Dag 1. Hemorten – Schwetzingen
Vi flyger till Frankfurt. Vi fortsätter resan med buss till Schwetzingen utanför Heidelberg och checkar in på Achat Comfort Hotel Heidelberg/Schwetzingen, där vi ska bo i fem nätter. Hotellet ligger intill slottet i Schwetzingens stora och rikt utsmyckade trädgård. Frukost och middag ingår samtliga dagar.

Dag 2. Heidelberg – Heppenheim
Efter frukost åker vi till Heidelberg, som ligger vackert vid floden Neckar. Här följer vi med en lokalguide som visar oss runt i staden i tre timmar. I den pittoreska stadskärnan med anor från 1200-talet finns många sevärdheter, som till exempel studentfängelset från 1500-talet där studenterna fick ta time-out efter mindre förseelser. Vi besöker också den välbevarade slottsruinen i röd sandsten. Vi äter lunch på egen hand och fortsätter sedan drygt tre mil norrut till Heppenheim, som är huvudorten i ett av de mindre vindistrikten i Tyskland, Hessische Bergstrasse. Heppenheim har en bilfri innerstad med charmiga kullerstensgränder och här besöker vi Viniversum, ett modernt upplevelsecentrum för vin, som drivs av en lokal vinproducent. Vi får en guidad tur av vinkällarna, och sedan provsmakar vi sex viner. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 3. Neustadt an der Weinstrasse – Bad Dürkheim
Idag åker vi cirka fem mil västerut till slottet Hambacher i utkanten av Neustadt a.d. Weinstrasse. Här fanns bosättningar redan under romartiden, och spår efter en byggnad från 1000-talet har hittats på platsen där slottet finns idag. I modern tid har slottet renoverats för betydande summor och är numera ett nationellt minnesmärke med museum och kongresscenter. Vi får en guidad visning av en lokalguide. På eftermiddagen fortsätter vi längs den tyska vinvägen till Bad Dürkheim. Nu befinner vi oss i Pfalzregionen som är Tysklands näst största vinregion. Här heter den vanligaste druvan Riesling, och det varma klimatet ger vinet en fylligare karaktär än vinet från Rieslingdruvan som odlas i Mosel. Vi besöker vingården Zumstein där vi gör en rundvandring och provar fem viner. På hemvägen gör vi ett stopp i Speyer, där vi får tid att utforska staden på egen hand. Speyers historia sträcker sig långt bakåt i tiden och här finns inte minst ett påtagligt judiskt arv. Längs Maximilianstrasse finns gott om intressanta byggnader och mysiga restauranger och kaféer. Kanske blir det ett besök på tekniska museet eller i den vackra domkyrkan som är ett av Unescos världsarv. Middag på hotellet

Dag 4. Stuttgart
Dagens utflykt går till storstaden Stuttgart, där vi får en rundtur av en lokalguide på två timmar. Staden grundades på 1200-talet, men här är arkitekturen betydligt modernare än i de städer vi tidigare har besökt, på grund av andra världskrigets bombningar. Här finns ett stort utbud av kultur, shopping och nöjen. När det gäller näringslivet domineras Stuttgart av två huvudsakliga grenar: vetenskap och forskning samt bilindustri. Här satsas mest i hela Tyskland på forskning och utveckling och de flesta patentansökningar som görs i landet kommer härifrån. I Stuttgart finns också bilindustrins tungviktare Mercedes-Benz och Porsche samt ett stort antal underleverantörer till dessa, och Stuttgart betraktas som en av världens fyra bilhuvudstäder. Efter egen tid för lunch samlas vi igen på eftermiddagen för ett besök på Mercedes Benz-museet. Här får vi se 160 gamla och nya bilmodeller i en snygg inramning, dessutom tänkvärt placerade i sitt sammanhang ur tekniskt, vardagligt och socialt perspektiv. Audioguide finns tillgänglig på engelska. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 5. Maulbronn
Efter frukost åker vi till Maulbronn, där vi besöker det bäst bevarade medeltida klostret norr om Alperna. Cisterciensmunkarna började bygga klostret i mitten av 1100-talet, och under århundradena fortsatte det att växa till en hel stad i olika byggnadsstilar. Efter reformationen blev klostret ett lärosäte för poeter och filosofer. Munkarna är även kända för sin uppfinningsrika vattenhantering och hur de kopplade samman ett tjugotal sjöar och dammar med ett nätverk av diken och kanaler. Vi får en guidad tur på engelska. Därefter har vi egen tid att utforska mysiga Maulbronn och kanske promenera i den vackra naturen kring sjöarna. Det finns flera trevliga restauranger och kaféer i byn. Middag på hotellet.

Dag 6. Schwetzingen - Hemorten
Efter utcheckning har vi egen tid fram tills det är dags att åka till flygplatsen.

Ingår: Flyg t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · 5 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1275 :-
Resevaluta: Euro
Speciellt: Samtliga utflykter ingår i resan men kan komma att genomföras i olika ordning beroende på avresedatum.

Andra liknande resor:

Tyska vinvägar

Vinresa Pfalz

Cykel Rhendalen

Nyårskryssning Rhen

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se