tid

Avgångstider 06.00 Ulricehamn, 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.35 Uddevalla, 09.30 Tanum och ytterligare ett tiotal orter längs med vägen.

Dag 1. Hemorten – Otta
Avresa från hemorten under morgonen. Resan går norrut genom Bohuslän, vi passerar Svinesundsbron och kommer in i Norge. Vi fortsätter förbi Oslo till Otta, där vi övernattar på Thon Hotel Otta. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 2. Otta – Trondheim – Levanger
Frukost och avresa. Vi fortsätter norrut genom Gudbrandsdalen mot Trondheim. Strax efter Dombås passerar vi Dovrefjell. Om vädret tillåter får vi en fantastisk utsikt mot Snöhetta, 2 286 meter över havet. I Dovrefjellsområdet finns en nationalpark där det lever myskoxar i vilt tillstånd. Vi anländer till Trondheim, Norges tredje största stad, kring lunchtid. Trondheim grundades av vikingakungen Olav I Tryggvason och firade 1997 sitt tusenårsjubileum. Här får vi tid för lunch och gör sedan en stadsrundtur tillsammans med en lokalguide. Under eftermiddagen fortsätter vi till Levanger där vi checkar in på Thon Hotel Backlund. Gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Levanger – Bodö
Frukost och avresa. Vi reser norrut och bara några mil norr om Steinkjer passerar vi Snåsavatnet, Norges sjätte största sjö. Därefter kommer vi in i Namdalen mot Mosjöen och senare passerar vi Mo i Rana, som ligger vackert vid Ranfjorden. Vi fortsätter till Bodö där vi bor på Scandic Havet. Bodö ligger cirka nio mil norr om polcirkeln och var bebott redan för 10 000 år sedan tack vare närheten till havet och de goda fiskemöjligheterna. Middag på hotellet.

Dag 4. Bodö – Svolvær
Efter frukost tar vi färjan från Bodö till Moskenes på Lofoten. Väl där möter vi vår lokalguide för en guidad tur. Lofoten är en ögrupp som karakteriseras av otrolig natur med storslagna berg och djupa fjordar. Tack vare golfströmmen är Lofotens klimat mycket mildare än andra delar av världen på samma breddgrad. Vi övernattar i Svolvær på Thon Hotel Lofoten, vackert beläget i hamnen. Gemensam middag på hotellet.

Dag 5. Svolvær – Harstad
Efter frukost lämnar vi Svolvær och reser norrut genom Lofotens vackra övärld tillsammans med vår lokalguide. Vi passerar nationalparken Möysalen vars högsta topp sträcker sig 1 262 m ö.h. Harstad, som är dagens mål, är den tredje största staden i Nordnorge och ett viktigt handelscentrum för regionen. Här bor vi på Scandic Harstad. Middag på hotellet.

Dag 6. Harstad – Tromsö
Idag åker vi vidare till Tromsö, även kallat Nordens Paris. Staden är belägen 350 km norr om polcirkeln, vilket gör den till en av världens största arktiska städer och utgångspunkt för flertalet arktiska expeditioner. Det mest kända landmärket är Ishavskatedralen som byggdes 1965, vars speciella arkitektur är inspirerad av den arktiska naturen. Vi gör en stadsrundtur tillsammans med en lokalguide som visar oss höjdpunkterna i staden. Vi checkar in på Radisson Blu Hotel Tromsö där vi äter gemensam middag på kvällen.

Dag 7. Tromsö – Alta
Efter frukost fortsätter vi vår resa mot Finnmark som kan översättas till ”Samernas land” och är Norges nordligaste fylke. På vägen omges vi av storslagna vyer och magiska miljöer. Runt lunch når vi Kvænangsfjellet där vi äter lunch på Gildetun med magnifik utsikt över landskapet. Efter lunchen fortsätter vi till Alta där vi checkar in på vårt hotell Thon Hotel Alta. Middag på hotellet.

Dag 8. Alta – Honningsvåg– Nordkap
Frukost och avresa mot Norges nordligaste stad, Honningsvåg. Vi åker utmed den vackra Porsangerfjorden mot Mageröya och Honningsvåg. Väl där befinner vi oss på den 71:a breddgraden dit mer än 250 000 turister kommer varje år. Vi övernattar på ett av Scandics hotell i området.
Efter en gemensam middag beger vi oss till Nordkapsklippan några mil norr om Honningsvåg. Här finns Nordkapshallen som ligger på mer än 300 meters höjd över havet. Inträdesavgiften samt Nordkapscertifikat och en filmvisning ingår. Filmen som visas är en spektakulär panoramafilm som tar oss med på en resa genom Nordkaps fyra årstider. Vid midnatt är det vid klart väder fortfarande ljust som på dagen. Midnattssolen och vyn över Ishavet på Europas nordligaste plats blir för många ett minne för livet.

Dag 9. Honningsvåg – Kirkenes
Efter frukost reser vi till Kirkenes, en stad nära ryska gränsen, vilket inte går obemärkt förbi då vägskyltar är skrivna på både norska och ryska. I Kirkenes bor vi två nätter på Thon Hotel Kirkenes. Middag på hotellet.

Dag 10. Kirkenes och Pasvikdalen
Efter frukost väntar en heldag med vår lokalguide som visar oss Kirkenes och Pasvikdalen. Kirkenes är i grund och botten en gruvort, men även turismen har kommit att bli en viktig inkomstkälla. Kirkenes var även den första staden i Norge som befriades från den tyska ockupationen. Pasvikdalen som ursprungligen befolkades av samerna är en dalgång som delas mellan Norge och Ryssland. Under dagen ingår en lättare lunch. På kvällen återvänder vi till hotellet och äter gemensam middag.

Dag 11. Kirkenes – Rovaniemi
Efter frukost lämnar vi Norge och reser söderut till Finland och staden Rovaniemi som nuförtiden är mest känd som hemvist för jultomten. Belägen i vackra Lappland har staden över en miljon besökare per år, mycket tack vare de två tomtelanden. Staden ligger precis vid polcirkeln och stadstorget är döpt efter hårdrockbandet Lordi som vann Eurovision 2006. Vi övernattar på Hotel Santa Claus och äter middag på hotellet.

Dag 12. Rovaniemi – Jyväskylä
Vi äter frukost och reser vidare söderut mot Jyväskylä. Under eftermiddagen förstår vi verkligen anledningen till att Finland kallas för tusen sjöars land, då vi passerar många av de cirka 187 000 sjöarna som finns i landet. Väl framme i Jyväskylä checkar vi in på Scandic Jyväskylä City. Middag på hotellet.

Dag 13. Jyväskylä – Åbo
Efter frukost fortsätter vi vår resa genom Finlands vackra landskap till Åbo. Där checkar vi in på M/S Viking Grace och seglar under natten till Stockholm. Vi avnjuter middagsbuffén som bjuds ombord och hinner även med lite shopping och andra nöjen innan vi drar oss tillbaka till våra hytter för en god natts sömn.

Dag 14. Stockholm – Hemorten
Vi äter frukost på båten och stiger i Stockholm återigen ombord på bussen för att resa den sista biten till hemorten som vi beräknas nå under eftermiddagen.

Ingår: Buss t/r · 12 övernattningar i dubbelrum · en övernattning i dubbelhytt · 13 frukostar · en lunch · 13 middagar · alla utflykter · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 5 695:-
Resevaluta: Norska kronor och euro
Speciellt: På avresan 8/8 avviker hotell och ort från programmet vissa dagar, vänligen se er bokningsbekräftelse för aktuell information. Det kan vara kallt vid Nordkapsklippan och vi rekommenderar därför att ta med varma kläder.

Andra liknande resor:

Hurtigruten

Röros

Vandring Åre

Trollstigen

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se