vi tar färjan över till Inishmore, den största av de tre öarna. Här på Aranöarna blomstrar den irländska kulturen och iriska är fortfarande vardagsspråket för de flesta. Växtligheten är också speciell, den är betydligt mer varierad och frodig än på Irlands övriga öar. Detta beror på att öborna under generationer har arbetat med att förbättra jordmånen med sand och tång, för att få bättre skördar. Vi vandrar på ön under tre timmar  och besöker bronsåldersfästningen Dun Angus som ligger dramatiskt placerad på klippkanten innan vi återvänder till Kilronan, en by med cirka 300 invånare. Här har vi egen tid, och kanske besöker vi någon av pubarna eller butikerna med stickade arantröjor innan vi tar oss tillbaka till fastlandet med färjan. Dagens vandring  har en höjdskillnad på ca 100 meter.

Dag 5. Vandring Moher-klipporna
Idag följer vi en ny, dramatisk led längs kusten under en medelsvår till ansträngande vandring. Vi startar i Liscannor på småvägar och stigar, fortsätter norrut mot Hags Head och de världsberömda klipporna i Moher och avslutar vandringen i byn Doolin. Vi tar oss tid att stanna upp och fotografera eller bara njuta av den magnifika utsikten, med Aranöarna, Galway-bukten och Atlanten för våra fötter. Vägen upp till toppen av klipporna är inte särskilt brant, men utsatt för väder och vind, så man bör vara försiktig under alla väderförhållanden. Leden ner till Doolin sluttar brant på vissa ställen. Vandringen är 18 km och tar cirka sex timmar med en höjdskillnad på ca 100 meter . Det går även att korta av vandringen och avsluta uppe vid Moher-klipporna. Då blir det cirka sju kilometer och tre timmars vandring.

Dag 6. Oranmore – Dublin
Vi återvänder till Dublin och upplever den vänliga storstaden. Vi besöker Teelings whiskydestilleri, vars whisky vunnit många utmärkelser. Här vi får en guidad tur som avslutas med whiskyprovning. Resten av dagen har vi egen tid för att upptäcka Dublin, en mysig nöjesmetropol med brusande musikliv som fostrat flera litterära giganter och nobelpristagare. På eftermiddagen checkar vi in på fyrstjärniga Clayton Hotel Leopardstown i utkanten av staden, på kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 7. Vandring Spinc och Glenealo-dalen
Denna populära vandring tar oss till några av de mest fantastiska vyerna i Wicklow mountains nationalpark i grevskapet Wicklow, känt som Irlands hage. Leden går brant uppför till Poulanass-vattenfallet och övergår sedan i en passage där över 600 trappsteg i trä leder oss fram till en utsiktspunkt som bjuder på makalösa vyer över Upper Lake. Vi fortsätter vandringen uppe bland klipporna tills stigen vänder nedåt genom myrar och hedar och leder oss fram till pittoreska Glenealo-dalen där stora rådjurshjordar har sin hemvist. På ojämn väg återvänder vi ner till Glendalough-dalen. Dagens vandring är cirka nio km och tar tre och en halv timme, med en höjdskillnad på 380 meter. Vi äter gemensam middag på hotellet.

Dag 8. Dublin – Hemorten
Frukost på hotellet innan vi samlas för avfärd mot flygplatsen utanför Dublin.

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · reseledare · vandringsledare · besök och provsmakning Teeling Whiskey Distillery· vandringar och utflykter enligt program
Tillägg: Enkelrum från 2 925:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: Dag 1 sker vandringen innan vi checkat in på hotellet. Vi kommer att göra ett stopp på vägen där vi får möjlighet att köpa lunch. Möjligheten till ombyte inför vandringen är begränsad

Andra liknande resor:

Dublin

Dublin Julshopping

Dublin Nyår

Irland

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se