Dag 1. Hemorten – Strasbourg
Vi tar morgonflyget till Stuttgart och åker därifrån vidare med buss till den franska regionen Alsace och Strasbourg, huvudorten med en 2 000-årig historia. 

Innan vi stiger ombord på kryssningsfartyget M/S Amadeus Classic har vi tid för att utforska lite på egen hand.

Strasbourgs äldsta stadsdel är upptagen på Unescos världsarvslista och ligger på en ö i floden Ill. Här finns bland annat det charmiga kvarteret ”Petite France” med vackra korsvirkeshus och den imponerande gotiska katedralen Notre-Dame. Till lunch kan man passa på att njuta av en mäktig tartiflette, en fransk variant av potatisgratäng med reblochonost, på någon av stadens mysiga restauranger. På kvällen inleder vi vår kryssning på floden Main, en av Rhens viktigaste bifloder.

Dag 2. Mannheim – Heidelberg – Mainz
På morgonen angör vi Mannheim. På förmiddagen gör vi en utflykt till den charmiga universitetsstaden Heidelberg där vi börjar med att besöka den berömda slottsruinen Schloss Heidelberg. Slottet har vakat över gamla stan sedan 1200-talet och på fasaden finns skulpturer av tyska kungar och kejsare från Tysk-romerska riket. Här får vi en vacker utsikt över Neckardalen innan vi beger oss ned till den charmiga stadskärnan där vi gör en promenad bland barockbyggnader och gotiska kyrkor.

Vi stiger ombord i Gernsheim för att avnjuta vår lunch ombord medan vi kryssar vidare till Mainz. 

Mainz är huvudstad i delstaten Rheinland-Pfalz och belägen där floderna Main och Rhen flyter samman. Under eftermiddagen gör vi en guidad rundtur genom staden som grundades av romarna. Vår guide kommer att dela med sig av intressanta berättelser om allt från stadens Isistempel till medeltida byggnader och den berömda karnevalen Fastnacht innan det är dags för lunch ombord på fartyget.

Vi återvänder sedan till vårt fartyg och kryssar vidare på floden Rhen.

Dag 3. Miltenberg
På morgonen angör vi den pittoreska staden Miltenberg där vår guide väntar på att få visa oss runt bland korsvirkeshus och renässansmonument. Flodområdet markerade gränsen för det antika romerska imperiet, men staden i sig grundades under 1200-talet av ärkebiskopen i Mainz.

Under 1600-talet gick Miltenberg från att vara en centralort i kurfurstendömet Mainz till att hamna i ytterkanten av det bayerska riket, vilket är anledningen till att få större byggsatsningar tillkom efter denna tid. Därför är staden än idag full av romantisk gammal arkitektur, som sandstensfontänen på marknadstorget, förvaltningsbyggnaden Alte Amtskellerei och Schnatterloch-tornet. Vi avslutar turen med att besöka en vingård nära Wertheim för en vinprovning av inhemska vinsorter.

Vi kryssar vidare och äter gemensam middag ombord.

Dag 4. Würzburg – Hemorten

Vi avslutar vår kryssning i den historiska staden Würzburg. Efter en sista frukost ombord har vi tid för egna strövtåg.  

Würzburg har varit ett av de viktigaste religiösa centren i Europa sedan 700-talet och det finns många vackra kyrkor och kapell att besöka. Stadens största sevärdhet är det världsarvslistade furstbiskopliga residenset, en av den tyska 1700-talsbarockens främsta byggnader.

På eftermiddagen åker vi till flygplatsen i Stuttgart för hemfärd.

M/S Amadeus Classic
M/S Amadeus Classic  Rhapsody som seglar under tysk flagg är en flodkryssningsbåt av högsta klass. Alla hytter ligger utsides med fönster. Ombord finns bekvämligheter som en elegant restaurang, panoramabar, soldäck med solstolar och pool. Vi blir serverade frukost, lunch och middag varje dag ombord.

Hyttinformation
Haydndäck (ingår), fönster (ej öppningsbart), dusch/wc, tv, skrivbord, luftkonditionering

Straussdäck, tillägg från 1 895:-/hytt, öppningsbart fönster med fransk balkong

Mozartdäck (övre däck), tillägg från 3 495:- /hytt, öppningsbart fönster med fransk balkong

Ingår: Flyg t/r · 3 övernattningar ombord M/S Amadeus Classic · 3 frukostar · 2 luncher · 3 middagar · välkomstdrink · eftermiddagskaffe eller te med fika dagligen · nattsnacks · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelhytt på straussdäck up front från 3 695:- · dricks till lokala guider och personal ombord på båten tillkommer. Räkna med cirka 5 euro per resenär och dag
Resevaluta: Euro
Speciellt: Avresan 17/9 går i omvänd ordning. Under utflyktsdagen i Miltenberg uteblir vinprovningen i Wertheim.

Andra liknande resor:

Franska vinvägar

Strasbourg

Vinresa Pfalz

Tyska vinvägar

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se