Efter frukost lämnar vi hotellet och styr norrut mot kusten mellan Marsala och Trapani, där saltet — det ”vita guldet” — har format både landskapet och människors liv i över två tusen år.
Vårt första stopp är Saltmuseet i Nubia. Tillsammans med en lokal guide får vi följa den traditionella saltutvinningen steg för steg: från havsvattnets inträde i de grunda bassängerna till skörden av de glänsande kristallerna. De karakteristiska väderkvarnarna och vita saltkullarna skapar ett sagolikt sceneri — perfekt för foton när ljuset reflekteras i de rosa skimrande saltdammarna.
Från piren vid Mamma Caura går vi ombord på en liten båt som tar oss över den stilla lagunen till Mozia (Motya), en gång ett pulserande feniciskt handelscentrum. På ön besöker vi Whitaker-muséet, där vi bland annat ser den berömda marmorskulpturen ”Ung man från Mozia”. Promenaden fortsätter förbi rester av stadsmurarna, bostadskvarter och hamnanläggningar som vittnar om öns forna betydelse.
Tillbaka på Sicilien tar bussen oss in till historiska Marsala. Här väntar en vinprovning på en anrik cantina där vi introduceras till det världsberömda Marsalavinet — en tradition som tog fart på 1700-talet tack vare brittiska handelsmän. Vi hör om solera-metoden, lagringen i ekfat och olika stilar, innan vi förstås får provsmaka ett urval av vinerna i charmig källarmiljö.
Avslutningsvis får du fri tid att upptäcka Marsalas pittoreska stadskärna: barockkyrkor med utsirade fasader, smala gränder fyllda av små butiker och kaféer som serverar cannoli och nyrostat espressokaffe. Passa på att köpa med dig havssalt, kapris eller en flaska Marsala som minne.
På eftermiddagen samlas vi igen för återresa till hotellet, mätta på intryck av salt, historia och sicilianska smaker.
Efter frukost lämnar vi hotellet och styr norrut mot kusten mellan Marsala och Trapani, där saltet — det ”vita guldet” — har format både landskapet och människors liv i över två tusen år.
Vårt första stopp är Saltmuseet i Nubia. Tillsammans med en lokal guide får vi följa den traditionella saltutvinningen steg för steg: från havsvattnets inträde i de grunda bassängerna till skörden av de glänsande kristallerna. De karakteristiska väderkvarnarna och vita saltkullarna skapar ett sagolikt sceneri — perfekt för foton när ljuset reflekteras i de rosa skimrande saltdammarna.
Från piren vid Mamma Caura går vi ombord på en liten båt som tar oss över den stilla lagunen till Mozia (Motya), en gång ett pulserande feniciskt handelscentrum. På ön besöker vi Whitaker-muséet, där vi bland annat ser den berömda marmorskulpturen ”Ung man från Mozia”. Promenaden fortsätter förbi rester av stadsmurarna, bostadskvarter och hamnanläggningar som vittnar om öns forna betydelse.
Tillbaka på Sicilien tar bussen oss in till historiska Marsala. Här väntar en vinprovning på en anrik cantina där vi introduceras till det världsberömda Marsalavinet — en tradition som tog fart på 1700-talet tack vare brittiska handelsmän. Vi hör om solera-metoden, lagringen i ekfat och olika stilar, innan vi förstås får provsmaka ett urval av vinerna i charmig källarmiljö.
Avslutningsvis får du fri tid att upptäcka Marsalas pittoreska stadskärna: barockkyrkor med utsirade fasader, smala gränder fyllda av små butiker och kaféer som serverar cannoli och nyrostat espressokaffe. Passa på att köpa med dig havssalt, kapris eller en flaska Marsala som minne.
På eftermiddagen samlas vi igen för återresa till hotellet, mätta på intryck av salt, historia och sicilianska smaker.
Efter frukost slingrar vi oss uppför Monte San Giuliano till den medeltida pärlan Erice, som ligger 751 meter över havet och tycks sväva ovan molnen. Innanför stadsmurarna breder ett nät av smala kullerstensgränder ut sig, framvuxet för att maximera varje kvadratmeter av det begränsade berget. Vi passerar den mäktiga Matrice-kyrkan – uppförd 1314 – vars fristående kampanil reser sig som ett stentorn mot himlen, och fortsätter till Venuskastellet, byggt ovanpå ett antikt tempel tillägnat kärleksgudinnan som gett staden sitt namn.
Mellan grå kalkstenshus och blommande innergårdar doftar det av nybakade mandelkakor; självklart stannar vi till och smakar på dessa söta delikatesser som gjort Erice omtalat i hela Sicilien.
I Erice kommer det även finnas fri tid om man vill avnjuta en lunch eller fortsätta upptäcka staden på egen hand.
När eftermiddagsljuset mjuknar lämnar vi stadens ringmur och rullar genom böljande landskap mot ett familjejordbruk utanför Buseto Palizzolo. Omgivna av silverskimrande olivlundar och doftande citrusträd gör vi en kort promenad på ägorna innan vi slår oss ned till ett lantligt smörgåsbord: gårdens egen olivolja ringlad över nybakat bröd, lokala ostar med honung och ett glas av husets vin.
En stillsam och smakrik avrundning på dagen, innan bussen tar oss tillbaka till vårt hotell. Middag på kvällen.
Efter frukost slingrar vi oss uppför Monte San Giuliano till den medeltida pärlan Erice, som ligger 751 meter över havet och tycks sväva ovan molnen. Innanför stadsmurarna breder ett nät av smala kullerstensgränder ut sig, framvuxet för att maximera varje kvadratmeter av det begränsade berget. Vi passerar den mäktiga Matrice-kyrkan – uppförd 1314 – vars fristående kampanil reser sig som ett stentorn mot himlen, och fortsätter till Venuskastellet, byggt ovanpå ett antikt tempel tillägnat kärleksgudinnan som gett staden sitt namn.
Mellan grå kalkstenshus och blommande innergårdar doftar det av nybakade mandelkakor; självklart stannar vi till och smakar på dessa söta delikatesser som gjort Erice omtalat i hela Sicilien.
I Erice kommer det även finnas fri tid om man vill avnjuta en lunch eller fortsätta upptäcka staden på egen hand.
När eftermiddagsljuset mjuknar lämnar vi stadens ringmur och rullar genom böljande landskap mot ett familjejordbruk utanför Buseto Palizzolo. Omgivna av silverskimrande olivlundar och doftande citrusträd gör vi en kort promenad på ägorna innan vi slår oss ned till ett lantligt smörgåsbord: gårdens egen olivolja ringlad över nybakat bröd, lokala ostar med honung och ett glas av husets vin.
En stillsam och smakrik avrundning på dagen, innan bussen tar oss tillbaka till vårt hotell. Middag på kvällen.
Efter en kort båtfärd når vi Favignana, den största av de Egadiska öarna och en gång känd för den traditionella mattanzan, en fiskemetod där tonfisken fångades under sommaren. Ön har fått sitt namn av den varma favoniovinden och breder ut sig som en fjäril med två platta slätter som vingar och ett svagt kuperat mittparti som kropp.
Vi promenerar längs kullerstensgränderna till det livliga Piazza Madrice där uteserveringar bjuder på espresso och granita medan fiskebåtarna gungar i den skyddade hamnen. Vid Cala Rossa reser sig ljusa tufaklippor över turkost vatten och på botten glimrar ljusa småstenar som speglar solen i blå och smaragdgröna skiftningar.
Resten av eftermiddagen är fri. Ta ett dopp från de varma klipporna, hyr en cykel för att följa kustvägarna eller luta dig tillbaka och njut av den salta brisen som påminner om öns historia av hav och fiske.
Utflykten behövs förbokas inför resan. Pris från 675:- Gemensam middag på kvällen.
Efter en kort båtfärd når vi Favignana, den största av de Egadiska öarna och en gång känd för den traditionella mattanzan, en fiskemetod där tonfisken fångades under sommaren. Ön har fått sitt namn av den varma favoniovinden och breder ut sig som en fjäril med två platta slätter som vingar och ett svagt kuperat mittparti som kropp.
Vi promenerar längs kullerstensgränderna till det livliga Piazza Madrice där uteserveringar bjuder på espresso och granita medan fiskebåtarna gungar i den skyddade hamnen. Vid Cala Rossa reser sig ljusa tufaklippor över turkost vatten och på botten glimrar ljusa småstenar som speglar solen i blå och smaragdgröna skiftningar.
Resten av eftermiddagen är fri. Ta ett dopp från de varma klipporna, hyr en cykel för att följa kustvägarna eller luta dig tillbaka och njut av den salta brisen som påminner om öns historia av hav och fiske.
Utflykten behövs förbokas inför resan. Pris från 675:- Gemensam middag på kvällen.
Vi börjar dagen bland Selinuntes tempelruiner där kupolblå himmel och hav möter väderbitna kolonner. Temple E, troligtvis helgat åt Hera, har delvis väckts till liv och står som ett stenkronat minne över den grekiska storhetstiden. En kort tur med parkens lilla tågvagn eller en promenad tar oss upp på akropolen med vidsträckt utsikt över kusten och rester av murar, hus och helgedomar som föll när kartagerna förstörde staden år 409 f Kr. Blommor av timjan och myrten doftar medan vinden berättar om strider och böner som ägde rum för två och ett halvt tusen år sedan.
Efter Selinunte fortsätter vi till Mazara del Vallo där eftermiddagen och lunchen är på egen hand. Staden, känd som Medelhavets port, bär tydliga spår av sitt arabiska arv med trånga gränder i det gamla Kasbahkvarteret, färgrik keramik och innergårdar fyllda av jasmin. Prova fiskcouscous eller de berömda röda räkorna i en av hamnkrogarna och känn hur historien möter nutiden i Italiens största fiskehamn där hotellet ligger inom gångavstånd. Middag på kvällen.
Vi börjar dagen bland Selinuntes tempelruiner där kupolblå himmel och hav möter väderbitna kolonner. Temple E, troligtvis helgat åt Hera, har delvis väckts till liv och står som ett stenkronat minne över den grekiska storhetstiden. En kort tur med parkens lilla tågvagn eller en promenad tar oss upp på akropolen med vidsträckt utsikt över kusten och rester av murar, hus och helgedomar som föll när kartagerna förstörde staden år 409 f Kr. Blommor av timjan och myrten doftar medan vinden berättar om strider och böner som ägde rum för två och ett halvt tusen år sedan.
Efter Selinunte fortsätter vi till Mazara del Vallo där eftermiddagen och lunchen är på egen hand. Staden, känd som Medelhavets port, bär tydliga spår av sitt arabiska arv med trånga gränder i det gamla Kasbahkvarteret, färgrik keramik och innergårdar fyllda av jasmin. Prova fiskcouscous eller de berömda röda räkorna i en av hamnkrogarna och känn hur historien möter nutiden i Italiens största fiskehamn där hotellet ligger inom gångavstånd. Middag på kvällen.