Inga fler avgångar i år

Dag 1. Hemorten – Stresa
Vi flyger med mellanlandning till Milano. Vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till den pittoreska staden Stresa på västsidan av Lago Maggiore. Vi bor sju nätter på Hotel Milan Speranza au Lac som ligger centralt i Stresa. Samtliga dagar serveras frukost och middag på vårt hotell. Vi har nu härliga dagar framför oss vid Italiens andra största sjö.

Dag 2. Utflykt till Borromeiska öarna
Under denna vandringsfria dag gör vi en båtutflykt till de Borromeiska öarna strax utanför Stresa. De har fått sitt namn efter sina ägare, den adliga familjen Borromeo som bland sina medlemmar kan räkna både kardinaler och ett helgon. Vi börjar med ett besök på den mest kända av öarna, Isola Bella. Här finns en storslagen barockanläggning från 1600-talet med ett palats och en fantastisk trädgård som reser sig i tio vackert utsmyckade terrasser (inträde ingår). Vi fortsätter till den mindre Isola dei Pescatori, fiskarnas ö, som är den enda av de Borromeiska öarna som är bebodd året runt. Här kan vi promenera bland smala gränder och beundra de karakteristiska husen i flera våningar med långa balkonger som används för att torka fisk. Under eftermiddagen har vi tid på egen hand i vackra Stresa.

Dag 3. Vandring Lago d’Orta
Idag utforskar vi tillsammans med vår lokala vandringsguide omgivningarna vid Ortasjön som ligger väster om Lago Maggiore. Vi vandrar i det natursköna landskapet vid sjöns sydöstra del genom skogar och små byar. Från berget Monte Mesma med sitt berömda franciskankloster från 1600-talet har vi fantastisk utsikt ut över sjön. Vi avslutar vår vandring i den lilla idylliska byn Orta San Giulio som ligger på en udde. Här får vi tid att strosa bland de pittoreska gränderna innan vi återvänder till Stresa.

Dag 4. Heldagsutflykt till Milano
Efter frukost reser vi söderut mot Italiens andra största stad Milano. Här samsas modehus med historia och kultur. Tillsammans med en lokalguide gör vi en promenad i stadens centrum och ser kända byggnader, såsom Sforzesco-borgen, operahuset La Scala, gallerian Vittorio Emanuele II med affärer, restauranger och kaféer samt den gotiska katedralen i vit marmor, utsmyckad med tusentals statyer. Promenaden följs av fri tid då vi kan passa på att besöka något museum, strosa i centrum eller shoppa.

Dag 5. Vandring till botaniska trädgården Alpinia
Idag ska vi upptäcka den botaniska trädgården Alpinia som ligger på sluttningarna ovanför Stresa. Vandringen utgår från byn Baveno norr om Stresa, dit vi tar oss med båt. Vi vandrar genom kastanjeskogar och längs bäckar och når så småningom Alpinia som ligger på 800 meters höjd. Trädgårdens område är 40 000 kvadratmeter stort och här finns över 700 olika växtarter. Utsikten över Maggioresjön och de omkringliggande bergen är storslagen. På vår väg tillbaka ner mot Stresa passerar vi flera små byar.

Dag 6. Vandring i Anzasca-dalen
Idag vandrar vi i den fascinerande Anzasca-dalen som ligger väster om Maggioresjön. Vi startar i Piedimulera och följer den uråldriga leden som fram till mitten av 1800-talet var den enda vägen mellan orterna Piedimulera och Macugnaga. Vi passerar små byar där de gamla gemensamma ugnarna och vinpressarna fortfarande finns kvar. Vår vandring tar oss längs fruktodlingar, små vattendrag och genom kastanjeskogar till byn Castiglione. Därifrån fortsätter vi med buss upp till byn Macugnaga, belägen på 1 300 meters höjd över havet nedanför Monte Rosas imponerande östvägg. Här möter vi en helt annan typ av bebyggelse, karakteriserad av trähus i alpin stil.

Dag 7. Vandring Suna – Cavandone
Vi inleder dagens vandring i den lilla orten Suna-Verbania som ligger vid kusten i norra delen av Borromeobukten. Härifrån följer vi en gammal stig upp till den medeltida byn Cavandone. Vi vandrar genom lövskog och njuter av fantastiska vyer över sjön. Cavandone ligger cirka 440 m ö.h. på berget Monterossos sluttningar och karakteriseras av gamla stenhus och smala kullerstensgator. På eftermiddagen kan vi på egen hand flanera i Sunas pittoreska centrum eller ta ett dopp vid någon av ortens stränder innan vi återvänder till Stresa.

Dag 8. Stresa – Hemorten
Frukost. Förmiddagen är fri för egna aktiviteter. Under tidig eftermiddag reser vi mot Milano och flygplatsen. Efter mellanlandning beräknas vi nå vår hemort under sen kväll.

Våra vandringar i området runt Lago Maggiore är jämförbara med till exempel vår vandringsresa till Dolomiterna. Vi vandrar cirka tre till fem timmar per dag med en höjdskillnad på cirka 200–400 höjdmeter. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna.

För att underlätta kan vi rekommendera vissa hjälpmedel. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Exempel på ytterligare hjälpmedel är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · lokala vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum 1 275:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På denna resa ingår vandringsstavar
Andra liknande resor:

Italienska sjöar

Italiens sjöar

Schweiz

Glaciärexpressen

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se