tid

Avgångstider 06.00 Ulricehamn, 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.00 Kungsbacka, 08.30 Varberg och ytterligare ett fåtal orter i södra Sverige.

Vi reser söderut genom Halland, och strax utanför Varberg stannar vi till för förmiddagsfika. Resan går vidare mot Halmstad, där vi tar av österut mot Simlångsdalen som ligger intill de två sjöarna Simlången och Brearedssjön. Området är rikt på naturreservat med olika typer av landskap och ett populärt utflyktsmål för den som vill njuta av vacker natur. Vår vandring går inledningsvis längs den så kallade Gårdshultsleden, uppkallad efter byn Gårdshult som ligger på en höjd. Leden går genom ängar, blandskog och ljunghed, och här finns gott om fina gamla stengärdsgårdar.

Ån Assman rinner genom området, och så småningom når vi Hallands efter Ullared mest besökta sevärdhet Danska fall, där Assmans vatten störtar ner i en ravin mellan stenar och klippor. Här rör vi oss i bitvis kuperad terräng genom gammal orörd bokskog som täcks av ovanliga lavar och mossor. Namnet Danska fall har sitt ursprung i en skröna som berättar att den besegrade danska hären flydde upp längs Fylleån efter nederlaget vid Fyllebro 1676. Svenskarna var dem hack i häl, och när danskarna sprang över en hängbro högg svenskarna av repen så att bron och danskarna föll ner i det forsande vattnet.

Efter vår cirka en mil långa vandring äter vi gemensam buffélunch på Tallhöjdens värdshus. Sedan åker vi till den närliggande privatägda botaniska trädgården Vargaslätten. Denna mytomspunna 16 hektar stora trädgård skapades 1917 av Göteborgsarkitekten Sigfrid Ericson och hans hustru Ruth. Den utgörs av många olika rum med varierande växtlighet och präglas av en stor artrikedom, inte minst av rhododendron. Annat som imponerar är den mjuka övergången mellan odlad trädgård och orörd skog, de två stora handgrävda dammarna och den vackra pergolan i natursten.

Innan vi beger oss hemåt finns det möjlighet att botanisera bland plantskolan Gerbianska trädgårdens utbud av växter och lökar till försäljning eller titta in i det nyöppnade Sigfrid Ericson-museet. Under sen eftermiddag startar vi vår hemresa och beräknas nå Göteborg cirka 18.00.

OBS! Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringen. Vi rekommenderar våra resenärer att vandra i grova skor eller vandringskängor. Ta gärna med ryggsäck, vattenflaska, regnskydd, gåstavar, kikare, frukt och snacks.

Ingår: Buss t/r · buffélunch inklusive måltidsdryck, kaffe och kaka på Tallhöjdens värdshus · halvdagsvandring med naturguide · entré Vargaslätten · reseledare

Andra liknande resor:

Halmstad

Wapnö

Bjärehalvön

Älgsafari

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se