Dag 1. Hemorten – Panama City
Vi flyger till Panama City. Vår reseledare tar oss till vår transferbuss och vidare till vårt hotell Riande Granada där vi bor de kommande fyra nätterna. Under kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Stadsrundtur Panama City
Efter frukost är det dags att upptäcka mer av denna kosmopolitiska stad som grundades redan under 1500-talet av de spanska erövrarna. Vi besöker under dagen den koloniala delen av staden, Casco Antiguo, som är upptagen på Unescos världsarvslista. Här ser vi bland annat vackra ockrafärgade villor från kolonialtiden. Vi gör även ett besök på kanalmuseet beläget i kanalkompaniets gamla huvudkontor. Här får vi veta mer om den fascinerande historien om kanalen som tog mer än två decennier att bygga. Fransmännen påbörjade arbetet 1880 men efter många års motgångar, i form av jordbävningar och sjukdomsepidemier, såldes rättigheterna till projektet vidare till den amerikanska regeringen och kanalen invigdes slutligen 1914. Vi äter gemensam lunch och beger oss sedan till de gamla stadsruinerna i östra delen av staden. När staden grundades transporterades allt guld som exporterades från Peru till Spanien genom den. Detta gjorde staden till ett attraktivt mål för pirater och den blev därför nedbränd flertalet gånger.

Dag 3. Heldagsutflykt Panamakanalen
Idag blir det tidig avfärd och vi tar med oss frukost från hotellet som vi äter på tåget mot Colón. Denna tågresa är mycket speciell då vi reser längs med kanalen på samma väg som man fraktade stora delar av det material som behövdes under byggnationen. Järnvägen byggdes för att underlätta konstruktionen av kanalen men bjuder även på magnifika miljöer när vi passerar genom tät djungel och den konstgjorda Gatúnsjön som fungerar som vattenreservoar för kanalen. Väl framme i Colón gör vi en rundtur i staden innan vi besöker Gatúnslussen som är den största i Panamakanalen. Här får vi en imponerande utsikt över Karibiska havet cirka 25 meter ned. Vi äter gemensam lunch och åker därefter till Portobelo där vi bland annat besöker San Felipe-kyrkan som är mest berömd för statyn som föreställer en mörkhyad Jesus. Vi återvänder sedan till vårt hotell i Panama City.

Dag 4. Halvdagsutflykt indianstammen embera
Idag åker vi cirka en timme med buss och sedan vidare i en liten båt tills vi når hjärtat av emberastammens område. Emberaindianernas huvudsakliga verksamheter är fiske, jakt och jordbruk, men även hantverk i form av figurer i cocoboloträ eller elfenbenspalm. Idag njuter vi av det enkla livet och indianstammens gästfrihet. Vi blir bjudna på en lättare lunch. Ofta serveras färsk fisk från floden tillsammans med patacones, en slags friterad matbanan, i blad från bananträden som håller maten varm. Efter denna unika upplevelse åker vi tillbaka till hotellet och har resten av dagen fri för egna aktiviteter.

Dag 5. Panama City – San José
Efter frukost åker vi till Mirafloresslussarna som förbinder Stilla havet med Panamakanalen och den konstgjorda Mirafloressjön 16,5 meter upp. Här finns ett välutvecklat besökscenter med utkiksplatser, salonger med dokumentärfilmsvisning och museum i fyra våningar. Vi beger oss till flygplatsen för att fortsätta vår resa mot Costa Rica. I San José tar vår reseledare oss till vår transferbuss och sedan den korta biten till vårt hotell San José Palacio, beläget i stadsdelen Uruca i hjärtat av huvudstaden. Här äter vi gemensam middag och samlar energi för vidare äventyr.

Dag 6. San José – Tortuguero
Idag blir det tidig avfärd mot nordost och nationalparken Tortuguero som är ett av Centralamerikas största tropiska regnskogsområden och mest känd för sina sköldpaddor. Längs vägen stannar vi för att inta frukost på en lokal restaurang. Den sista biten in till nationalparken och vårt boende Evergreen Lodge transporteras vi med båt genom kanalerna och kikar efter några av alla de djurarter som har sitt hem i parken. När vi checkat in på vårt bungalowhotell äter vi lunch innan vi tar oss in till själva byn Tortuguero för att få en bild av hur livet kan te sig i detta naturområde. Vi äter gemensam middag på hotellet under kvällen.

Dag 7. Tortuguero
Efter frukost har vi hela dagen på oss att utforska Tortuguero. Genom en båttur på kanalerna kan vi på nära håll uppleva den exotiska naturen och det rika djurlivet. Kanske får vi syn på sengångare, apor och krokodiler som alla har sina hem i området. Efter lunch på hotellet har vi fri tid. De som vill kan, tillsammans med vår lokalguide, utforska några av de spännande vandringsstigar som finns i närheten av hotellet. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 8. Tortuguero – Sarapiqui
När vi intagit frukost tar vår båt oss tillbaka till hamnen där bussen väntar för att köra oss vidare mot Sarapiqui. Vi stannar för lunch på en palmplantage där man utvinner palmhjärta och får sedan en rundvisning på plantagen. Palmhjärta har blivit en populär råvara tack vare sin goda smak och rikedom på fiber, kalcium och vitaminer. Det har även resulterat i en viktig ekonomisk aktivitet för de costaricanska familjerna och de visar oss under dagen hur processen går till. Vi checkar sedan in på La Quinta Sarapiqui  och äter gemensam middag på kvällen.

Dag 9. Sarapiqui – Arenal
Efter frukost åker vi till Tirimbina regnskogscenter där vi bjuds på en kortare rundtur och lektion i chokladens kulturhistoria. Vi får se de olika momenten i chokladframställningsprocessen, från kakaoböna till slutprodukt. Självklart avslutar vi med att prova hur denna ekologiska regnskogschoklad smakar. Vi äter även dagens lunch här innan vi åker vidare mot vulkanen Arenal som var vilande i 3 000 år före det stora utbrottet 1968. Idag är det en av världens mest aktiva vulkaner, men också bland de vackraste där den reser sig ur djungeln med exotiska växter på sluttningarna. Under eftermiddagen checkar vi in på Hotel Arenal Montechiari där vi tillbringar de kommande två nätterna. Vi avslutar dagen med att besöka Eco Termales Hot Springs där vi kan koppla av i fyra olika pooler med vatten uppvärmt i vulkanens hjärta. Här intar vi också kvällens middag innan vi åker tillbaka till hotellet.

Dag 10. Arenal
Idag får vi chansen att uppleva vulkanen Arenal på närmare håll då vi kör till den västra sidan och gör en guidad vandring som korsar både regnskog och en lavabädd från 1992. Vi äter gemensam lunch och har sedan möjlighet att få ett helt nytt perspektiv över regnskogen från linbanan som tar oss till toppen av naturreservatet. Här uppe får vi en magnifik utsikt över vulkanen, den närliggande sjön och vidsträckta regnskogen. Vi återvänder till vårt hotell Volcano Lodge på kvällen.

Dag 11. Arenal – Langosta
Vi avnjuter en härlig frukost och åker sedan till en park med hängbroar där vi får ett ytterligare perspektiv över regnskogens flora och fauna. Efter en gemensam lunch tar vi oss sedan mot surf- och strandparadiset Langosta. Här bor vi på det moderna hotellet Occidental Tamarindo som ligger ett stenkast från en av de vackra stränderna på den här sidan landet. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter, och det finns möjlighet att prova på att surfa, ta en härlig strandpromenad eller kanske gå en golfrunda på klubben som ligger endast 15 minuter från hotellet. Under de kommande dagarna njuter vi av hotellets all inclusive-koncept.

Dag 12. Langosta
Hela dagen är fri för egna aktiviteter och vi tar del av den mat och dryck som bjuds i hotellets all inclusive.

Dag 13. Langosta – Hemresa
Frukost och tid att njuta av de sista timmarna av vår resa. Vi har kvar våra hotellrum till eftermiddagen och kan inta en sista lunch på området innan det är dags för avfärd mot flygplatsen. Under sen kväll lyfter flyget mot Europa.

Dag 14. Hemkomst
Vi når hemorten.

Ingår: Flyg t/r · inrikesflyg · 12 övernattningar i dubbelrum · 2 dagar all inclusive · 10 frukostar · 9 luncher · 6 middagar · utflykter enligt program · inträde till nationalparker · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 4 195:- · dricks till lokala guider och chaufförer (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar ca 30:- per resenär och dag)
Resevaluta: Vi rekommenderar amerikanska dollar då det fungerar att använda på plats och är lättare att växla hemifrån. Landens officiella valutor är dock panamansk balboa och costaricansk colón.
Speciellt: På avresan 20/1 bor vi dag 9-11 på Hotel Arenal Paraiso.

Andra liknande resor:

Costa Rica

Mexiko

Kuba

Ecuador & Galápagos

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se