Dag 1. Hemorten – Makarska
Vi flyger till Split i Kroatien och åker sedan vidare söderut längs dalmatiska kusten till Makarska. Här checkar vi in på fyrstjärniga Hotel Meteor eller hotel Medora Auri, som ligger precis vid stranden och nära stadens centrum. Frukost och middag på hotellet ingår samtliga dagar.

Dag 2. Makarska
Efter frukost följer vi med vår guide på en rundtur till fots i hamnen och gamla stan. Guiden berättar om staden och dess historia. Vi gör ett besök på ett museum med en stor samling av snäckor såväl från Adriatiska havet som från tropiska och subtropiska vatten. Sedan äter vi lunch tillsammans på en lokal restaurang som ligger på en av Makarskas mysigaste gator i den gamla stadskärnan. Resten av dagen har vi egen tid för att fortsätta utforska staden eller kanske njuta av den fina stranden. På kvällen samlas vi på hotellet för att äta middag

Dag 3. Kobiljača, vinprovning
Vi åker söderut över bergen till den lilla byn Kobiljača, där vi besöker den familjeägda vingården Grmoja. Doften av nypressade druvor följer oss när vi får en guidad visning av vingården. Kanske avslöjas några av hemligheterna som ligger bakom deras framgångar som vintillverkare. Sedan provar vi fyra av de viner som produceras här. Till lunch serveras vi den traditionella rätten peka, som är typisk för regionen. På eftermiddagen återvänder vi till Makarska och har resten av dagen fri

Dag 4. Zadvarje, marknad – Klis, Stella Croatica – Split
Idag börjar vi med att besöka byn Zadvarje och den lokala marknaden som hålls här sedan 300 år tillbaka. Marknaden har en speciell, ursprunglig atmosfär och ett rikt utbud av lokala specialiteter. Vi fortsätter färden till det familjeägda företaget Stella Croatica utanför den lilla byn Klis. Här tillverkas kroatiska delikatesser efter traditionella recept och vi får förstås provsmaka dem. Vi besöker även deras botaniska trädgård med över 500 olika träd och växter. Sedan åker vi vidare till Split, Kroatiens näst största stad, som ligger vackert på en halvö i Adriatiska havet. Här får vi en guidad stadsrundtur där vi bland annat besöker den romerske kejsaren Diocletianus palats från 200-talet. Det välbevarade palatset finns med på Unescos världsarvslista. Därefter har vi tid att upptäcka staden på egen hand. Det finns flera mysiga torg med bra restauranger och kaféer. Att flanera längs gågatan som går från palatset ner till havet är också trevligt. Väster om palatset ligger den bästa shoppinggatan med små pittoreska butiker. I Split finns även flera intressanta museer, till exempel ett arkeologiskt museum och ett etnografiskt museum med folkdräkter från olika regioner.

Dag 5. Fri dag
 Dagen är fri för egna aktiviteter. Njut av den härliga stranden, upptäck hotellets faciliteter eller strosa omkring i gamla stan.

Dag 6. Neretvadalen, mandarinplockning
Vi åker söderut till området kring floden Neretva som kallas för ”kroatiska Kalifornien”. I det bördiga floddeltat odlas bland annat mandariner och andra citrusfrukter, äpplen, meloner och körsbär. För att komma fram till mandarinodlingarna gör vi en båttur i traditionella båtar på den vackra floden. Väl framme hälsas vi välkomna med färsk frukt och lokalt producerad likör. Vi får plocka mandariner från träden i odlingen samtidigt som vi njuter av det frodiga landskapet. Därefter äter vi lunch och till den serveras ett glas av husets vin. Vi kommer tillbaka till Makarska på eftermiddagen.

Dag 7. Brist, olivoljeprovning
Idag besöker vi den lilla turistorten Brist och familjen Veža som producerar prisbelönta olivoljor. Här råder de perfekta förutsättningar som krävs för att familjens 300 olivträd ska ge en förstklassig skörd. Vi får en presentation av hur produktionen går till och får också delta i plockningen av oliver. Det blir förstås även en provsmakning av de olika kvaliteterna. Besöket avslutas med lunch och ett glas vin.

Dag 8. Makarska – Hemorten
Efter frukost åker vi till flygplatsen i Split för hemfärd.  

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 4 luncher · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 4 975:-
Resevaluta: Kroatisk kuna
Speciellt: Då olivskörden är säsongsbegränsad kan det hända att vi inte får möjlighet att medverka i olivplockningen dag 7.

Andra liknande resor:

Makarska

Vandring Kroatien

Träningsresa

Kryssning Kroatien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se