Dag 1–2. Hemorten – Sydney
Vi flyger mot Sydney och tar oss sedan vidare till centrala Sydney och vårt hotell Metro Marlow Sydney Central där vi vilar upp oss inför det stundande äventyret.

Dag 3. Sydney
Efter frukost träffar vi vår lokalguide som visar oss runt i Sydney under hela dagen. Staden är belägen på den folkrika östkusten i delstaten New South Wales och dess centrum ligger runt Port Jackson. Sydney med sina fyra miljoner invånare är idag en mångkulturell stad. Fram till andra världskriget var dock nästan alla invånare av brittisk eller irländsk härkomst. Under dagen ser vi både den historiska stadsdelen The Rocks, Darling Harbour, botaniska trädgården samt Bondi Beach som är en av Australiens mest kända stränder.
Vid lunchtid gör vi en båttur i Sydneys hamn och ombord serveras en lunchbuffé som ingår i resans pris. Under båtturen berättas det om några av de sevärdheter som kan ses från hamnen. En av dem är den väldiga stålbron Sydney Harbour Bridge och självklart ser vi även Sydneys världsberömda operahus, ritat av den danske arkitekten Jörn Utzon. Byggnaden tog fjorton år att uppföra och invigdes 1973. När vi klivit av båten väntar även en guidad rundtur i det unika operahuset innan vi fortsätter vår stadsrundtur. Vi är tillbaka på vårt hotell under kvällen.

Dag 4. Sydney
Idag tillbringar vi dagen precis som vi själva önskar. Kanske lockar en promenad i parken Royal Botanic Garden med vackra vyer över Sydneys hamn, en shoppingrunda eller att njuta av havet och stranden vid Bondi Beach. Under kvällen återsamlas vi på hotellet och går gemensamt till Sydney Tower där vi äter en läcker buffémiddag med storslagen utsikt över staden.

Dag 5. Blue Mountains och Katoomba
Efter frukost åker vi på en heldagsutflykt till Blue Mountains väster om Sydney, ett område utnämnt till världsarv av Unesco. Bland bergen finns djupa klyftor och raviner med ett fåtal vattenfall. Vi åker till Katoomba som är huvudorten i området och ser bland annat Wentworth falls, Three Sisters och Jamison Valley. Efter denna dag med många vackra naturupplevelser återvänder vi till vårt hotell.

Dag 6. Sydney – The Olgas – Uluru
Vi beger oss med buss till Sydneys flygplats för vår inrikesflygning till ”The Outback”. Vi flyger till Yulara som ligger två mil från den berömda klippan Uluru, även känd som Ayers Rock. När vi landat möter vi vår buss och en chaufför. Vi gör en utflykt till bergsformationerna Kata Tjuta som även kallas The Olgas och vår chaufför berättar om området. Tillsammans med Uluru utgör Kata Tjuta-klipporna nationalparken Uluru-Kata Tjuta National Park. Därefter tar vi oss vidare till Uluru för att i solnedgången beskåda detta fantastiska inselberg. Under tiden får vi njuta av snacks och förfriskningar. Vi övernattar sedan på Outback Pioneer Hotel & Lodge.

Dag 7. Uluru – Kings Canyon
Vi tar med oss frukostboxar och beger oss tidigt till Uluru för att se soluppgången. Klippan är en av Australiens främsta sevärdheter och har blivit en symbol för hela kontinenten. Uluru är det ursprungliga namnet som aboriginerna gav den ensamma klippan. Under eftermiddagen reser vi vidare till Kings Canyon som vi når i början av kvällen. Här bor vi en natt på Kings Canyon Resort.

Dag 8. Kings Canyon – Alice Springs
Efter frukost reser vi vidare mot Alice Springs som vi når under eftermiddagen. I denna mycket glesbefolkade del av landet krävs luftburen läkartjänst för att nå fram i tid till avlägsna gårdar och byar och befolkningen behöver undervisning på distans för att genomföra sin skolgång. Några kanske minns tvserien ”Doktorn kan komma” som utspelade sig i Alice Springs. Under eftermiddagen besöker vi Alice Springs School of the Air Visitor Centre and Royal Flying Doctor Service Alice Springs Tourist Facility. Vi ser också Anzac Hill Memorial som hedrar australiensiska och nya zeeländska soldater som deltog i första världskriget. Vi bor en natt på Crown Plaza Lasseters.

Dag 9. Alice Springs – Adelaide
Efter frukost åker vi till flygplatsen för att fortsätta vår resa mot Adelaide. Väl där möts vi av vår buss och gör en stadsrundtur med buss innan vi checkar in på Sage Hotel.

Dag 10. Barossa Valley
Vi äter frukost på vårt hotell innan vi ger oss ut på en heldagsutflykt i vinets tecken. Första stoppet blir Kellermeister Winery där vi gör dagens första vinprovning. Vi åker sedan vidare till Seppeltsfield Winery där vi får chans att både prova deras viner och inta en gemensam lunch. Efter lunch tar vi oss vidare genom de böljande vinlandskapen till Chateau Tanunda där vi får en rundvisning och ett glas mousserande vin. Vi är åter på vårt hotell i Adelaide under tidig kväll.

Dag 11. Adelaide – Mount Gambier
Idag är det dags att åka österut till Mount Gambier, beläget mittemellan Adelaide och Melbourne. Här bor vi en natt på Quality Inn Presidential

Dag 12. Mount Gambier – Warnambool
Efter frukost åker vi vidare in i delstaten Victoria och ut på Great Ocean Road som är en av världens mest storslagna kustvägar. Vägsträckan byggdes av första världskrigets återvändande soldater till minne av sina stupade kamrater och tog tretton år att färdigställa. Vårt mål för dagen är Warnambool där vi checkar in på Mid City Motel Warnambool.

Dag 13. Warnambool – Melbourne
Efter en enklare frukost åker vi återigen ut på Great Ocean Road. Under dagen ser vi Loch Ard Gorge och de tolv apostlarna, de enorma fristående kalkstensformationerna som har skapats genom år av erosion i det extrema klimatet. Vi fortsätter längs den natursköna Great Ocean Road och når slutligen Melbourne där vi gör en stadsrundtur innan vi checkar in på vårt hotell Batman's Hill on Collins.

Dag 14. Melbourne – Queenstown
Tidig avresa till flygplatsen för att ta oss vidare till Nya Zeeland. Vi flyger till Queenstown där vi checkar in på vårt hotell. Under kvällen tar vi gondolliften upp till Bob's peak där vi äter en middagsbuffé och har en storslagen utsikt över staden och dess vackra omgivningar.

Dag 15. Queenstown
Idag har vi möjlighet att upptäcka Queenstown på egen hand. Man kan också boka en av våra tillvalsutflykter. Utflykterna behöver förbokas inför resan. Då utflykterna genomförs samtidigt går det endast att delta på en av dem.

Båttur på Wakatipusjön
Vi går ombord på ångbåten TSS Earnslaw som tar oss fram på den vackra sjön Wakatipu och upplever Queenstowns skönhet från vattnet. Vi kliver i land på Walter Peak och tar oss till restaurangen där vi äter en traditionell grillbuffé och underhålls av bland annat fårklippning och andra traditioner från området innan vi återvänder till Queenstown. Pris 795:-

Kryssning Milfordsundet
Milfordsundet är förmodligen ett av Nya Zeelands allra mest välkända turistmål, men är egentligen inget sund utan snarare en fjord som skapats när glaciären karvat sig genom landskapet mot havet. På denna utflykt beger vi oss tidigt mot nationalparken och kliver ombord på båten som tar oss genom det mäktiga landskapet. Utflykten inkluderar en lättare lunch. Pris 795:- 

Dag 16. Queenstown – Franz Josef
Vi äter frukost och åker sedan mot den pittoreska gamla guldgruvstaden Arrowtown. Vi passerar de tidigare glaciärsjöarna Wanaka och Hawea samt bergen i Mount Aspiring National Park och når Haast Pass där vi upplever en stor förändring i vegetationen. Nederbörden väster om passet har skapat en mycket intressant och tät vegetation med regnskog och sumpmarker. Vi gör en flodsafari på den mäktiga Haastfloden. Här kommer vi närmre det fantastiska landskapet och får större kunskap om området tack vare den engagerade lokalguiden.  Vi kör sedan vidare längs västkustens regnskogslandskap tills vi når glaciärområdet vid Sydalperna där Foxglaciären och Franz Josef-glaciären breder ut sig. Vi övernattar på Heartland Glacier Country Fox Glacier .

Dag 17. Franz Josef– Greymouth
Frukost. Idag finns möjlighet att promenera runt den vackra sjön Lake Matheson i vars lugna vatten Sydalperna speglar sig. Vi gör en vandring runt sjön och har vi tur kan vi se en och annan ål bryta ytan på sjön. Den vanligaste arten här är den långfinniga ålen.

Vi erbjuder även en spektakulär tilläggsutflykt denna dag, nämligen en helikoptertur över glaciären. Turen varar cirka 20 minuter och inkluderar snölandning. Utflykten behöver förbokas inför resan och kan vid dåliga väderförhållanden komma att ställas in. Pris 1 595:-

Vi lämnar sedan glaciärområdet och åker vidare längs västkusten till Hokitika där vi får möjlighet att besöka en jadeaffär. Denna grönaktiga ädelsten är viktig för maorierna, landets urinvånare, och det var vanligt att förr resa till detta område och samla jadestenar för att göra smycken, vapen och verktyg. Vi gör även ett stopp i Shantytown som rekonstruerats till att föreställa en stad under guldrushen i landet. Här kan vi själva prova guldvaskning och åka med ångloket genom regnskogen. Vi äter gemensam lunch innan vi åker vidare till Greymouth där vi checkar in på  Beachfront Hotel Hokitika.

Dag 18. Greymouth – Nelson
Frukost. Vi lämnar Greymouth och fortsätter vår färd utmed västkusten som under 1900-talet var Nya Zeelands rikaste och mest produktiva område tack vare guldet. Människor från när och fjärran färdades hit i hopp om att finna guld. Vi gör ett kortare stopp i Punakaiki där vi gör en promenad på de fascinerande ”pancake rocks” innan vi styr kosan inåt landet och så småningom kommer fram till Nya Zeelands soligaste stad Nelson. Vi checkar in på The Beachcomber Hotel Nelson där vi bor i två nätter.

Dag 19. Abel Tasman National Park
Efter frukost väntar en heldagsutflykt till Nya Zeelands vackraste kustnationalpark, Abel Tasman National Park. Vi blir upphämtade på hotellet och åker till Marahau där vi med båt tar oss in i nationalparken. Vi gör en guidad vandring i parken och beundrar landskapet med skogar, våtmarker och klippor. Lättare lunch ingår. Senare under dagen återvänder vi till Marahau för färd tillbaka till Nelson.

Dag 20. Nelson – Wellington
Frukost. Vi lämnar Nelson och åker österut till vinområdet Blenheim. Framställningen av vin startade här så sent som på 1970-talet när Montana Wine från Auckland letade efter nya områden att odla vindruvor på. Det blev genast en succé då kombinationen av god jordmån, många soltimmar och lång höst och kort vinter var idealisk för vinproduktion. Den vanligaste och mest kända vindruvan är Sauvignon Blanc, följd av Chardonnay, Pinot Noir och Riesling. Vi gör en vinprovning i området innan vi åker vidare till Picton där vi tar farväl av södra ön då vi tar färjan till Wellington på norra ön. Den 92 kilometer långa färden genom Marlborough Sounds till Wellington beskrivs som den kanske vackraste båtfärden i världen.

Dag 21. Wellington
Frukost. Idag har vi fri tid i Nya Zeelands huvudstad Wellington. De som vill kan exempelvis besöka Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa där man kan få en djupare inblick i landets historia och kultur (ej inkluderat).

Dag 22. Wellington – Napier
Efter frukost gör vi en kortare rundtur till de platser i Wellington som man kanske inte nådde tills fots under gårdagen. Vi lämnar sedan Wellington och efter en timmes färd når vi regionen Wairarapa, orörd av massturismen. Ett exempel på kontrasternas land Nya Zeeland. Vi fortsätter över Rimutaka Hills, genom jordbrukslandskap och vindistrikt. Vi gör bland annat ett stopp i Dannevirke, en stad som grundades av skandinaver 1872. Vi fortsätter sedan förbi Manawatu Gorge tills vi kommer till Hawke’s Bay, mest känt för sina vinområden och för Napier, världens huvudstad för art déco-arkitektur. Vi gör en vinprovning i området innan vi checkar in på vårt hotell Quality Inn Napier.

Dag 23. Napier – Tongariro National Park
Frukost. Idag börjar vi med en kort stadsrundtur i Napier och åker sedan vidare från vinområden på östkusten till vulkanlandskap i öns mitt. Vi besöker Huka Falls och Lake Taupo, en kratersjö som skapades av ett vulkanutbrott för omkring 2 000 år sedan, innan vi når Tongariro National Park, den fjärde äldsta nationalparken i världen. Nationalparken består av tre systervulkaner, varav Mount Ruapehu är den högsta på 2 796 m ö.h. Vi checkar in på The Park Hotel Ruapehu där vi äter gemensam middag på kvällen.

Dag 24. Tongariro National Park – Rotorua
Efter tidig frukost gör de som vill en vandring i Tongariro National Park på cirka två timmar. Vi promenerar genom den vackra bokskogen och får se vattenfallet Taranaki Falls med dess spektakulära utsikt över de tre systervulkanerna. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringen. Alla resenärer bör använda grova och stängda skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Efter vandringen lämnar vi Tongariro National Park och åker till Nya Zeelands geotermiska och kulturella center, Rotorua. Området är känt för sina kokande lerpooler, gejsrar och kokande sjöar. När vi anländer till Rotorua förstår vi varför denna plats heter Whangapiro på maori. Det betyder nämligen ”illaluktande plats”, vilket vi känner på den svaveldoft som finns här. Vi checkar in på Distinction Hotel Rotorua där vi bor i två nätter. 

Dag 25. Rotorua
Efter frukost finns det möjlighet att åka på en av följande tillvalsutflykter eller koppla av på egen hand. Observera att enbart en utflykt går att boka och att utflykterna kan komma att ställas in vid dåliga väderförhållanden. Utflykterna behöver förbokas inför resan.

Skyline Rotorua med vinprovning
Tillsammans med vår reseledare tar vi lokalbussen till Skyline Rotorua där vi åker med gondol upp på Mount Ngongotaha. Under färden har vi en storslagen utsikt ut över Rotorua med dess omkringliggande sjöar och geotermiska områden. Väl uppe på berget gör vi en vinprovning. I området finns även möjlighet att gå längs en vandringsled, besöka Jelly Bean-galleriet eller avnjuta en kaffe till den fantastiska utsikten innan vi återvänder till vårt hotell.  Pris 325:-

Hobbiton – Movie Set
Besök Hobbiton och upplev platser ur filmtrilogierna Sagan om ringen och Hobbit. Under den cirka två timmar långa guidade turen ser vi hobbithus, The Green Dragon Inn, kvarnen, dubbelbågade bron och trädgårdar. Efter den guidade turen finns möjlighet till förfriskningar i The Shire’s Rest Cafe där man kan avnjuta en lättare lunch eller fika i denna sagolika miljö. Pris 725:-

Flyg över White Island
Nya Zeelands enda aktiva marina vulkan är belägen 49 kilometer från kusten. Största delen av vulkanen är under mark vilket gör den relativt lättillgänglig. Här finns brummande ångventiler, bubblande gropar av lera, heta vulkanströmmar och den fantastiska sjön med hög halt av svavelsyra. De olika nyanserna av gult och orange som härrör från öns rikliga svavelförekomst gör sjön till en fotografs dröm. Vi tar oss med buss från hotellet till flygplanet och flygturen varar cirka 1 timme och 20 minuter. Innan avresa till White Island signerar varje deltagare ett dokument där man godkänner de risker som finns vid en flygtur över White Island. Pris 3 795:-

Under kvällen samlas vi åter för att delta i en kulturell afton med mat och dans i en maoriby. Vi får möjlighet av lära oss mer om maoriernas historia och kultur och kan ställa frågor.

Dag 26. Rotorua – Auckland
Efter frukost reser vi mot Nya Zeelands största stad Auckland. På vägen stannar vi till vid Waitomo Glowworm Caves där vi gör en guidad båttur i grottan. Vi får se tusentals lysmaskar lysa upp de vackra kalkstensformationerna. Efter besöket åker vi vidare till Hamilton Gardens där vi gör ett stopp innan vi når Auckland. Vi gör en kortare stadsrundtur innan vi checkar in på vårt hotell  Auckland Copthorne .

Dag 27. Auckland
Frukost och hela dagen fri att upptäcka Auckland på egen hand. Man kan också boka en av våra tillvalsutflykter. Utflykterna behöver förbokas inför resan. Då utflykterna genomförs samtidigt går det endast att delta på en av dem.

Waiheke Island
Vi tar oss med färja till vackra Waiheke Island. Ön var den första kommunen på Nya Zeeland att bli en kärnkraftsfri zon, vilket i sin tur ledde till att hela landet blev kärnkraftsfritt. Utflykten varar i cirka sex timmar och under dagen provar vi olivolja, äter en lättare lunch och gör vinprovningar. Pris 845:-

Auckland Harbour & Maritime Museum
Vi gör en guidad tur på Nya Zeelands maritima museum och seglar sedan runt i Aucklands hamn med en historisk båt. Pris 345:-

Sky Tower
Vi åker upp i det 328 meter höga Sky Tower där vi har en oförglömlig utsikt över Auckland , delar av det vi ser beskrivs av audioguide och på pekskärmar runt om i byggnaden. I utflykten ingår även lunch i tornet med dessa storslagna vyer i landets enda roterande restaurang. Pris 495:-

Dag 28. Auckland – Hemorten
Vi beger oss till flygplatsen i Auckland och flyger mot hemorten.

Dag 29. Hemkomst
Vi anländer till vår hemort.

För visum till Australien
Svenska medborgare behöver ansöka om ett elektroniskt turistvisum före avresan. Visumet är gratis och ansökan görs via internet på https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/evisitor-651. Cirka en månad före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan.

För visum till Nya Zeeland
Svenska medborgare behöver ansöka om visum före avresan. Ansökan kostar 12 NZD per person och görs via internet på https://nzeta.immigration.govt.nz/. Cirka en månad före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. I samband med visumet betalas också en obligatorisk turistavgift (International Visitor Conservation and Tourism Levy) som går till att bevara naturen och förbättra infrastrukturen för turismen, denna avgift är 35 NZD per person.

Ingår: Flyg t/r · inrikesflyg · 26 övernattningar i dubbelrum · 26 frukostar · 4 luncher · 4 middagar · transport och utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 16 495:- · tillvalsutflykter · dricks till chaufförer och lokala guider (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar ca 20-40:- per resenär och dag) · visum och turistavgift
Resevaluta: Australisk och nyzeeländsk dollar
Speciellt: Ett fåtal hotell har enkel standard och rumsstorlek varierar. Tillvalsutflykter arrangeras av lokala bolag. På avgången den 5/11 bor vi på West Plaza Hotel i Wellington.

Andra liknande resor:

Australien

Stora Nya Zeeland

Stora Australien

Malaysia

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se