Dag 1. Hemorten – Havanna
Vi flyger till Havanna och åker till den charmiga stadsdelen gamla Havanna, som är den ursprungliga stadskärnan i huvudstaden. Här ska vi bo i fyra nätter, men vi bor inte alla på samma hotell. På denna resa bor vi nämligen i ”casa particular”, det vill säga ett bed and breakfast hemma hos kubanska familjer som med statligt tillstånd hyr ut några rum i sin bostad. Detta är en genväg in i vardagslivet på Kuba och brukar vara en berikande och spännande upplevelse. Prata med din husvärd om du vill ha hjälp med tvätten, är sugen på kaffe eller bara vill veta mer om Kuba. Frukost serveras av familjen.

Dag 2. Havanna
Efter frukost gör vi en rundtur till fots i gamla Havanna tillsammans med vår lokalguide. Havanna grundades i början av 1500-talet av de spanska erövrarna och hela den välbevarade stadsdelen finns med på Unescos världsarvslista. Sevärdheterna är många och vi besöker många historiskt viktiga platser, som till exempel Plaza Vieja. Rundturen avslutas med gemensam lunch och sedan är resten av dagen fri för egna aktiviteter. Runt de många torgen finns gott om trevliga uteserveringar och butiker med souvenirer. Om någon har en dröm om att åka i en gammal amerikanare är det möjligt att förverkliga den nu! Här rullar fortfarande amerikanska bilar från 1940-, 1950- och 1960-talet och nostalgifaktorn är hög. På kvällen samlas vi igen för att äta middag hemma hos en kubansk familj. För dem som orkar fortsätta sjuder nattlivet i Havanna av dans och musik.

Dag 3. Havanna
Vi ägnar dagen åt en utflykt i Havanna med omnejd. Dagens tema är maffia, konst och rom- och cigarrprovning. Vi gör ett besök på Fusterlandia, ett område skapat av konstnären José Fuster. Inspirationen till området kommer bland annat från Gaudís offentliga verk i Barcelona. Vi åker också till Habana Bosque, som ligger runt rio Almandares mitt i storstaden och är Havannas finaste grönområde. Sedan åker vi vidare till en kubansk strandklubb där vi äter gemensam lunch. Här finns det även möjlighet att bada.

Dag 4. Havanna
Idag är det ”fiesta cubana” och vi ska ha trevligt på kubanskt vis! Vi åker till en liten gård utanför Havanna där ägaren tillagar vår lunch över öppen eld. På programmet står även salsadans, musik och rom. Med oss på färden har vi nämligen några kubanska danslärare som ska lära oss grunderna i salsa. Under dagen finns det också möjlighet att ta ett eller flera svalkande dopp i poolen på gården. En annorlunda och minnesvärd dag med kubanska förtecken!

Dag 5. Havanna – Viñales
Efter frukost lämnar vi Havanna för att resa vidare till Viñales, en liten stad på öns västra sida. I den vackra och bördiga Viñalesdalen, som skyddas av dramatiska berg, odlas den bästa tobaken på ön samt kaffe, frukt och grönsaker.  På vägen dit besöker vi Las Terrazas i bergsområdet Sierra del Rosario, som är ett av Unescos biosfärreservat. Här finns många olika fågelarter och luften vibrerar av ljud och dofter. Las Terrazas grundades som ett kooperativ på 1970-talet med ekologiska odlingar. Det växte till ett litet samhälle, och idag finns här gamla kaffeplantager och en charmig by med hantverksbutiker och konstgallerier. Nästa anhalt på vägen blir Soroa, där vi besöker den berömda orkidéträdgården. Här kan vi räkna till 700 olika orkidéarter! Vi fortsätter sedan till Viñales  där vi checkar vi in i våra respektive casa particular, och på kvällen äter vi middag hemma hos våra värdfamiljer.

Dag 6. Viñales
I dag gör vi en vandring för att upptäcka den vackra Viñalesdalen. Dalen finns med på Unescos världsarvslista och bjuder på magiskt vacker natur med sockertoppsformade karstformationer och ett rikt djurliv. Området är känt för sina tobaksodlingar och här tillverkas de bästa cigarrerna på ön. Vi gör ett besök hos en tobaksbonde och får se hans odlingar och torkhus. Under dagen äter vi lunch gjord på lokala råvaror. På kvällen äter vi middag på en paladar, vilket är en privatägd restaurang. Regimen har tillåtit kubanerna att öppna små restauranger i sina hem, som inte konkurrerar med de statligt ägda restaurangerna.

Dag 7. Viñales
Dagen är fri för egna aktiviteter. De som önskar kan till självkostnadspris åka norrut till en liten ö, en ”cayo”, som bjuder på fina, i princip orörda stränder långt ifrån de stora hotellkomplexen. Det finns även möjlighet att ge sig ut på en ridtur i dalen. Om man stannar kvar i Viñales kan man ägna dagen åt att njuta av den idylliska byn med sin marknad och sina små restauranger.
På kvällen äter vi middag på en paladar i Viñales.
I staden finns också musikens hus, ”casa de la musica” på spanska, dit man kan gå och lyssna på musik på kvällarna. Det finns även gott om restauranger och barer om man vill prova på nattlivet.

Dag 8. Viñales – Trinidad de Cuba
Idag åker vi österut till Trinidad de Cuba, som av många anses vara öns vackraste stad. Framme i Trinidad gör vi oss hemmastadda i våra casas particulares, som ligger centralt i staden. Vi samlas igen på kvällen för att äta middag tillsammans på en paladar.

Dag 9. Trinidad de Cuba
Vi börjar dagen med en stadsrundtur till fots i pittoreska Trinidad, som finns med på Unescos världsarvslista. Staden grundades i början av 1500-talet och är en av de mest välbevarade i Karibien från tiden då sockerhandeln var huvudindustrin i regionen. Idag är det tobaksindustrin som dominerar. Vi promenerar på kullerstensgator kantade av pastellfärgade palats som påminner om en förgången tid. På Casa del Alfarero har man sedan flera generationer tillverkat keramik, ett hantverk som är mycket vanligt i Trinidad, och vi gör ett besök här. Vi pratar med hantverkarna och får se hur tillverkningen går till. Mer typiskt hantverk kan man hitta på den lokala marknaden i Trinidad.
På eftermiddagen åker vi till Playa Ancón, som sägs vara den vackraste stranden på södra Kuba.

Dag 10. Valle de los Ingenios
Efter frukost åker vi några kilometer till den berömda Valle de los Ingenios. Här i dalen har det länge odlats sockerrör och tillverkats socker. På vägen stannar vi till på en plats med en underbar utsikt över hela den vackra dalen. Vi besöker sedan lämningarna från det gamla godset San Isidro, som var det mest autentiska sockerbruket i dalen. Under vår rundtur får vi höra berättelser om livet på sockerbruken och på fälten, både ur slavarnas och storgodsägarnas perspektiv. För att förstå dagens Kuba får vi här några ledtrådar. Slavarna förde med sig sin religion och kultur till ön, och den blandades med den spanska och blev med tiden till Kubas egen, säregna kultur.

Dag 11. Trinidad de Cuba
Dagen är fri för egna aktiviteter. Njut av den charmiga staden och gör ett besök på det historiska museet i närheten av Plaza Mayor, som ursprungligen var en sockerbarons palats. De som klättrar upp i tornet belönas med en härlig utsikt över staden och dess omgivningar. På kvällen äter vi middag på en paladar. Senare på kvällen rekommenderas Trinidads Casa de la Musica där det är livemusik och dans under bar himmel. Man kan även göra som lokalbefolkningen och gå till Casa de la Trova eller Palenque där det finns musik och ibland afro-kubansk dans och underhållning.

Dag 12. Trinidad de Cuba – Havanna
Vi återvänder till Havanna, men vi tar nu vägen via den välkända Grisbukten. Det var här som 1 500 exilkubaner 1961 gjorde ett misslyckat försök att invadera Kuba. Vi gör ett stopp vid vackra Caleta Buena, en magisk strand dit många kommer för att snorkla. Här äter vi lunch och kan passa på att bada i den naturliga poolen. Framme i Havanna checkar vi in hos våra värdfamiljer. På kvällen samlas vi igen för en sista gemensam middag.

Dag 13. Havanna – Hemorten
Vi lämnar Kuba och åker ut till flygplatsen för vidare hemresa.

Dag 14. Hemorten
Vi når hemorten.


Visum

Du behöver visum för att få resa till Kuba. Rolfs Flyg & Buss samarbetar med Alla Visum och ni gör lättast er visumansökan genom dom. För mer information om hur ni går tillväga, se följande länk: https://www.rolfsbuss.se/info/visum-kuba

Bra att tänka på
Tag med Euro för att växla på plats.

Casa Particular
Standarden är enkel men välkomnande. Ofta talar man enbart några ord engelska och främst sker kommunikationen med lokalbefolkningen på spanska så det kan vara bra att lära sig några hälsnings- och artighetsfraser. Samtliga privata rum har luftkonditionering eller fläkt. Badrummen har kallt och varmt vatten och delas i vissa fall av två rum. Samtliga rum saknar hiss. De flesta ligger oftast på första eller andra våningen.  

Packning
Det är bra att packa med sig huvudvärkstabletter, plåster, medicin, toalettartiklar, solskyddsfaktor och även lite toalettpapper då detta är en bristvara på offentliga toaletter.

Ingår: Flyg t/r · 12 övernattningar i casa particular · 12 frukostar · 5 luncher · 7 middagar · utflykter och entréer enligt program · lokalguide · dricks till chaufför och lokalguide · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 975:- · visum 450:-
Resevaluta: Kubansk konvertibel peso (CUC) det går ofta även att använda Euro samt att växla på plats
Speciellt: Att resa på Kuba skiljer sig på många sätt från resande i Europa och tidsplaneringen kan komma att ändras. Denna resa är utformad med ett kulturellt fokus och vi kommer att bo och äta hemma hos lokalbefolkningen.

Andra liknande resor:

Kuba

Karibienkryssning

Mexiko

Amerikanska Södern

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se