Inga fler avgångar i år

Dag 1. Hemorten – Zakopane
Vi flyger till Kraków. Vår reseledare tar oss till vår buss för vidare färd till Zakopane i södra Polen. Staden ligger vackert i en dalgång vid foten av Tatrabergen, de högsta bergen i Karpaterna. Vi checkar in på Hotel Belvedere Resort & Spa där vi bor i sex nätter. Gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Kościeliskadalen
Frukost. Dagens vandring om cirka 15 kilometer sker i Kościeliskadalen, den andra största dalen i den polska delen av Tatrabergen. Dalen är hem åt många ovanliga och utrotningshotade fåglar som exempelvis pilgrimsfalk och murkrypare. Vi passerar den postglaciala sjön Smreczyński Staw, omgiven av rik granskog där det finns brunbjörnar, vargar och lodjur. Middag på hotellet.

Dag 3. Sarnia Skala
Efter frukost gör vi en 8 kilometers vandring om cirka 4,5 timmar på berget Sarnia Skala. Vandringen tar oss genom Tatras urbokskogar med rik endemisk flora och subalpin vegetation. Den natursköna dalen Dolina Białego är full av små raviner, vattenfall och dolomitklippor. Vi passerar en gammal urangruva som var i bruk under kalla kriget och når toppen av Sarnia Skala. Vi insuper den fantastiska utsikten över toppen Giewont, som sägs se ut som en sovande riddare. Under nedfärden ser vi det 13 meter höga vattenfallet Siklawica och tar en paus i en bergsstuga. Det finns möjlighet att utöka vandringen cirka 45 minuter till kalkgrottan Dziura. Middag på hotellet.

Dag 4. Morskie Okosjön
Frukost. Resans längsta vandring tar oss till och runt Morskie Okosjön, Havets öga. Det är den största sjön i Tatrabergen, cirka 50 m djup och fantastiskt vackert belägen i Tatrabergens djupa dalar. Runt omkring tornar toppen Mnich, cirka 2 070 m ö.h., och Polens högsta topp Rysy, 2 499 m ö.h., upp sig. Sjön är omgiven av urskog bestående av cembratall, lärkträd och gran. Middag på hotellet.

Dag 5. Zakopane
Efter frukost har vi en fri dag i pittoreska Zakopane. Hotellet erbjuder en stor spaavdelning med exempelvis thalassoterapi (mot extra avgift) och har även ett sportcenter med bowlingbana, squash och gym. Till stadskärnan promenerar man på cirka 15 minuter. Vår reseledare ger gärna förslag på aktiviteter. Middag på hotellet.

Dag 6. Kasprowy Wierch
Efter frukost börjar resans sista vandring om 6,5 kilometer på berget Kasprowy Wierch. Vi tar linbanan från Zakopane upp till toppen av Kasprowy Wierch, 1 987 m ö.h. På toppen ligger Polens hösta byggnad, ett meteorologiskt observatorium. Vi gör även ett stopp på Kalatówkiängen som är full med vårkrokusar (under blomning) och njuter av utsikten över det fantastiska bergslandskapet. Middag på hotellet.

Dag 7. Zakopane – Kraków
Efter frukost lämnar vi Zakopane och reser mot Kraków, en av Europas vackraste städer vars gamla kärna, Stare Miasto, är ett Unescovärldsarv sedan 1978. Vi gör under eftermiddagen en guidad promenad och ser bland annat Krakóws främsta landmärken Mariakyrkan och den medeltida tyghallen, som ligger vid stadens största torg. Vi checkar sedan in på Hotel Wyspianski, där vi också äter middag.

Dag 8. Kraków – Hemorten
Efter frukost checkar vi ut och har fri tid tills vi reser till flygplatsen. Vi flyger till hemorten.

För att underlätta vandringarna kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Exempel på ytterligare utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 250:-
Resevaluta: Polsk zloty
Speciellt: På avresan 1/6 bor vi dag 7 på Hotel Ibis Stare Miasto i Krakow.
Andra liknande resor:

Polen

Kraków

Kraków med Wroclaw

Kraków

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se