tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.50 Falkenberg, 06.15 Stockholm, 08.00 Linköping, 08.10 Växjö, 11.40 Malmö och ytterligare 85 orter i mellersta och södra Sverige

Dag 1. Hemorten – Berlin
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. Därefter tar vi färjan Gedser–Rostock som tar strax under två timmar. Väl i Rostock fortsätter vi till utkanten av Berlin där vi checkar in på vårt hotell. Dagen avslutas med en gemensam middag.

Dag 2. Berlin – Lutherstadt Wittenberg – Halle
Efter frukost reser vi till den evangeliska reformationens födelseort Lutherstadt Wittenberg vid floden Elbe där vi möts av en lokalguide. Här levde Martin Luther (1483–1546) sitt liv som munk, student, teologiprofessor, församlingspräst, familjefar och reformator.

Denna idag protestantiska vallfartsplats var samlingspunkt för studenter som ville höra Martin Luther föreläsa. I centrum ligger pampiga renässansbyggnader på rad och sommartid skapar tusentals syrener lummighet. Vi besöker Lutherhaus, ursprungligen ett kloster, i den östra delen. Här levde Luther större delen av sitt vuxna liv. Vi fortsätter sedan till Slottskyrkan och dess port, på vilken Luther ska ha spikat upp sina 95 teser den 31 oktober 1517. Teserna spreds i Europa och startade reformationen. Originalporten förstördes i en brand under sjuårskriget 1760. Den bronsport som vi ser nu tillkom 1858, med teserna ingraverade. I kyrkan finns även Martin Luthers grav.

Efter tid för lunch beger vi oss till staden Eisleben vid foten av berget Harz, där vi möter vår lokalguide och besöker Martin Luthers födelsehus samt huset där han dog. Vi fortsätter sedan till Halle där vi övernattar på Hotel Tryp by Wyndham Halle. Middag på kvällen.

Dag 3. Halle – Weimar
Efter frukost går färden mot kulturstaden Weimar. Dagens första utflyktsmål blir sektkällaren Rotkäppchen i Freyburg vid floden Unstrut i delstaten Sachsen-Anhalt. Här får vi reda på mer om drycken sekt och bjuds på en provsmakning. Vi fortsätter sedan till Weimar där det blir fri tid för lunch.

På eftermiddagen visas vi runt i Weimar. Staden besöktes regelbundet av Martin Luther och under sina vistelser här bodde han i ett hus som ägdes av vänner. Det döptes om till Lutherhof och är idag ett museum tillägnat filantropen, satirikern och poeten Johannes Daniel Falk som värnade om föräldralösa barn. Efter rundturen checkar vi in på Ramada by Wyndham Weimar, beläget i byn Legefeld söder om Weimar. Middag på kvällen.

Dag 4. Erfurt
Efter frukost åker vi på en dagsutflykt till närbelägna Erfurt, Thüringens huvudstad. Här studerade Martin Luther vid universitetet och kom religionen nära. Vår lokalguide tar med oss på en promenad och berättar om stadens tusenåriga historia. Vi besöker dessutom det medeltida Augustinerklostret där Martin Luther blev munk. Luther kallade staden för Tornens Erfurt, eftersom torn från 25 kyrkor, 15 kloster och stift, därtill 10 kapell, står som utropstecken mot himlen. Middag på kvällen.

Dag 5. Weimar – Hannover
Efter frukost lämnar vi Weimar och reser västerut till Eisenach med världsarvslistade medeltidsborgen Wartburg. Vår guide visar oss runt i borgen och berättar bland annat om hur Martin Luther på tio veckor översatte Nya Testamentet till högtyska medan han bodde här, gömd och ”kidnappad” för sitt eget bästa. På sin bergskam, med utsikt över tät lövskog, har Wartburg varit hemvist åt furstar och riddare och gav Richard Wagner inspiration till operan Tannhäuser. Under eftermiddagen fortsätter vi mot Hannover och vårt övernattningshotell. Middag på kvällen.

Dag 6. Hannover – Hemorten
Frukost och avresa till Puttgarden. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknar vara i Malmö 16.45, Göteborg 21.00 och Stockholm cirka 21.45.

Ingår: Buss t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · 5 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 975:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Braunschweig

Hildesheim

Hildesheim

Kryssning Donau Main

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se