tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.50 Falkenberg, 06.15 Stockholm, 08.00 Lidköping, 08.10 Växjö, 11.40 Malmö och ytterligare orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemort–Köpenhamn
Vi åker med bussen till Köpenhamn och har sedan några timmar på oss att utforska staden innan fartyget avgår kl 18. Danmarks huvudstad är en av Europas trendigaste huvudstäder med en promenadvänlig stadskärna och många mysiga kaféer och butiker. Under en promenad genom centrum hinner man upptäcka både medeltida bebyggelse och toppmodern arkitektur. Ett besök på nöjesparken Tivoli kan också varmt rekommenderas. På eftermiddagen stiger vi ombord på vårt kryssningsfartyg MSC Poesia.  Vi äter gemensam middag på fartyget och har fortsättningsvis helpension ombord.  Rederiet erbjuder tillvalsutflykter som måste bokas på egen hand, mer information om detta längst ned.  

Dag 2. Warnemünde
På morgonen angör vi den tyska badorten Warnemünde, i norra Rostock. Här hittar vi bland annat en 150 meter bred sandstrand med stadens karakteristiska korgstolar. I slutet av stranden finns en gammal fyr som fortfarande är i bruk. Det 37 meter höga tornet går att gå upp i och erbjuder då en fin utsikt över staden och Östersjön.

En timme söder om Warnemünde ligger den historiska staden Schwerin vid Schwerin-sjöns strand. Här finns många vackra byggnader, såsom rådhuset och den mäktiga gotiska katedralen mitt i staden. Det fantastiska Schwerin-slottet ligger på en egen ö ute i vattnet och är byggt i romantisk stil med två vackra trädgårdar i olika nivåer.

Söderut längs kusten ligger hansestaden Lübeck. Gamla stan finns med på Unescos världsarvslista och innehåller många spår efter Hansans guldålder mellan 1000- och 1600-talet i allt från de gamla kullerstensgatorna till de vackra byggnaderna och innergårdarna.

Dag 3-4. Kryssning
Nu har vi möjlighet att njuta av fartygets faciliteter ett par dagar medan vi kryssar norrut mot Island.

Dag 5. Akureyri
På morgonen angör vi Akureyri som med sina 18 000 invånare är Islands fjärde största stad. Den kallas ibland för ”huvudstaden i norr” och erbjuder ett stort utbud av museer, konstinstallationer och sevärdheter, däribland den speciella Akureyrarkirkja, Hof kulturcenter och Botaniska trädgården. Här finns också den kände jesuitprästen och författaren Jón ”Nonni” Sveinssons barndomshem som nu är ett museum dedicerat till hans liv och hans älskade barnbokskaraktär Nonni. Några kilometer från centrum ligger Tomtens hem, en julbutik som säljer jul- och festdekorationer året runt och har världens största adventskalender.

Akureyri har rötter från 800-talet och var en viktig handelsutpost för främst danskarna under tidig medeltid, men staden kan sägas ha grundats officiellt på 1700-talet när de första permanenta bostäderna tilläts att byggas på platsen. Populära aktiviteter i området inkluderar bland annat vandring, valskådning och besök vid den vackra vulkansjön Mývatn.

Mývatn ligger ungefär 105 kilometer söder om polcirkeln och är liksom Blå lagunen utanför Reykjavik en av Islands geotermiska badsjöar. Den grunda sjön omges av ett enastående lavalandskap och har formats under tusentals år av vulkanisk aktivitet i området. I närheten av sjön ligger det fantastiska vattenfallet Goðafoss. Enligt legenden slängde en av Islands tidiga härskare sina hedniska avgudabilder i fallet för att markera sin konvertering till kristendomen. Legenden finns återgiven på ett av de målade fönstren i Akureyrarkirkja.

Från Akureyri kan man också ta sig till Europas valskådningshuvudstad Húsavík. Här kan du ha turen att få se allt från vikvalar, späckhuggare och knölvalar till andra marindjur och fåglar som letar sig in mot viken för föda. Följer man med på en båttur finns det möjlighet att komma närmare de lekfulla vitnosdelfinerna och lunnefåglarna. I Húsavík kan man också besöka Islands valcenter.

Dag 6. Ísafjorður
Vid 10-tiden ankrar vi till i Ísafjorður, den största staden på Islands västra halvö. Här har islänningar och norrmän såväl som britter och tyskar idkat handel redan på 1400-talet. Staden har ungefär 2 600 invånare och hyser landets äldsta aktiva biograf. Kvarteret Nedstikaupstadur har mycket bebyggelse från 1700-talet, däribland Islands äldsta kvarvarande hus som byggdes 1743 och som vittnar om Ísafjorðurs storhetstid som handelsstad. Området runt staden erbjuder goda vandringsmöjligheter och det går också att hyra kajak.

Även Ísafjorður är en populär startpunkt för utflykter. Några mil norrut ligger den lilla staden Bolungarvik som förutom en mysig kyrka stoltserar med utomhusmuseet Osvor som illustrerar hur fiskarnas liv kunde se ut på 1800-talet. Här finns det möjlighet att smaka på ett typiskt isländskt mellanmål bestående av snaps och torkad fisk.

Från Ísafjorður kan man också ta sig till den lilla ön Vigur som ligger som en grön oas i Ísafjarðardjupfjorden. Under våren är ön hem till mängder med sjöfåglar och även ett och annat sjölejon. Här kan man ta en lugn promenad runt ön för att njuta av dess harmoniska och historiska atmosfär. Bönderna odlar fortfarande på traditionellt vis och flera av husen härstammar från 1800-talet, däribland Islands enda väderkvarn som byggdes 1840 och brukades för att mala mjöl från Danmark. På Vigur finner man också Europas minsta postkontor.

Dag 7-9. Kryssning
Vi åker västerut mot Grönland. Dag 8 passerar vi genom Prins Christans sund mellan kl 14 och 20.

Dag 10. Nuuk
Området där Grönlands huvudstad Nuuk ligger har varit bebott i över 4 000 år, men själva staden grundades 1728 av den norske missionären Hans Egede. I nationalmuseet, som ligger i den gamla kolonialhamnen, kan du lära dig mer om grönländarna och landets historia. Andra sevärdheter inkluderar domkyrkan och det prisbelönta kulturhuset.

I Nuuk kan du exempelvis gå på ölprovning, vandra runt berget Quassussuaq, ta en helikoptertur över berget Hjortetakken eller åka ut på en fjordsafari. Då kan man bland annat få se ön Sermitsiaq och vattenfallet som för smältvatten från glaciärerna ned i fjorden.

Dag 11-12. Ilulissat
Vi ankrar till i Ilulissat kl 16. Den pittoreska lilla staden med sina färgglada byggnader ligger precis vid den Unescolistade Ilulissatfjorden och är en populär turistort bland de som vill komma riktigt nära isen och vildmarken ovanför polcirkeln. Fjorden är full med stora isblock från norra halvklotets mest produktiva glaciär Kangia.

I Ilulissat kan du exempelvis göra en lättare eller mer krävande vandring upp till Sermermiuts isberg. Det finns också möjlighet att kryssa över fjorden under dags- eller kvällstid, alternativt flyga över den med helikopter eller flygplan.

Dag 13. Kryssning
Vi kryssar söderut längs Grönlands kust till Qaqortoq.

Dag 14. Qaqortoq
Qaqortoq har mildare klimat än stora delar av Grönland. Här finns det till och med stora fält av blommor om man kommer på sommaren. Det milda klimatet är också anledningen till att den lilla staden hyser Grönlands enda fontän, där varje invånare i staden har fått sitt namn inristat. Andra sevärdheter är kyrkorna och det lilla museet som är inhyst i en gammal smedja.

I Qaqortoq kan du exempelvis vandra runt den stora sjön, flyga över Qalerallit-glaciären, gå på en konstvandring eller lära dig mer om grönländarnas nationalindustri med ett besök på ett lokalt garveri. Det finns också möjlighet att följa med i en stängd eller öppen båt för att upptäcka några av de ruiner som finns kvar från gamla tiders invånare, däribland ett hemman från 900-talet och en kyrka från 1100-talet.

Dag 15-16. Kryssning
Nu beger vi oss närmare den varma golfströmmen och Islands huvudstad Reykjavik.

Dag 17-18. Reykjavik
På morgonen angör vi Reyjavik. Islands huvudstad är inte stor, men den är mycket promenadvänlig. Här finns charmiga små butiker, kaféer och restauranger såväl som museer och hela 18 badhus då badmöjligheterna på den nordliga ön annars är mycket begränsade.

Två av stadens största sevärdheter är den moderna katedralen Hallgrímskirkja och operahuset Harpa. Stålskulpturen Solfärd av Jón Gunnar Árnason som vilar vid vattnet representerar en av de många vikingabåtar som en gång färdades hit. Från den kupolförsedda byggnaden Perlan har man en fantastisk panoramavy över Reykjavik och det vackra lavalandskapet.

I hamnen ordnas regelbundet turer ut för att titta på valar eller lunnefåglar, och Reykjavik är en populär utgångspunkt om man vill åka på upptäcktsfärd norrut. Drygt fyra mil inåt landet finner man exempelvis den Unescolistade nationalparken Thingvellir. Här formades världens äldsta parlament och parken är en av Islands viktigaste och mest historiska platser. För den som är intresserad av tv-serier kan också nämnas att delar av den världskända serien Game of Thrones spelades in i Thingvellir.

Ett annat populärt utflyktsmål är Gullfoss som är ett av de kraftigaste vattenfallen i Europa. Området runtomkring erbjuder fantastiska vyer och goda vandringsmöjligheter. I närheten av Gullfoss ligger ett av de största gejserfälten i världen. På fältet finner du bland annat Islands äldsta kända Geysir som gav namn åt gejserfenomenet på 1800-talet. Här finns också den mest aktiva gejsern Strokkur som sprutar vatten ungefär var 3–5 minut.

Lite närmare Reykjavik – ungefär 45 minuter från staden – ligger en av Islands mest populära spaanläggningar. Blå lagunen är en naturpool med geotermiskt och mineralrikt vatten som alltid håller en temperatur på mellan 37 och 39 grader. Här kan man bada omgiven av ett fält av lavasten och i lä från den kalla vind som ofta viner på Island.

Dag 19. Kryssning
Vi färdas västerut till Orkneyöarna.

Dag 20. Kirkwall
Orkneyöarnas största stad erbjuder en fantastisk inblick i vikingarnas tidsålder. Gamla stans smala gator har knappt förändrats sedan de norska vikingarna härskade här under tidig medeltid, och den sandstensröda Sankt Magnuskatedralen står fortfarande där den byggdes till ära av den helgonförklarade jarlen Magnus Erlendsson på 1100-talet. Andra sevärdheter i staden inkluderar ruinerna av det gamla biskopspalatset och jarlpalatset som en gång var en av Skottlands mest eleganta renässansbyggnader. I närheten hittar du också Orkneymuseet med sin mycket speciella trädgård.

Skottlands nordligaste whiskyproducent, Highland Park, finns i Kirkwall. Destilleriet grundades på sent 1700-tal och har genom åren förvandlats från illegal spritfabrik till prisbelönt tillverkare och exportör. Här kan man få en guidad tur som avslutas med en kort film och provsmakning.

Längs med kusten finner du Scapa Flow-fjärden som var huvudbas för den brittiska flottan under första och andra världskriget. Här finns den berömda Churchillbarriären som byggdes av italienska krigsfångar och hade som syfte att dels skydda bukten, dels förbinda de södra öarna med Orkneys fastland. På den lilla ön Lamb Holm finns ett handmålat kapell, också det byggt av italienska krigsfångar.

På västra Orkneykusten ligger förhistoriska Skara Brae som finns med på Unescos världsarvslista som en av de bäst bevarade neolitiska byarna i Nordeuropa. Skara Brae ska ha varit bebott mellan ca 3180 och 2500 f.Kr. och är därmed äldre än Stonehenge. Besökscentret hyser flera gamla artefakter och ger en god inblick i dåtidens samhälle. I närheten ligger herrgården Skaill House som byggdes 1620. Det neolitiska ritualområdet Ring of Brodgar inte långt därifrån är över 5 000 år gammalt och inkluderar förutom de väldiga stenarna flera gravhögar och andra, mindre stencirklar. Man kan också se resterna av den gamla stencirkeln Stones of Stenness.

Dag 21. Kryssning
Idag korsar vi Nordsjön igen och återvänder till Skandinavien.

Dag 22. Hemfärd
Vi angör Köpenhamn på morgonen, och efter frukost möter vi vår buss som tar oss tillbaka till Sverige.

Hyttinformation
Samtliga hytter har dubbelsäng som omvandlas till två enkelsängar (på begäran), luftkonditionering, badrum med dusch, interaktiv TV, telefon, trådlös internetuppkoppling (mot avgift), minibar och säkerhetsbox.

Det finns två hyttkategorier; Bella och Fantastica.
Bella – standard kategori
Fantastica – uppgraderat hyttläge och val av däck högre upp samt rumsservice dygnet runt med gratis servering av frukost i hytten.

Insideshytt Bella ingår i resans pris, Insideshytt Fantastica från 2 995:-

Utsideshytt Fantastica från 12 695:-

Balkonghytt Bella från 28 495:-, Balkonghytt Fantastica från 31 295:-

Information om bokning av utflykter med mera ombord
Inför er kryssning kan ni på egen hand boka tillval som t.ex. dryckespaket och utflykter. I texten ovan beskrivs några av de utflyktsmål som erbjuds av rederiet. Bokning görs via följande länk och ger på vissa tillval ett lägre pris jämfört med att boka ombord. Tillvalen kan bokas online när ni fått era färdhandlingar från oss där det bokningsnummer ni behöver framgår och kan användas genom att skapa ett inlogg på hemsidan. Era färdhandlingar skickas till er ca 3 veckor före avresa.

Ingår: Buss t/r till ombordstigningsplats · 21 övernattningar ombord på MSC Poesia · dricks · 21 frukostar · 20 luncher · 21 middagar · reseledare
Tillägg: Tillvalsutflykter · enkelhytt pris och tillgänglighet på förfrågan
Resevaluta: Dansk Krona, Euro, isländsk Krona och brittisk Pund

Andra liknande resor:

Wapnö

Vandring Toscana

Skottland & Island

Istrien mat & vin

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se