tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.50 Falkenberg, 06.15 Stockholm, 08.00 Linköping, 08.10 Växjö, 11.40 Malmö och ytterligare 85 orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Berlin
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. I Gedser tar vi färjan till Rostock som tar strax under två timmar. Det finns möjlighet att äta lunch ombord. Väl i Rostock fortsätter vi till utkanten av Berlin där vi checkar in på vårt hotell NH Berlin Potsdam. Dagen avslutas med en gemensam middag.

Dag 2. Berlin – Dessau
Efter frukost beger vi oss till Dessau, knappt två timmar söder om Berlin. Förmiddagen ägnar vi åt ett besök på Bauhausmuseet. Bauhaus var en skola för arkitektur, formgivning och konsthantverk, öppen mellan 1919 och 1933 då den stängdes av politiska skäl. Här lades grunden till stilen funktionalism som än idag påverkar många arkitekter. Vi tar en kort paus för att sedan samlas för att upptäcka Mästarhusen. Dessa hus ritades i den nya stilen av arkitekten Walter Gropius, Bauhausskolans grundare, och stod färdiga 1926. Husen var avsedda för skolans rektor och mästare, det vill säga skolans lärare, som var kända konstnärer som till exempel Paul Klee och Wassily Kandinsky. Senare på eftermiddagen anländer vi till vårt centralt belägna hotell, fyrstjärniga Radisson Blu Fürst Leopold Hotel där vi bor två nätter. Här äter vi middag på kvällen.

Dag 3. Gräfenhainichen och Leipzig
Idag åker vi till närbelägna Gräfenhainichen och besöker det säregna utomhusmuseet Ferropolis, staden av järn. En lokalguide visar oss runt i parken bland industrimaskiner från mitten av 1900-talet och berättar om deras historia från DDR-tiden. Vi fortsätter sedan till Leipzig, som vi når efter en dryg timmes färd. Här gör vi en stadsrundtur till fots tillsammans med en lokalguide. Det finns mycket att upptäcka vad gäller konst, design och industriromantik, särskilt i stadsdelen Plagwitz. Leipzig har dessutom en stark musikalisk tradition, här föddes Richard Wagner och i Thomaskyrkan var J.S. Bach kantor. Det var också i Leipzig som demonstrationerna som ledde fram till Berlinmurens fall startade 1989. På kvällen återvänder vi till Dessau och äter middag på hotellet.

Dag 4. Dessau – Dresden
Frukost och avresa till Dresden som ligger naturskönt vid floden Elbe, 17 mil från Dessau. Här gör vi en stadsrundtur med en lokalguide som varar tre timmar. Dresden har anor från början av 1200-talet och i gamla stan ligger många intressanta museer och konstsamlingar, som till exempel Sempergalleriet i slottet Zwinger. Här finner vi även Frauenkirche, en protestantisk kyrka tillägnad Jungfru Maria, och Semperoper som är stadens operahus. Dessa förstördes tillsammans med många andra byggnader under andra världskriget då Dresden systematiskt bombades sönder. Återuppbyggnaden av staden har pågått ända in på 2000-talet, och idag är den åter en av Tysklands viktigaste turiststäder. Vi äter lunch på egen hand och kan ägna eftermiddagen åt att fortsätta utforska denna vackra stad som även bjuder på trevlig shopping. På kvällen äter vi en trerätters middag under valven på Sophienkeller, en centralt belägen restaurang med historisk atmosfär. Vårt hotell för denna natt är Intercity Hotel Dresden.

Dag 5. Dresden – Berlin
Idag åker vi cirka 20 mil norrut till Berlin och upplever en av Europas intressantaste huvudstäder. Staden är ett dynamiskt centrum för avantgardekultur och handel. Den har sedan länge lockat många kreativa personligheter från hela världen och har ett uppskattat nöjesliv. Samtidigt anar vi i Berlin ett mörkare förflutet då det i nästan 30 år var en delad stad. Några få korta delar kvar av muren finns faktiskt kvar, mest känd är East Side Gallery-sträckan som är utsmyckad med målningar av olika konstnärer. Vi samlas för en tre timmars stadsrundtur med lokalguide som huvudsakligen görs med buss. Vi bor på fyrstjärniga Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz, perfekt beläget öster om floden Spree vid det livliga torget Alexanderplatz med många affärer och restauranger. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Berlin
På förmiddagen får vi en guidad rundvisning av Stasimuseet, som ligger i det före detta Stasihögkvarteret. Från detta ministerium för statssäkerhet organiserades hela den fruktade övervakningsapparaten som höll de 17 miljoner invånarna i skräck. Efter lunch på egen hand besöker vi det interaktiva DDR-museet, som visar oss hur vardagen såg ut i DDR. Resten av eftermiddagen och kvällen har vi ledig tid för eventuell shopping och middag. Kanske lockar ett besök på det välkända varuhuset KaDeWe.

Dag 7. Berlin – Hemorten
Frukost och avresa till Rostock. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknar vara i Malmö 17.45, Göteborg 21.45 och Stockholm 23.45.

Ingår: Buss t/r · 6 övernattningar i dubbelrum · 6 frukostar · 5 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 425:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Berlin

Berlin

Berlin

Berlin Fotbollsresa

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se