Dag 1. Hemorten – Beaune
Vi flyger till Paris och fortsätter österut till den lilla staden Beaune i Bourgogne. Här checkar vi in på centralt belägna Ibis Beune Centre där vi ska bo de kommande tre nätterna. På kvällen bekantar vi oss med varandra under en gemensam middag.

Dag 2. Beaune
Beaune ligger i hjärtat av Bourgogne och är en av Frankrikes mest kända vinstäder. Dagens vandring utanför staden går längs slingrande vägar kantade av vinodlingar i ett underbart landskap. Efter lunch på egen hand i centrala Beune gör vi en guidad promenad i den pittoreska stadskärnan. Vi besöker ett ”moutarderie”, en traditionell senapstillverkare, och fortsätter sedan till Marché aux Vins, vinmarknaden, som inryms i en gammal kyrka från 1400-talet. Här avslutar vi dagen med en vinprovning av tre viner från trakten. Kvällen är fri.

Dag 3. Nuits-Saint-Georges, Chaux och Dijon
Efter frukost åker vi till grannbyn Nuits-Saint-Georges. Härifrån vandrar vi genom ett naturskönt skogsområde och längs idylliska stigar bland vinodlingarna utanför den lilla byn Chaux. Under vår vandring passerar vi flera ”cabottes”, små stenhus som är typiska för området Côte-d’Or. Efter vandringen åker vi till Bourgognes huvudstad Dijon och äter lunch på egen hand på någon av stadens många mysiga restauranger. Vi gör sedan en rundtur där vår guide berättar om stadens vackra arkitektur och visar oss några av dess främsta sevärdheter. Vi avslutar turen med ett besök på marknaden Marché des Halles, som inryms i en tjusig byggnad utformad av Gustave Eiffel. Här kan man handla lokala delikatesser eller bara njuta av den trevliga atmosfären. Vi återvänder sedan till vårt hotell och har resten av dagen fri för egna aktiviteter. 

Dag 4. Beune – Chablis – Épernay
Vi checkar ut från vårt hotell och åker till Chablis, även kallat ”den gyllene porten till Bourgogne”. Denna by, som gett namn till den välkända druvan med samma namn, har rötter från medeltiden och här produceras många prestigefulla viner. Vi gör en vandring på vackra skogsstigar och genom vinlandskapet där vi passerar flera vingårdar av klassen ”grand cru”, som är den högsta enligt Bourgognes klassificeringssystem. Efter vandringen äter vi en gemensam trerätters lunch på restaurang Le Bistrot des Grands Crus i centrala Chablis. Vi besöker sedan vingården Daniel-Etienne Defaix för att prova ett av gårdens goda viner. Därefter lämnar vi Bourgogne och åker till champagnens huvudstad Épernay. Här checkar vi in på Hotel Kyriad Épernay som är beläget strax utanför centrum. På kvällen äter vi middag på egen hand.

Dag 5. Épernay – Cramant
Nu väntar området Champagne på att utforskas och dess sprudlande dryck på att provas. Efter frukost åker vi till Cramant där vi inleder dagens vandring. Vi vandrar genom den pittoreska byn, som är känd för sin champagnetillverkning, och kommer sedan ut i ett ljuvligt landskap där vi omges av både vinodlingar och lummig natur. Vi når en utsiktsplats som bjuder på underbara vyer över de vidsträckta fälten och vingårdarna i dalen vid floden Cubry. Vandringen fortsätter sedan till Marne och tillbaka till Cramant där vår buss väntar för en kort resa till byn Vinay. Här besöker vi champagnehuset Lecomte Père et Fils för en trevlig champagneprovning. Tillbaka i Épernay äter vi lunch på egen hand och får tid att utforska denna charmiga stad där champagnehusen står tätt. Senare på eftermiddagen samlas vi på hotellet för en gemensam promenad till ett av dem, Mercier, och gör en rundtur samt provar några av deras sprudlande champagner. Middag på egen hand.

Dag 6. Reims stadsrundtur med champagneprovning
Efter frukost åker vi till Reims där vi tillsammans med vår lokalguide upptäcker staden till fots. Förutom sin champagne är Reims känt för sin magnifika gotiska katedral Notre-Dame de Reims. Katedralen som började byggas på 1200-talet är en av Frankrikes största kyrkor och var de franska kungarnas kröningskyrka. Fasaden är ett medeltida mästerverk och katedralen är numera med på Unescos världsarvslista. Vi ser också triumfbågen från romartiden, Taupalatset och Saint- Remibasilikan. Efter avslutad rundtur får vi tid att på egen hand äta lunch på någon av stadens trevliga restauranger, och sedan besöker vi det berömda champagnehuset Tattinger för en rundtur och champagneprovning. Resten av dagen är fri för egna strövtåg.

Dag 7. Fri dag Épernay
Idag har vi hela dagen fri för egna aktiviteter. Kanske lockar ett besök på något av champagnehusen längs Avenue de Champagne eller att bara strövtågi den gemytliga staden. På kvällen samlas vi för att avnjuta en gemensam trerätters middag på en trevlig restaurang.

Dag 8. Épernay – Hemorten
Vi checkar ut från vårt hotell och åker till Paris flygplats för hemresa.

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en lunch · 2 middagar · utflykter enligt program · vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 575:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Vinskörd

Lyon

Rhône Saône

Glaciärexpressen

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se