tid

Avgångstider 06.30 Ulricehamn, 07.00 Borås, 08.00 Göteborg, 09.20 Falkenberg, 09.50 Halmstad och ytterligare ett fåtal orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Kristianstad
Strax utanför Hässleholm mitt i Skåne hittar vi anrika Hovdala slott som är ett nationellt kulturarv. Den äldsta delen, Ankarjärnen på den norra längan, bär årtalet 1511. Under krigen mellan Danmark och Sverige på 1600-talet spelade Hovdala en viktig roll med sitt strategiska läge. I detta historiska slott går vi på en guidad visning. På eftermiddagen checkar vi in på Quality Hotel Grand i centrala Kristianstad, där vi ska bo i tre nätter. På kvällen är det middag på hotellet.

Dag 2. Kristianstad med Vattenriket och Absolut Home i Åhus
Efter frukost på hotellet går vi en guidad stadsrundtur i Kristianstad, som grundades av den danske kungen Kristian IV på 1600-talet. Turen inkluderar även ett besök i det berömda Vattenriket, som är Sveriges första biosfärområde och ingår i Unescos vetenskapliga program ”Man and the Biosphere”. Målet är att förbättra relationen mellan människor och miljö globalt. Efter lunch på egen hand åker vi söderut till Åhus. På Absolut Home får vi en rundvisning där vi får ta del av historien bakom ett av världens mest ikoniska varumärken: Absolut Vodka. Vi får också se hur produktionen går till. På kvällen åker vi tillbaka till hotellet och äter middag.

Dag 3. Konstrundan
Det är nu över femtio år sedan som en liten grupp konstnärer fick en idé som vuxit till vad vissa kallar världens största konstutställning. Tolv konstnärer i östra Skåne bjöd 1968 in allmänheten till sina ateljéer för att visa upp sin konst. De fick genast stor medial uppmärksamhet då det ansågs att samarbete inte var något för konstnärer. På konstrundan 2020 bjuder vissa konstnärer fortfarande in till sina ateljéer, medan andra visar upp sina alster i samutställningar. Vi besöker Östra Skånes Konstnärsgrupps konstrunda och får uppleva konst av olika slag. Vi äter sedan middag på hotellet.

Dag 4. Kristianstad – Hemorten
I Älmhult i Småland, i den byggnad som en gång var det allra första varuhuset, ligger numera IKEA-museet. Här visas IKEA:s gamla floppar och succéer. Vi får också lära känna grundaren av ett av världens mest framgångsrika försäljningskoncept, Ingvar Kamprad, och i utställningen ”Våra rötter” kanske få insikter i hur IKEA blev vad det är idag. I museets butik finns unika IKEA-produkter som bara kan köpas här. Efter lunch på egen hand fortsätter vi norrut och gör ett besök på Huseby Bruk. Här får vi en guidad visning på området och får bland annat höra om brukets historia. Därefter påbörjar vi vår hemresa. Vi beräknas vara tillbaka i Göteborg cirka 20.00.

Ingår: Buss t/r · 3 övernattningar i dubbelrum · 3 frukostar · 3 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 875:-

Andra liknande resor:

Snapphanebygden

Kiviks äppelmarknad

Österlen

Vandring Söderåsen

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se