Dag 1. Hemorten – Panama City
Vi startar vår resa till Panama City och anländer samma dag. Vår reseledare tar med oss till vår buss och vidare till vårt hotell i staden.

Dag 2. Panama City – Boquete
Efter frukost är det dags att upptäcka mer av denna kosmopolitiska stad som grundades redan under 1500-talet av de spanska erövrarna. Vi besöker bland annat Miraflores slussar, där man kan se gigantiska skepp ta sig igenom de smala utrymmena. Vi gör även ett stopp i den koloniala delen av staden, San Felipe, som är upptagen på Unescos världsarvslista. Här ser vi bland annat vackra ockrafärgade villor från kolonialtiden. Senare under dagen beger vi oss till flygplatsen, där vi tar flyget till staden David. Här möts vi av vår buss som tar oss till vårt hotell i Boquete för de kommande två nätterna.

Dag 3. Boquete
Idag har vi dagen fri till egna aktiviteter i Boquete, som ligger naturskönt inbäddat bland kaffeplantager och frodiga skogar i Panamas högland. Använd till exempel tiden till att ta del av någon av alla de aktiviteter som erbjuds i staden. Det finns bland annat möjlighet att åka med på guidade kaffeturer, där man får en inblick i hela kaffeframställningsprocessen – från skörd till att bönorna blir till kaffe i världsklass. Andra populära aktiviteter är fågelskådning, Calderas varma källor och mycket mer.

Dag 4. Boquete – Manuel Antonio
Idag lämnar vi Boquete och korsar gränsen till Costa Rica, där vi åker vidare till nationalparken Manuel Antonio. På vägen dit stannar vi till vid en vacker strand, där vi äter lunch och sträcker på benen. Vi checkar in för två nätter på vårt hotell Parador Resort.

Dag 5. Manuel Antonio
Du vet de där ställena som ser ut att vara hämtade från ett vykort? Nationalparken Manuel Antonio är en av dem, och många skulle nog likna parken vid själva sinnebilden av ett paradis. Den frodiga, tropiska grönskan och de vita stränderna har också gjort nationalparken till en av de största turistattraktionerna i Costa Rica, men det finns fortfarande guldkorn dit många turister inte hittar, som vi kommer att bli guidade till av vår reseledare. Efter vårt besök i parken har vi resten av dagen fri till att njuta av det tropiska paradiset eller besöka den charmiga lilla hamnstaden Quepos.

Dag 6. Manuel Antonio – Liberia
Idag går färden vidare till Liberia. Längs vägen stannar vi i ett familjedrivet naturreservat som arbetar för att bevara den fantastiska floran och faunan i området. Har vi tur kan vi se både vrålapor och krokodiler i deras naturliga miljö. Vi får även ta del av traditioner och historia från området, bland annat hur man arbetar med sockerrör och gör tortillas. På kvällen checkar vi in på Hilton Garden Inn Liberia.

Dag 7. Liberia – Granada
Idag tar vi bussen över gränsen till Nicaragua och beger oss till Granada. Stadens historia går så långt tillbaka som år 1524, och den är en av de äldsta städerna i Latinamerika som grundats av de spanska erövrarna. Under kolonialtiden var den hårt ansatt av pirater, nu kännetecknas den av färgglad kolonial arkitektur och en mängd mysiga barer och restauranger. Vi checkar in för två nätter på Paraiso Granada Condominiums och gör sedan en kort rundtur till några av stadens sevärdheter.

Dag 8. Utflykt Nicaraguasjön
Granada är en intressant och pittoresk stad, men det är framför allt för att upptäcka den fantastiska naturen i närområdet som vi har kommit hit. Idag ska vi åka med båt till några av de 360 vulkaniska öar som finns i Centralamerikas största sjö Nicaraguasjön. Under båtturen berättar vår guide om den exotiska floran och faunan på öarna, och vi stannar till och tittar närmare på fortet San Pablo som byggdes på 1700-talet för att skydda Granada mot engelska pirater.

Dag 9. Granada – León
Idag ska vi åka till den kulturhistoriska staden León. På vägen dit stannar vi vid nationalparken vid vulkanen Masaya, där vår guide leder oss ända fram till själva kratern. Vi gör även ett besök på en marknad där det finns möjlighet att köpa genuint lokalt hantverk. I León är atmosfären lugn och avslappnad, och om kvällarna fylls gatorna och de många restaurangerna av ett myllrande folkliv. Vi gör en rundtur i staden som är Nicaraguas näst största och checkar in på La Recolección för en natt.

Dag 10. León – La Unión
Vi lämnar Nicaragua och reser över gränsen till El Salvador. Här tar vi oss till La Unión, där vi checkar in på Comfort Inn La Union. För ett tillägg finns det möjlighet att följa med på en båttur på Golfo de Fonseca, som erbjuder vyer över vulkaniska öar, svarta sandstränder och små fiskebyar. På kvällen äter vi middag på hotellet och får ta del av traditionell folkdans.

Dag 11. La Unión – San Salvador
Idag beger vi oss till huvudstaden San Salvador, där vi övernattar på Mirador Plaza. På vägen dit besöker vi Centralamerikas största kakaoplantage och får ta del av hela processen vid kakaoframställning – från planta till exportfärdig kakao. Vi får även möjlighet att smaka på själva kakaofrukten och prova på att rosta. På eftermiddagen anländer vi till San Salvador och gör en kort utflykt till en utsiktsplats, där vi har en slående vy över den historiska stadskärnan.

Dag 12. San Salvador – Joya de Cerén – Ruta de las Flores
Efter frukost blir vi upphämtade av vår buss som tar oss till Joya de Cerén, den enda mayalämningen där man får en inblick i hur mayafolkets vardagsliv såg ut. På grund av ett flertal vulkanutbrott var platsen länge begravd under flera lager aska. Vi fortsätter till den vackra vägen Ruta de las Flores, som går genom Apanecabergen. Längs vägen besöker vi flera små byar som är kända för sitt lokala hantverk och textilier. Vi checkar in för en natt på Hotel Alicante.

Dag 13. Ruta de las Flores – Copán
Idag lämnar vi El Salvador och korsar gränsen till Honduras, där vi besöker de spännande mayaruinerna och skulpturmuseet vid Copán. Copán var ett av mayarikets största ceremoniella centra och upptogs 1980 på Unescos världsarvslista. Här kan vi vandra omkring och låta oss fascineras av de stora torgen, terrasser, tempel och annan arkitektur som är typisk för mayaperioden. På kvällen checkar vi in på Plaza Copán.

Dag 14. Copán – Antigua Guatemala
Efter frukost ger vi oss iväg till Antigua Guatemala i Guatemala, en av den amerikanska kontinentens bäst bevarade koloniala städer. Ett besök i den charmiga staden känns nästan som att resa 300 år tillbaka i tiden. Här besöker vi några av stadens mest imponerande monument och byggnader och lär oss om varför det var ett så livligt centrum under den spanska kolonialtiden. Vi övernattar på Hotel Soleil.

Dag 15. Antigua Guatemala – Atitlán
Idag beger vi oss till sjön Atitlán. De höga vulkanerna som reser sig över den smaragdgröna vattenytan är verkligen en syn utöver det vanliga. Förutom magnifika vyer omges sjön av karakteristiska byar som svämmar över av kulturella yttringar. Här checkar vi in för en natt på Hotel Cacique Inn.

Dag 16. Atitlán – Antigua Guatemala
Vi har förmiddagen fri till att njuta av de vackra omgivningarna innan vi återvänder till Antigua Guatemala. För ett tillägg har de som vill möjlighet att följa med på en båttur till några av de charmiga byarna som ligger intill sjön. Vi checkar återigen in på hotell Soleil. 

Dag 17. Antigua Guatemala – Flores
Idag tar vi flyget till Flores och åker till Tikal nationalpark. Här får vi en guidad tur till det som en gång var en av de viktigaste städerna i mayariket. Vi får höra historien om den mäktiga stadens uppgång och fall och de olika torgens och byggnadernas betydelse. Vi äter lunch på en restaurang som ligger mitt i den täta djungeln. Framåt eftermiddagen checkar vi in på hotell Casona del Lago.

Dag 18. Flores – Mountain Pine Ridge – Belize City
Vi lämnar Flores och korsar gränsen till Belize, där vi besöker nationalparken Mountain Pine Ridge. Området som blev naturreservat så tidigt som 1944 erbjuder en mängd natursköna upplevelser, såsom Centralamerikas högsta vattenfall och ett rikt djurliv. Håll till exempel utkik efter orangebröstad falk, kungsgam och spetshjort. Vi besöker även ett område där vattnet från mindre vattenfall samlas i små pooler, som lämpar sig utmärkt för ett dopp. Efter rundturen blir vi upphämtade med buss som tar oss till vårt hotell Biltmore Plaza Hotel i Belize City.

Dag 19. Utflykt Goff’s Caye
Efter frukost åker vi ner till hamnen. Här väntar vår kapten och båt på att få ta oss med på en båttur till en riktig paradisö som ligger utanför Belizes kust. Här kan vi njuta en hel dag av att sola, bada och snorkla i det tropiska vattnet. Vi äter lunch på en lokal restaurang på ön, och framåt eftermiddagen tar vi båten tillbaka till vårt hotell i Belize City.

Dag 20. Belize City – Tulum – Playa del Carmen
Efter frukost beger vi oss mot Playa del Carmen i Mexiko. På vägen dit stannar vi till vid Tulum, som till skillnad från övriga mayalämningar ligger på en klippa direkt vid havet och antas vara hamnstaden åt Koba som ligger cirka 40 km inåt land. Därefter åker vi vidare till Playa del Carmen och checkar in på vårt hotell.

Dag 21. Playa del Carmen
Idag har vi dagen fri till egna aktiviteter. Playa del Carmen är känt för sina långa vita korallstränder, sitt klara, turkosa vatten och sina fantastiska snorklingsmöjligheter. På kvällen samlas vi för en avskedsmiddag på hotellet.

Dag 22. Playa del Carmen – Hemorten
Efter frukost blir vi upphämtade med buss som tar oss till flygplatsen i Cancún. Vi påbörjar vår flygning mot Sverige.

Dag 23. Hemkomst
Vi anländer till hemorten.

Visum
Svenska medborgare behöver inte ansöka om visum för att resa till dessa länder. Man behöver dock ha ett pass som är giltigt minst sex månader efter hemresa samt innehåller tomma sidor för stämpling. 

På dessa resor mellanlandar vi dock i USA och behöver därför ett inresegodkännande där. För svenska medborgare gäller det s.k. Visa Waiver-programmet vid inresa till USA. Det innebär att visum inte behövs för denna resa. Dock är det obligatoriskt att ansöka om ett godkännande. Detta görs elektroniskt senast fyra dagar innan avresa. Ansökan kostar 14 dollar per person. Cirka tre veckor före avresa får ni information hemskickad om hur ni fyller i ansökan. Ni gör ansökan på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Om du som svensk medborgare har besökt Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 eller har medborgarskap i något av de fyra länderna räcker inte ESTA-godkännande. Istället krävs amerikanskt visum och ansökan måste göras flera månader före resan. Resenärer som berörs av reglerna har eget ansvar att själva kontakta amerikanska ambassaden för vidare information.

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · inrikesflyg · 21 övernattningar i dubbelrum · 21 frukostar · 3 luncher · 2 middagar · transport och utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 10 595:- · dricks till guider och chaufförer (dricksen betalas i lokal valuta och motsvarar cirka 20-50:- per person och dag)
Resevaluta: Panamansk balboa, costaricansk colón, nicaraguansk córdoba, amerikansk dollar (El Salvador), honduransk lempira, Guatemalas quetzal, belizisk dollar och mexikanska pesos

Andra liknande resor:

Panama Costa Rica

Costa Rica

Colombia

Mexiko

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se