Dag 1. Hemorten – Guatemala
Vi påbörjar vår flygresa från Sverige mot Guatemala.

Dag 2. Antigua Guatemala
Vi ankommer till Aurora International Airport i Guatemala City där vi möts av vår buss och lokalguide som tar oss till vårt mysiga Hotel Posada de don Rodrigo i Antigua Guatemala. Här checkar vi in för två nätter.

Dag 3. Antigua Guatemala
Antigua Guatemala som ligger i Guatemalas centrala bergsområde är känt för sina välbevarade byggnader i spansk barockstil och spektakulära kyrkoruiner. Numera är staden utsedd till världsarv av Unesco. Vi inleder dagen med en stadsrundtur till fots där vi ser stadens gamla kyrkor, ruiner och kända landmärken, såsom Santa Catalina-bågen. Vi besöker även ett chokladmuseum och en lokal marknad. På eftermiddagen beger vi oss till Hotel Casa Santo Domingo, där vi kan se ruinerna efter klostret som en gång låg där. Här finns även flera museer, bland annat för kolonial konst.

Dag 4. Antigua Guatemala – Chichicastenango – Atitlán
Efter frukost påbörjar vi vår färd genom det färgstarka landskapet mot Guatemalas högland. Vi passerar små samhällen där invånarna vallar sina får och kor, sluttningar fulla av odlingar och blommande planteringar och städer där lokala konstnärer har verkat och fångat Guatemalas historia i sina målningar. Väl framme i staden Chichicastenango besöker vi en inhemsk marknad vars traditioner går långt tillbaka i tiden. Marknadens speciella atmosfär förstärks av alla härliga dofter som blandas i den höga bergsluften. Vi besöker även en kyrkogård samt mayahelgedomen Pascual Abaj. Under dagen äter vi lunch på en traditionell lokal restaurang, innan vi framåt eftermiddagen åker vidare med buss mot sjön Atitlán. Här checkar vi in för två nätter på vårt hotell Porta Hotel del Lago.

Dag 5. Atitlán
Vi inleder dagen med en båttur över den vackra vulkaniska sjön till den lugna staden San Juan La Laguna som ligger precis intill vattnet. Här besöker vi ett kvinnligt vävkooperativ, där vi får ta del av arbetet med att väva för hand och den naturliga processen som de använder till att färga tyger och garn. I San Juan La Laguna besöker vi även ett par hyllade lokala konstnärer i deras hem och ateljéer. Efter gemensam lunch åker vi vidare med buss mot byn Santiago Atitlán där vi besöker en avbildning av mayaguden Maximón och får lära oss om mayafolkets andlighet och tro. Mayafolket som bor i Santiago Atitlán kallar sig tzutujil.

Dag 6. Atitlán – Iximche – Flores
Vi checkar ut från hotellet och beger oss till flygplatsen i Guatemala City. På vägen dit besöker vi Iximche – en mayastad som grundades år 1463, mindre än ett århundrade före spanjorernas ankomst. Här kan vi se tydliga lämningar av staden som spelade en avgörande roll under spanjorernas erövring av regionen. Platsen används än idag till religiösa mayaceremonier. Under kvällen flyger vi mot staden Flores, som är känd för sina välbevarade mayaruiner. Vi checkar in för två nätter på naturskönt belägna Hotel Casona del Lago.

Dag 7. Tikal nationalpark
Efter frukost blir vi upphämtade med buss och åker till Tikal nationalpark. Här får vi ta del av en guidad tur till det som en gång var en av de viktigaste städerna i mayariket. Vi får höra historien om den mäktiga stadens uppgång och fall, samtidigt som vi får lära oss om det rika djurlivet som finns i nationalparken som omger ruinerna. Under dagen äter vi lunch på en barbequerestaurang.

Dag 8. Flores – Yaxha nationalpark – San Ignacio, Belize
Efter frukost reser vi runt en timme för att komma till Yaxha nationalpark. Här strövar vi omkring under trädkronorna i den tropiska regnskogen, omgivna av ljuden från apor som försöker imponera på varandra eller skrämma iväg inkräktare med sina vrål. Vi har möjlighet att ta oss upp i ett par mayatempel som erbjuder en utsikt utöver det vanliga, vilket med andra ord ger ypperliga fototillfällen. Vi äter gemensam lunch under dagen. Framåt kvällen avslutas rundturen i det högsta templet, där vi står inför en fantastisk vy samtidigt som de tropiska fåglarna sjunger runt omkring oss. Efter rundturen åker vi vidare mot Belize där vi checkar in för två nätter på vårt hotell Cassia Hill Resort i San Ignacio.

Dag 9. Caracol
Idag stiger vi upp tidigt för att åka till naturreservatet Mountain Pine Ridge. Området som blev naturreservat så tidigt som 1944 erbjuder en mängd natursköna upplevelser, såsom Centralamerikas högsta vattenfall och ett rikt djurliv. Håll till exempel utkik efter orangebröstad falk, kungsgam och spetshjort. Vi besöker även ett område där vattnet från mindre vattenfall samlas i små pooler, som lämpar sig utmärkt för ett dopp. Efter rundturen åker vi vidare mot den arkeologiska platsen Caracol. Den forntida mayastaden är den absolut största i hela Belize och innehåller en omfattande yta med regnskog, fem torg, ett astronomiskt observatorium och över 35 000 byggnader. Caana som är den högsta pyramiden reser sig drygt 40 meter över marken. Vår lunch idag består av medhavda lunchlådor.

Dag 10. San Ignacio – Xunantunich – San Pedro Ambergris Caye
Efter frukost ger vi oss av mot mayaruinerna i Xunantunich. Belägen högt uppe på en kalkstensås med en fantastisk vy över dalen, är det den mest spektakulära mayastaden i området. Här finns bland annat flera stora torg som omges av tempel och pyramider, av vilka den mest berömda är El Castillo som utsmyckats med en fris i typisk stil för perioden. Vi äter gemensam lunch under dagen. Efter rundturen åker vi till Belize City där vi tar sjötaxin till soliga San Pedro på ön Ambergris Caye. Vi checkar in för tre nätter på strandnära Sunbreeze Hotel.

Dag 11. San Pedro Ambergris Caye
Turkost badvatten, vita stränder och palmer som vajar i brisen – idag har vi dagen fri till att njuta av den karibiska miljön i San Pedro. Belize har norra halvklotets största barriärrev och under dessa dagar har vi chans att ta del av dess unika djur och natur.
Vi erbjuder en snorklingsutflykt till marinreservatet Hol Chan och den närliggande ön Caye Caulker. Utflykten behöver förbokas inför resan. Den inkluderar en härlig barbequelunch, inträden till marinreservat och snorklingsutrustning. Pris 895:-

Dag 12. San Pedro Ambergris Caye
Vi börjar närma oss slutet av resan, men har ännu en dag till att koppla av med strand, bad och shopping i den charmiga staden. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en restaurang vid havet.

Dag 13. San Pedro – Hemresa
På morgonen tar vi sjötaxin tillbaka till Belize City, där vi åker med transferbuss till flygplatsen. Vi påbörjar vår flygning hem till Sverige.

Dag 14. Hemorten
Vi ankommer till hemorten.

Visum
Svenska medborgare behöver inte ansöka om visum för att resa till Guatemala och Belize. Man behöver dock ha ett pass som är giltigt minst sex månader efter avresa från landet.

På dessa resor mellanlandar vi dock i USA och behöver därför ett  inresegodkännande där. För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Cirka tre veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ 

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader före resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · 11 övernattningar i dubbelrum · 11 frukostar · 6 luncher · en middag · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 6 495:- · utflykt Hol Chan och Caye Caulker 895:- · dricks till guider och chaufförer (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar cirka 30:- per person och dag)
Resevaluta: Guatemalas quetzal och belizisk dollar

Andra liknande resor:

Mexiko

Costa Rica

Kuba

Kuba

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se