Inga fler avgångar i år

Dag 1. Hemorten – Calgary
Vi flyger till Calgary. Transfer till Hotell Hyatt Regency.

Dag 2. Calgary
Efter frukost gör vi en rundtur i staden och besöker bland annat Fort Calgary och Stampede Park. Calgary är en av de större städerna i Kanada och den största i provinsen Alberta med cirka 1,2 miljoner invånare. Staden är vackert belägen med Klippiga bergens utlöpare i väster och den kanadensiska prärien i öster. Innan européerna slog sig ner i området på 1870-talet var det sedan lång tid tillbaka bebott av svartfotsindianer. Calgary var den första kanadensiska staden som stod värd för ett vinter-OS, 1988. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Vår reseledare ger gärna tips på olika aktiviteter.

Dag 3. Calgary – Banff
Avfärd mot Banff, som ligger på cirka 1 400 meters höjd och är en av de högst belägna städerna i Kanada. Orten sattes på kartan under 1880-talet när järnvägen byggdes genom närliggande Bow Valley. År 1883 upptäcktes varma källor i området och det byggdes ett 26 kvadratkilometer stort reservat runt dem. Några år senare utvidgades reservatet och döptes till Rocky Mountain Park, vilket var början på Kanadas nationalparkssystem. Banffs nationalpark är 6 500 kvadratkilometer stor och hem för många vilda djur, såsom älg och grizzlybjörn. På egen hand utforskar vi den vackra nationalparken, kanske genom att göra en promenad på de många stigar som finns i parken eller bara genom att njuta av den storslagna naturen från byn. Det finns också möjlighet att åka på en tur med en av Kanadas mest ikoniska attraktioner, linbanan i Banff (mot extra kostnad). Hotellet för natten är Banff Aspen Lodge.

Dag 4. Banff – Lake Louise– Jasper
Efter frukost åker vi mot Jasper och gör ett stopp längs vägen vid Lake Louise. Sjön är världskänd för sin smaragdgröna färg och omges av gröna skogar, snötäckta berg och Victoria-glaciären. Sjön får sin fantastiska färg från glaciala sediment som rinner ner i sjön när Victoria-glaciären töar. Runt Lake Louise finns många vandringsleder och det är populärt att paddla kajak och kanot på sjön. Vi fortsätter mot Jasper genom Kanadas natursköna landskap och gör flera fotostopp längs vägen. Vi gör även en utflykt på Athabasca-glaciären, som har en area på 6 kvadratkilometer och är cirka 90–300 meter tjock. Glaciären har de senaste 125 åren tappat 50 procent av sin totala volym, och cirka 5 meter försvinner varje år. Framåt kvällen anländer vi till den lilla orten Jasper, i hjärtat på Jasper National Park, där vi tillbringar två nätter på Lobstick Lodge.

Dag 5. Jasper
Vi börjar dagen med en rundtur i den pittoreska staden Jasper. Det är en vintersportort vackert belägen i en dal omgiven av bergstoppar. Vi fortsätter ut i nationalparken, som sträcker sig över 10 878 kvadratkilometer och sedan 1984 är med på Unescos världsarvslista. I parken finns allt från varma källor, sjöar och vattenfall till glaciärer och bergstoppar. Parken har en rik fauna och är hem för många djur, bland annat lodjur, grizzlybjörn, älg och varg. Vi gör en utflykt till Maligne Canyon, där Malignefloden under flera tusen år format dalen. Kanjonen är bitvis över 50 meter djup och två meter bred och består främst av kalksten. Det finns också möjlighet att göra en båttur på den magiska Malignesjön (mot extra kostnad).

Dag 6. Jasper – Kamloops
Idag åker vi mot den trevliga staden Kamloops och gör ett antal stopp längs vägen. När vi lämnar Alberta och kommer in i provinsen British Columbia byter vi tidszon. Vi stannar bland annat vid mäktiga Mount Robson vars högsta topp sträcker sig 3 954 m ö.h. Vi fortsätter till den lilla orten Blue River där vi gör en båttur. Vi färdas längs smala floder och får se natursköna vyer, vattenfall och olika vilda djur längs flodbankerna. Vi fortsätter sedan till Kamloops där vi checkar in på South Thompson Inn Guest Ranch.

Dag 7. Kamloops – Whistler
Fruksot och avresa västerut mot Whistler via Cache Creek och Lillooet, centrum för guldrushen vid Fraserfloden på 1850-talet. Under eftermiddagen anländer vi till Whistler där vi checkar in på vårt hotell, Coast Blackcomb Suites. Whistler är Kanadas största vintersportort med 216 kilometer pister, och här arrangerades samtliga skid- och bobtävlingar vid olympiska och paralympiska vinterspelen i Vancouver 2010. Det finns möjlighet att åka på en linbanetur upp på berget (mot extra kostnad).

Dag 8. Whistler – Victoria
Idag åker vi mot Victoria via den berömda Sea to Sky Highway, en av de vackraste rutterna i västra Kanada. Vi tar färjan över till Vancouverön och staden Nanaimo. Vi reser längs med Vancouveröns sydöstra kust och besöker den intagande trädgårdsanläggningen Butchart Gardens innan vi anländer till Victoria. Butchart Gardens var från början ett kalkstensbrott grundat av Robert Butchart, och när stenbrottet var tömt ville hans fru skapa något vackert på dess plats. Idag finner vi över 900 sorters blommor i alla möjliga härliga färger, former och storlekar i trädgårdarna. Vi checkar in på vårt hotell i Victoria, Victoria Mariott Inner Harbour

Dag 9. Victoria – Vancouver
Vi startar dagen med en rundtur i den livliga staden Victoria på Vancouveröns sydspets, som fått sitt namn efter drottning Victoria av Storbritannien. Vi ser bland annat Beacon Hill Park och den gemytliga marinan. Victoria kallas ofta för trädgårdsstaden, då staden står i blom året om tack vare det milda klimatet. Efter rundturen har vi tid att strosa omkring på egen hand. Vi tar därefter färjan från Swartz Bay och passerar flera småöar innan vi når färjeterminalen Tsawwassen och Vancouver. Under eftermiddagen gör vi en guidad tur i Vancouver där vi besöker flera av stadens sevärdheter, som exempelvis Granville Island, Canada Palace och Stanley Park. Vi övernattar på Georgian Court Hotel.

Dag 10. Vancouver
Idag har vi hela dagen fri för egna äventyr i Vancouver. Vår reseledare ger gärna tips på trevliga utflykter och aktiviteter. Vancouver rankas ofta högt på listor över världens bästa städer att bo i och är ett populärt område för friluftsaktiviteter tack vare sitt milda klimat och närheten till hav, berg och floder. I centrala Vancouver ligger en av Nordamerikas största parker, Stanley Park, som är 405 hektar stor och har ungefär en halv miljon träd, en del över hundra år gamla. I parken finns en minitågbana, sjöar, stigar och Kanadas största akvarium, hem åt bland annat delfiner, sjökor och vitvalar. Vancouver har även fått smeknamnet Norra Hollywood, då det är ett betydande centrum för film- och tv-produktion i Nordamerika.

Dag 11. Vancouver – Hemresa
Efter frukost har vi tid på egen hand för lite sista minuten-shopping eller sightseeing i denna myllrande storstad. Vi åker därefter till flygplatsen för att påbörja vår hemresa.

Dag 12. Hemorten
Vi anländer till vår hemort.

Visum
Svenska medborgare behöver en elektronisk resehandling, kallad eTA. (Electronic Travel Authorization). Ansökan görs online via länken till höger och innehåller frågor samt information som du hittar i ditt pass. Ansökan kostar 7 dollar och betalas med kreditkort vid ansökningstillfället. Ansökan görs via: https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/

Du får svar snabbt svar på om din ansökan har blivit godkänd eller om du ska söka visum. eTA-godkännandet är giltigt i fem år. Om kraven är uppfyllda behöver du bara ta med ett giltigt pass och numret på ditt eTA-godkännande. Det är ditt ansvar som resenär att se till att korrekta uppgifter lämnats till eTA. Utelämnad eller ofullständig information kan i värsta fall leda till avvisning vid incheckningen och därmed förlorad resa.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · 10 övernattningar i dubbelrum · 10 frukostar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrumstillägg från 9 875:- · utflykter utöver program · dricks till chaufförer och lokala guider tillkommer (räkna med 3–4 dollar per person och dag)
Resevaluta: Kanadensiska dollar
Andra liknande resor:

Västra USA

Nashville & Memphis

Amerikanska Södern

New York &Washington

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se