Dag 1. Hemorten – Zakopane
Vi flyger till Kraków och åker vidare till Zakopane i södra Polen. Staden ligger vackert i en dalgång vid foten av Tatrabergen, de högsta bergen i Karpaterna. Vi checkar in på Radisson Blu Hotel & Residences där vi bor i sex nätter. Gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Kościeliskadalen
Frukost. Innan vi lämnar hotellet får vi med oss lunchpaket att avnjuta längs vägen. Dagens vandring om cirka 15 kilometer sker i Kościeliskadalen, den andra största dalen i den polska delen av Tatrabergen. Dalen är hem åt många ovanliga och utrotningshotade fåglar som exempelvis pilgrimsfalk och murkrypare. Vi passerar den postglaciala sjön Smreczyński Staw, omgiven av rik granskog där det finns brunbjörnar, vargar och lodjur. Middag på hotellet.

Dag 3. Gubałówka – Butorowy Wierch
Efter frukost tar bussen oss till linbanestationen vid Gubałówka. Vi går till Butorowy Wierch och åker ner med linbanan. Sedan går vi tillbaka till Gubałówka där bussen väntar på oss och tar oss till hotellet. 

För dem som vill följa med på ytterligare en vandring på cirka 6,5 kilometer, ordnas under eftermiddagen en utflykt till Kasprowy Wierch. Vi tar linbanan från Zakopane upp till toppen av Kasprowy Wierch, 1 987 m ö.h. På toppen ligger Polens hösta byggnad, ett meteorologiskt observatorium. Vi gör även ett stopp på Kalatówkiängen som är full med vårkrokusar (under blomning) och njuter av utsikten över det fantastiska bergslandskapet. Pris från 295:- Middag på hotellet.

Dag 4. Rusinowadalen
Frukost. Dagens utflykt går till Rusinowa Polana. Det är en av de vackraste och mest populära platserna vid Tatrabergen. Härifrån har vi en fantastisk panoramavy över bergen. Vi kan bland annat se bergstopparna Lodowy Szczyt, Baranie Rogi, Gerlach och Rysy-toppen från utkiksplatsen. Gemensam middag på hotellet. 

Dag 5. Zakopane
Efter frukost erbjuds en tillvalsutflykt för den äventyrslystne: forsränning nerför floden Dunajec. På vägen dit besöker vi en liten kyrka i Dębno och det pittoreska Niedzica slott som är ett av Polens mest populära och fotograferade slott. Här äter vi även lunch innan vi åker vidare för eftermiddagens forsränning i södra Polens vackra landskap. Efter dagens aktiviteter vänder vi tillbaka hemåt under sen eftermiddag. Pris från 395:-

Den som inte vill följa med på forsränning har en fri dag i idylliska Zakopane. Hotellet erbjuder en stor spaavdelning med exempelvis thalassoterapi (mot extra avgift) och har även ett sportcenter med bowlingbana, squash och gym. Till stadskärnan promenerar man på cirka 15 minuter. Vår reseledare ger gärna förslag på aktiviteter. Gemensam middag på en lokal folklore restaurang.

Dag 6. Morskie Okosjön
Frukost. Innan vi lämnar hotellet får vi med oss lunchpaket att avnjuta längs vägen. Resans längsta vandring tar oss till och runt Morskie Okosjön, Havets öga. Det är den största sjön i Tatrabergen, cirka 50 m djup och fantastiskt vackert belägen i Tatrabergens djupa dalar. Runt omkring tornar toppen Mnich, cirka 2 070 m ö.h., och Polens högsta topp Rysy, 2 499 m ö.h., upp sig. Sjön är omgiven av urskog bestående av cembratall, lärkträd och gran. Middag på hotellet.

Dag 7. Zakopane – Kraków
Efter frukost lämnar vi Zakopane och reser mot Kraków, en av Europas vackraste städer vars gamla kärna, Stare Miasto, är ett Unescovärldsarv sedan 1978. Vi gör under eftermiddagen en guidad promenad och ser bland annat Krakóws främsta landmärken Mariakyrkan och den medeltida tyghallen, som ligger vid stadens största torg. Vi checkar sedan in på ibis Krakow Centrum Hotel, där vi också äter middag.

Dag 8. Kraków – Hemorten
Efter frukost checkar vi ut och har fri tid tills vi reser till flygplatsen. Vi flyger till hemorten.

För att underlätta vandringarna kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Exempel på ytterligare utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · 2 lunchpaket · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 975:- · tillvalsutflykter
Resevaluta: Polsk zloty
Speciellt: På avresan den 7/6 äter vi middag på folklorerestaurangen dag 4 och middag på hotellet dag 5.

Andra liknande resor:

Polen

Kraków

Kraków med Wroclaw

Kraków

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se